x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Designer prestigios şi producător cu experienţă

Designer prestigios şi producător cu experienţă

de Georgiana Teodorescu    |    22 Mai 2008   •   00:00

Curriculumul arhitectului Wiel Arets este impresionant, începînd cu studiile realizate la universitatea din EINHOVEN, fiind apoi profesor pentru multiple universităţi precum cele din Amsterdam şi Roterdam, Londra, New York, Viena, lista putînd să continue.



Curriculumul arhitectului Wiel Arets este impresionant, începînd cu studiile realizate la universitatea din EINHOVEN, fiind apoi profesor pentru multiple universităţi precum cele din Amsterdam şi Roterdam, Londra, New York, Viena, lista putînd să continue.

A realizat design de mobilier pentru diferite expoziţii internaţionale, precum ETSAB în 2000 şi BERLAGE în 2002. Deşi este un designer de mobilier, acesta nu a creat niciodată mobilier pentru baie, această experienţă fiind prima dintr-un lung şir de viitoare colaborări cu Alessi. Iar pentru că aceştia consideră apa ca fiind cea mai importantă dintre cele cinci elemente naturale: aer, apă, pămînt, lumină şi vînt, chintesenţa acestei planete a devenit şi sursă de inspiraţie a designerului


De curînd a avut loc la Praga evenimentul de celebrare a uneia dintre cele mai de succes asocieri din industria mondială de obiecte sanitare. Binecunoscutul producător Laufen a pus în operă creaţiile designerului Weil Arets, totul sub marca ce şi-a cîştigat pe merit supremaţia în domeniul designului de produs contemporan, Alessi. Se spune că fiecare om pune o parte din sufletul său în fiecare lucru pe care îl creează. Cei de la Alessi nu numai că au pus suflet în acest proiect, dar şi intuiţie, talent, multe ore de muncă şi încredere în reuşită.

Destul de ridicat în vînzări cu prima colecţie, Alessi scoate pe piaţă o a doua colecţie, denumită simplu “Dot”, ce stă sub semnătura arhitectului german Weil Arets. Acesta a găsit o inedită interpretare pentru accesoriile de baie Alessi, devenind “suflet-pereche” pentru prima colecţie , denumită “One”. Numele provine din forma circulară a unui punct, care este întîlnit ca motiv pe fiecare piesă din ceramică sau din mobilierul propriu-zis al colecţiei. Pe de altă parte, numele este atribuit unui semn de exclamare, fapt care pune o puternică amprentă de individualitate asupra întregii colecţii.

Începutul colaborării

Colaborarea dintre Alessi şi Wiel Arets a început în anul 2000, pentru proiectul “tea & coffee towers”. Directorii Alessi au decis, de îndată ce au văzut schiţele desenate cu un puternic accent intelectual şi pragmatic ale arhitectului, că acesta este eroul noii campanii Alessi. De ce au ales Laufen pentru a realiza acest proiect? Pentru că Laufen AG este o companie care s-a dezvoltat continuu, devenind unul dintre cei mai importanţi producători de obiecte sanitare la nivel mondial şi care, datorită excelenţei în producţie, design şi marketing, a jucat un rol important în ceea ce numim astăzi “cultura camerei de baie”.

Tendinţe 2008

Baia Alessi “Dot” iese din tiparul obişnuit de obiecte sanitare destinate igienii corporale. Ea are ca premisă, mai presus de toate, relaxarea corpului. Particularitatea ei se defineşte prin geometria simplă a obiectelor, prin materialele utilizate (ceramică, crom şi lemn). Cabinele de duş şi căzile sînt complet reduse la suprafeţe plate, netede, puternic geometrizate. Elementul ce susţine întreaga filozofie a noii colecţii este senzaţia de eliminare a stresului printr-un singur duş sau o simplă baie. Această colecţie este şi una foarte fină din punct de vedere estetic, pereţii căzii măsurînd doar 48 mm în diametru, iar accesoriile de metal de pornire-oprire a apei măsurînd 40 mm.

Linia în care se încadrează toate elementele şi accesoriile colecţiei este clară, elementele avînd propria personalitate şi propriul rol, fără nici un semn de ierarhizare a obiectelor sau de aroganţă în ceea ce priveşte funcţiile acestora. În ansamblu, conceptul se vrea a fi un creator de tendinţe pentru perioada care urmează.

Al doilea proiect

Colecţia pentru baie Alessi “Dot” este realizată pe baza unui scenariu schiţat de Weil Arets, cuprinzînd produse sanitare, căzi, cabine pentru duş, mobilier şi accesorii, produse şi distribuite de către Laufen.
Acesta este cel de-al doilea proiect realizat de Alessi pentru baie, după ce au scos în 2002 colecţia “One”, designul aparţinînd lui Stefano Giovannoni.
Se recurge la o strategie de compoziţie, adică la o juxtapunere neobişnuită de forme simple, clare, liniare cu forme organice, complexe, neobişnuite, abstracte, curioase.

Forme circulare

Colecţia “One” este caracterizată de forme circulare, organice, dînd o conotaţie romantică colecţiei, pe cînd “Dot” este caracterizat de o geometrie cu tăieturi simple. Colecţia anterioară este în acelaşi timp şi rafinată, dar şi figurativă. Baia “Alessi One” este jucăuşă şi îndrăzneaţă, cu o imaginaţie bogată, arhitectul Geovanonni Stefano transformă o tobă într-o chiuvetă, un ou într-un bidet sau forma unei pipe devine un WC.


Directorul Alberto Alessi afirmă că “Dot” emană această aură a lejerităţii, elementele fiind lipsite de greutate, par a încărca spaţiul băii cu elemente care levitează, lucru foarte neobişnuit în arhitectura contemporană, unde totul se bazează pe rigiditate, imediata realitate şi masivitatea elementelor

×
Subiecte în articol: aless idei pentru casa ta