x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum iţi alegi designerul?

Cum iţi alegi designerul?

28 Iun 2007   •   00:00

Am recomandat mereu ca măcar pentru unele etape din procesul de amenajare a locuinţelor să apelaţi la sfatul unor oameni de specialitate, motivănd adesea prin avantajele pe care o astfel de colaborare le poate aduce. Dar nu am pomenit niciodată despre cum poţi alege un designer.

Am recomandat mereu ca măcar pentru unele etape din procesul de amenajare a locuinţelor să apelaţi la sfatul unor oameni de specialitate, motivănd adesea prin avantajele pe care o astfel de colaborare le poate aduce. Dar nu am pomenit niciodată despre cum poţi alege un designer.

Termenul de designer la noi in ţară este unul relativ nou. Atribuţiile designerului sunt clare şi cunoscute. Responsabilităţile pe care le preia el la acceptarea unei lucrări depind mereu de condiţiile impuse de fiecare caz in parte: in ce stadiu preia lucrarea, dacă se face angajarea lui cu tot cu urmărire de şantier sau numai pentru proiect, dacă pe lăngă latura de design arhitectural şi finisaje se includ şi mobilarea şi decoraţiunile etc. Dar pentru că in general oamenii din acest domeniu nu beneficiază oficial de publicitate, găsirea şi alegerea designerului constituie la noi o problemă. Aici reclama se face "din gură in gură", prin cunoştinţe, prin recomandări.

Puţini sunt designerii care se fac cunoscuţi prin mass-media (prin colaborări cu diverse emisiuni sau reviste de specialitate) şi adesea se intămplă ca ei să nu fie cele mai reprezentative exemple in branşă. Reputaţia este de foarte multe ori căstigată prin relaţii, noroc sau tupeu. Pe baza unui simţ artistic primar, cu o mulţime de contacte in domeniu şi o informare permanentă in privinţa noutăţilor lansate anual pe plan mondial, astăzi te poţi numi designer.

Pregătirea

Pentru că şcoala de design din Romănia este una nou infiinţată şi nesigură incă, este irelevant să crezi că valoarea unui astfel de om este dată de studiile pe care le-a urmat. Variantele de şcolarizare in domeniu sunt puţine aici. Ca invăţămănt de stat, după colegiul de trei ani de Arhitectură de Interior şi Mobilier din cadrul Universităţii de Arhitectură şi Urbanism "Ion Mincu" Bucureşti, a urmat infiinţarea secţiei de Design Interior de 5 ani in cadrul aceleiaşi instituţii. Ca variantă de şcoală particulară există un curs in cadrul Institutului European de Cursuri prin Corespondenţă (EUROCOR) care nu necesită o pregătire anterioară, intrucăt toate subiectele lecţiilor sunt concepute şi prezentate intr-un mod accesibil, studiul nefiind condiţionat de anumite cunoştinţe prealabile sau de reorganizarea radicală a timpului liber.

Tinerii designeri care doresc o aprofundare a cunosţinţelor sau o familiarizare cu ceea ce inseamnă designul pe plan internaţional au la dispoziţie şi varianta urmării unor mastere (de un an sau 6 luni) sau cursuri de vară de o lună la marile şcoli de design din lume, cum ar fi Instituto Europeo di Design de la Milano. Designeri de interior se pot numi, de asemenea, şi absolvenţii de Arte Plastice, care sub impulsul simţului artistic cultivat in anii de şcoală, işi pot permite să se aplece asupra acestei laturi a artelor frumoase. Nu se poate face design fără noţiuni de ergonomie, vedere in spaţiu şi sensibilitate artistică. Dar peste toate astea, informarea este esenţială. Astfel, designerii se impart in mai multe categorii. Sunt arhitecţi care şi-au asumat şi rolul de designer, fără a fi capabili insă să dea amenajării fineţea şi căldura unui cămin adevărat. Sunt designeri cu multă experienţă, cu portofoliu de prestigiu, dar cu mijloace reduse de lipsa de mobilitate a vărstei, care ajung să se repete lamentabil in majoritatea cazurilor.

Sunt de asemenea designeri care excelează in alegerea completă a decoraţiunilor (culori, textile, corpuri de iluminat etc.), dar care sunt complet lipsiţi de curaj atunci cănd vine vorba de design arhitectural. De aceea, atunci cănd cereţi recomandări, găndiţi-vă care e latura voastră vulnerabilă şi care sunt aşteptările pe care le veţi avea de la omul pe care il angajaţi să vă amenajeze spaţiul de locuit. Vreţi design spectaculos? Vreţi casă cuminte, elegantă şi confortabilă? Vreţi să vă măndriţi cu numele designerului? Vreţi orice, doar să scăpaţi odată? Acum aveţi posibilitatea de a alege designerul in funcţie de propriile exigenţe.

Tot designeri

Mai există şi o categorie de oameni fără nici un fel de studii in domeniu, dar care au lucrat in magazinele de amenajări interioare pentru mulţi ani şi care au deprins toate caliţătile pe care un adevărat designer trebuie să le aibă. Trecănd prin toate etapele, cultivănd simţul estetic şi dezlegănd toate incurcăturile legate de partea tehnică a amenajărilor, concep soluţii neimaginate de cei mai conştiinciosi dintre absolvenţii şcolilor de design.

Sfat

Dar pentru că in general oamenii din acest domeniu nu beneficiază oficial de publicitate, găsirea şi alegerea designerului constituie la noi o problemă. Aici reclama se face "din gură in gură", prin prieteni, prin recomandări. Dacă nu aveţi cunoştinţe care să fi lucrat deja cu astfel de specialişti, intrebaţi constructorii. E imposibil să nu fi cunoscut căţiva designeri pe şantiere

×
Subiecte în articol: design sfatul designerului