Oricare cetățean al României poate merge la ședințele Consiliului Local, pentru a cere cadastrarea gratuită, prin Programul Național de Cadastru și Carte funciară. Mulți români nu își cunosc drepturile prevăzute de lege și cred că nu pot influența deciziile administrației locale, însă pot interveni, perfect legal, în corectarea greșelilor făcute de primăriile localităților în care trăiesc.
La fel ca în campania electorală anterioară, primarii în funcție se laudă acum cu introducerea localităților în programul de cadastrare gratuită, care i-ar ajuta foarte mult pe oameni, pentru că ar pune în ordine documentele administrative și i-ar scuti de cheltuieli din bugetul propriu. Românii pot beneficia de cadastrarea gratuită chiar și atunci când edilii nu vor să acceseze programul național, dacă se duc, pur și simplu, la ședințele de Consiliu Local, pentru a cere acest lucru. Consilierii locali în funcție îi pot ajuta, prin inițierea acestui demers, deoarece rolul consiliului local este similar cu cel al Parlamentului, la nivel național: acela de a iniția proiecte. Dreptul românilor de a participa la ședințele Consiliului Local trebuie să fie respectat de către cei care conduc administrația locală, în caz contrar existând posibilitatea de a li se face plângere penală primailor care nu permit accesul cetățenilor la aceste întruniri. Conform paginii oficiale de monitorizare a implementării PNCCF al ANCPI (http://www.ancpi.ro/pnccf-links/imobile-cadastru-general), până în anul 2020 au fost înregistrate prin PNCCF doar 2.838.750 de imobile, dintr-un total estimat de 40 de milioane, adică circa 14%, în primii cinci ani, din cei opt de implementare.
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF) a fost lansat în anul 2015, cu termen de finalizare în 2023, fiind reglementat de HG nr. 294/29.04.2015. Bugetul total pentru cadastrarea gratuită este de peste 1,2 miliarde de euro.
Ajutor de la ANCPI
Fondurile de care dispune PNCCF sunt 900 de milioane de euro din veniturile proprii ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) și 312 de milioane de euro fonduri europene, plus asigurarea părții de cofinanțare din partea unităților administrativ teritoriale. Primăriile nu accesează aceste fonduri, iar unele au făcut cadastrare din bugetele locale, pentru a reuși să ascundă unele nereguli legate de terenuri „dispărute”. Verificarea acestora se poate face și cerând ajutorul ANCPI pentru identificarea proprietăților.