x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Designul de obiect în zilele noastre

Designul de obiect în zilele noastre

de Georgiana Teodorescu    |    16 Feb 2008   •   00:00

Obiecte mici şi aparent nesemnificative capătă aspect de elemente de design avangardist, dau o direcţie stilistică locuinţei şi produc stări de veselie şi înviorare

Obiecte mici şi aparent nesemnificative capătă aspect de elemente de design avangardist, dau o direcţie stilistică locuinţei şi produc stări de veselie şi înviorare

 

 

Designul de interior este definit atât de arii mari de amenajare, ca pavilioane, expoziţii, showroom-uri, hoteluri, locuinţe, cât şi de detalii ca piese de mobilier, electrocasnice şi, de ce nu, obiecte de uz casnic. Dar, dacă spaţiile publice pot fi luate ca atare, fără prea multă infuenţă asupra fiecărui individ în parte, spaţiul personal ni-l creăm singuri şi ajunge să ne caracterizeze.

Toate obiectele alese, fie ele piese de mobilier sau accesorii de baie sau bucătărie, sunt definite de un anumit stil şi dau un sens, o conotaţie locuinţei noastre. Sunt obiecte care nu sunt absolut necesare, dar care astăzi au puterea de a ne bucura şi de a ne înveseli prin aspectul lor.

 

Nume de referinţă

Asigurarea succesului firmelor pe piaţă în domeniul amenajărilor interioare presupune colaborarea obligatorie cu designeri de produs. Fie că fac scaune, mese, covoare sau mixere, cu toţii au nevoie de creativitate pentru a evolua. Designeri consacraţi sau tinere talente susţin şi asi­gură progresul firmelor cunoscute de design. Printre acestea, una s-a dedicat în exclusivitate producerii obiectelor casnice de design.

Alessi este una dintre cele mai importante firme de design italian, cu sediul la Crusinallo, pe malul Lacului Orta. Este fondată într-o regiune în care principala ocupaţie este realizarea bunurilor casnice. Istoria Alessi porneşte din anul 1633, însă firma propriu-zisă a fost fondată în 1921. Şi-au început activitatea prin producerea de obiecte de mici dimensiuni destinate bucătăriei şi băii. Acestea erau atunci rea­lizate în general din cupru, nichel şi argint. Din 1950 s-au specializat în prelucrarea obiectelor din oţel inoxidabil.

Sfârşitul anilor ’90 încheie evoluţia tehnică a companiei. Visul s-a împlinit. De acum, firma are propriul laborator de cercetare în domeniul artei aplicate. De acest “laborator” s-au bucurat celebri designeri care au colaborat cu Alessi, aducând în prim-plan creativitatea, poezia, sinceritatea, modernitatea şi excelenţa în design, ceea ce distinge firma Alessi de celelalte firme de design.

 

Moment de apogeu

Astăzi, această companie numără mai mult de 500 de angajaţi, cuprinzând o echipă de designeri, echipa de producţie, vânzări şi distribuţie. Firma a crescut atât de mult, încât exportă în peste 60 de ţări, produsul exportat se ridică la 65% din producţia totală şi punctele de desfacere sunt peste 5.000 în întreaga lume. Dar ei nu se ocupă doar de producţia în sine a obiectelor. Alessi a decis să ofere strategii şi indicaţii în managementul designului altor firme producătoare, din acest mix reieşind produsele perfecte cu mărci de prestigiu. Obiectele realizate sunt caracterizate de îmbinări între excentricitate şi stil, cultură şi distracţie, eleganţă şi ironie, aceste combinaţii scoţând din tipar produsele Alessi. Ele au o vocaţie specială, constituindu-se într-un adevărat joc al contrastelor. Datorită portofoliului impresionant deţinut de companie, mulţi tineri designeri colaborează cu Alessi, care încearcă pe cât posibil să găsească în schiţele proiectanţilor obiecte unicat, fără precedent, care să surprindă, să fie funcţionale şi să aibă o semnificaţie hazlie. Încurajarea acestui tip de design, proaspăt şi ino­vativ, i-a consacrat. Astfel că idei ca imitarea unui cactus pentru modelul unei căni sau un mic diavol în formă de tirbuşon sunt idei acceptate şi promovate. Totul este expe­rimental. Echipa de designeri, angajată constant, numără mai bine de 60 de desingeri, care prin talent şi imaginaţie creează colecţii excelente.

 

Detaliile lor

 

Bucătăria este punctul central din casă pe care Alessi o propune. Toate ustensilele şi recipientele pentru pregătirea hranei sunt realizate din oţel inoxidabil, de cea mai bună calitate, în diferite combinaţii cu sticlă, lemn şi, de ce nu, cristal. Seturile de condimente, coşuri pentru fructe, ceainice şi seturi de ceşti, pahare cu forme deosebite, tăvi, tacâmuri, filtre pentru cafea, storcătoare de fructe, mixere sunt obiecte ce împrumută forme din natură (cactuşi, mere) din desene animate, din diferite culturi şi tradiţii (cum ar fi cea chinezescă) sau se inspiră din perioada art deco şi cubism.

 

×
Subiecte în articol: design aless idei pentru casa ta