Atunci când pleci la drum lung, trebuie sa fii pregătit din toate punctele de vedere și să iei in calcul orice scenariu care poate apărea pe carosabil. Iar ca să rămâi în siguranță, să ai parte de o călătorie plăcută și să ajungi cu bine la destinație, se impun anumite măsuri de precauție. De aceea, iată câteva sfaturi utile cu ajutorul cărora să eviți orice viitor incident de pe carosabil.
Verifică mașina înainte de plecare
Înainte să pleci la drum lung, verifică cu atenție automobilul, ca să ai parte de randamentul optim. În primul rand, asigură-te că ștergătoarele și farurile funcționează, mai ales dacă urmează să conduci în condiții meteo nefavorabile, de exemplu, când plouă torențial sau persistă ceața, ori te deplasezi pe timp de noapte. De asemenea, verifică dacă ai cauciucurile umflate corespunzător. Totodată, mașina trebuie să aibă rezervorul plin, pentru că există posibilitatea să nu fie nicio benzinarie prin apropiere atunci când rămâi fără carburant. În plus, ți-ar prinde bine și o trusă de prim-ajutor, o hartă, o roată de rezervă, o lanternă sau o racletă.
Fii prevăzător
Când pleci la drum lung, mai ales pe un traseu pe care nu-l cunoști, e bine să fii prevăzător și să îți iei toate măsurile de precauție, pentru că pot apărea diverse scenarii neplăcute. De exemplu, poți să fii implicat într-un accident auto, să iei o amendă deși ești nevinovat sau ca cineva să încerce să îți sustragă bunuri de valoare atunci când nu te afli lângă automobil. De aceea, pentru a scăpa de orice griji de acest fel, recomandat ar fi să îți instalezi o camera auto, cu ajutorul căreia să înregistrezi fiecare mișcare, pentru a-ți susține nevinovăția cu dovezi palpabile.
Ia o pauză ori de câte ori simți nevoia
Chiar dacă ești sau nu obosit, trage pe dreapta și ia o binemeritată pauză. Indicat ar fi ca la un interval de maximum două ore să oprești ca să te relaxezi puțin, să te dezmorțești și să te plimbi câteva minute, mai ales dacă îți simți corpul încordat. Ia o gură de aer, hidratează-te și mănâncă un baton energizant. Iar dacă simți că oboseala s-a instalat, ideal ar fi să dormi măcar o oră, pentru a-ți recăpăta forțele.
Odihnește-te suficient
Este foarte important să te odihnești suficient înainte să pleci la drum lung, pentru a te putea concentra în mod corespunzător, iar reflexele tale sa nu aibă de suferit. De aceea, asigură-te că dormi cel puțin șapte ore și că ai parte de un somn odihnitor. Astfel, șansele să adormi la volan sau să produci un accident din cauza oboselii scad considerabil.
Fii prudent și nu te lăsa distras
Adaptarea vitezei joacă un rol crucial. De aceea, este foarte important să conduci prudent, să fii atent la drum și la ceilalți participanți din trafic. Dacă plouă, ninge sau drumul este acoperit cu polei, trebuie sa fii cu ochii în patru și să reduci viteza, pentru a nu fi implicat într-un accident. De asemenea, nu te lăsa distras de nimeni și nimic. În cazul în care ești nevoit să vorbești la telefon, nu îl ține la ureche, ci folosește o cască bluetooth, pentru că trebuie sa fii atent la șosea. În plus, dacă trebuie să călătorești alături de copii, roagă un adult să te însoțească, pentru a avea grijă de ei, ca să te concentrezi cum trebuie. Iar dacă treci printr-o zonă cu peisaje superbe, oricât ar fi de frumoase, fii atent la ceea ce ai în față și nu te lăsa distras, fiindcă este foarte ușor să provoci o coliziune.
Odată ce te hotărăști să pleci la drum lung, asigură-te că ești pregătit din toate punctele de vedere. Verifică cu atenție mașina, ia în considerare și cel mai mic detaliu și fii prevăzător. Astfel, vei ajunge în siguranță la destinație, fără să fii implicat într-un accident.
Sursă foto: shutterstock.com