x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum să vă dezinfectați eficient locuinţa

Cum să vă dezinfectați eficient locuinţa

04 Mar 2019   •   20:10
Cum să vă dezinfectați eficient locuinţa
Sursa foto: fizkes/Getty Images/iStockphoto

Având în vedere că suntem în plin sezon de gripă şi viroze, trebuie să ştiţi că un pas important în menţinerea sănătăţii îl reprezintă curăţenia din casă. Asta nu înseamnă să staţi toată ziua cu mătura, mopul şi cârpa de praf în mână, ci să respectaţi anumite reguli.

În primul rând, este foarte important ca în locuinţa dvs. să existe un aer cât mai proaspăt. Casa se aeriseşte mai ales dacă aţi primit în vizită persoane răcite sau care au contactat anumite viroze sau gripă. Totodată, specialiştii vă recomandă să nu intraţi încălţaţi în casă, pentru că tălpile sunt pline de bacterii şi viruşi. Să nu aveţi impresia că, dacă ghetele sunt curate, riscul este mai mic sau nu există. Aşadar, faceţi-vă o obişnuinţă din a vă descălţa imediat ce aţi intrat în casă. Nu puneţi niciodată pe pat lucrurile de mers afară. Aceste haine, precum pantalonii, rochiile, blugii, geaca sau paltonul, pot fi purtătoare de viruşi contractaţi de la persoane bolnave cu care aţi intrat în contact. Iată un exemplu: vă aflaţi în autobuz, iar lângă dvs. strănută sau tuşeşte o persoană. Stropii de salivă plini de viruşi ajung pe haine, pe care, când ajungeţi acasă, le lăsaţi pe patul în care dormiţi.

Telecomanda televizorului, tastatura calculatorului, dar şi ecranul telefonului mobil sunt cele mai murdare obiecte din locuinţa dvs. Acestea trebuie dezinfectate periodic folosind detergenţi speciali, soluţii şi spray-uri pe care le găsiţi în magazinele de profil.

Alte metode care vă ajută la igienă

Eliminaţi praful. Este foarte important ca în locuinţa dvs. să nu fie murdar. În particulele de praf se regăsesc microbi, bacterii şi acarieni - organisme microscopice care se hrănesc cu

celule moarte şi formează colonii în fibrele textile. În acelaşi timp, folosiţi şerveţele din hârtie. Mulţi dintre noi încă mai folosim prosoape de bucătărie din materiale textile, însă acestea sunt periculoase pentru sănătate.

×