x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum se păstrează verdeţurile

Cum se păstrează verdeţurile

02 Mai 2019   •   19:30
Cum se păstrează verdeţurile

Atunci când vine primăvara, pieţele devin pline ochi cu legume de sezon cum ar fi ceapa şi usturoiul, spanacul, urzicile, salata, dar şi alte verdeţuri proaspete. „Trufandalele” sunt pentru toate buzunarele. Iată câteva idei care te vor ajuta să le ţii pentru a le păstra prospeţimea cât mai mult timp.

Cumpără ceapă verde cu bumbii albi şi frunzele sănătoase. Evită ceapa care are bulbii curăţaţi de coajă şi pieliţă, pătaţi sau loviţi. Evită frunzele rupte, veştede sau de culoare gălbuie.  Apasă uşor pe ea, dacă iese un sirop urât mirositor, înseamnă că interiorul nu este bun. Această legumă se păstrează la frigider, ferită de lumină şi ambalată în pungi de hârtie. Dacă doreşti să o consumi peste un anumit timp, nu o spăla! Apa va afecta frunzele, iar ceapa se va înmuia şi va putrezi.

Caserole de pentru ridichi

Atunci când vine vorba de ridichi, este important să ştii că acestea trebuie să fie tari, să-ţi dea senzaţia de prospeţime. Evită să le cumperi pe cele moi, cu textura încreţită şi pulpa seacă. Ai grijă să nu fie putrezite! Motivul? Mulţi vânzători ţin ridichile în buchete, într-un borcan cu apă, pentru a le păstra proaspete cât mai mult timp. Frunzele putrezesc şi pot afecta bulbul. Această legumă se păstreză fără frunze şi fără a fi spălate. Depozitează-le în caserole de plastic sau în pungi de hârtie la loc răcoros.

Salata se poate păstra într-un loc întunecat şi răcoros cum este frigiderul. Fereşte-o de umiditate sau apă pentru că se va veşteji mai repede. Salata nu ţine foarte mult timp, aşa că este recomandat să o consumi cât mai repede.

 

Urzicile se ţin în frigider

Urzicile se cumpără de la piaţă cât mai fragede. Evită-le pe cele care sunt sunt veştede şi foarte închise la culoare. Alege frunze proaspete şi tinere. Înainte de a le prepara curăţă-le de iarbă şi spală-le de mai multe ori până când apa rămâne curată. Aceste frunze minunate pentru gătit se spală dacă vrei să le consumi peste o zi sau două. Se depozitează în frigider, în pungi de hârtie. Nu le ţine prea mult depozitate pentru că se vor veşteji.

 

Alege frunzele de spanac de un verde închis, cu codiţe crude. Orice altă înfăţişare a spanacului îţi arată că e cules de prea multe zile şi e pe cale să se ofilească. Nu îl spăla decât înainte să îl foloseşti, pentru că altfel se va ofili mai repede.

×