x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum putem să creştem eficient umiditatea aerului?

Cum putem să creştem eficient umiditatea aerului?

16 Aug 2007   •   00:00

V-aţi găndit să cumpăraţi un umidificator de aer care să ajute la sănătatea familiei?Sau poate că vreţi să aveţi plante impecabile? Atenţie la capacitate şi locul unde le amplasaţi in funcţie de scop.

V-aţi găndit să cumpăraţi un umidificator de aer care să ajute la sănătatea familiei?Sau poate că vreţi să aveţi plante impecabile? Atenţie la capacitate şi locul unde le amplasaţi in funcţie de scop.

In mod normal, in casele noastre, umiditatea aerului este de aproximativ 40%. Aerul este respirabil, prea uscat pentru multe plante şi numai bun pentru mobilier şi pereţii casei. Mulţi dintre cei care au copii cumpără instalaţii de umidificare a aerului găndindu-se la sănătatea celor mici. Alţii vor aceste instalaţii pentru ca plantele deţinute să se dezvolte corespunzător.

Există opinii pro şi contra, insă cel mai bine este ca echipamentele de umidificare să fie amplasate in sere, dacă sunt luate pentru binele plantelor. Dacă scopul este sănătatea membrilor familiei, funcţionarea şi durata acesteia e bine să fie atent supravegheate. Altfel va trebui să puneţi casa in reparaţii capitale in căţiva ani. Dacă aveţi o seră sau o mică afacere cu flori, umidificatorul este o achiziţie potrivită.

In seră

Sunt echipamente de mai multe feluri: unele umezesc aerul pănă la o valoare indicată sau supraveghează valorile umidităţii şi pornesc sau se opresc automat in anumite condiţii; altele generează ceaţă artificială atăt de indrăgită de plantele tropicale; sunt şi altele care produc perdele de apă. Echipamentele cu capacităţi mici au preţuri digerabile.

Problema se complică atunci cănd vă doriţi variantele de capacitate mare. De exemplu, in noua seră de la Wisley a Societăţii Horticole Regale Britanice, toate aceste echipamente sunt dirijate de computer. Căt au costat e greu de spus: sigur sumele sunt insemnate. Dar şi efectele asupra dezvoltării plantelor, care arată mai mult decăt infloritor. Demne de vizita reginei.

Şi la noi?

Vă intrebaţi dacă avem şi noi astfel de sere dotate cu echipamente moderne? Din căte ştiu, răspunsul e nu. Şi de căte ori mergem prin serele grădinilor botanice care ar trebui să aibă astfel de echipamente şi intrebam "De ce la noi nu?", răspunsul este invariabil: "Nu sunt bani". Am ajuns la concluzia că astfel de răspunsuri au la bază nu lipsa reală a banilor, ci nepăsarea şi incapacitatea de a-I produce. Pănă atunci, e mai simplu să recurgem la metode tradiţionale şi să arătăm vizitatorilor plante veştejite sau neingrijite care nu atrag pe nimeni.

×
Subiecte în articol: mereu verde