x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Documente şi taxe

Documente şi taxe

23 Aug 2007   •   00:00

Domnul Viorel Atomi din Botoşani, cititor fidel al suplimentului nostru, imi scrie rugăndu-ne să ne exprimăm un punct de vedere cu privire la temeiul legislaţie in vigoare in domeniul cadastrului şi construcţiilor.

Domnul Viorel Atomi din Botoşani, cititor fidel al suplimentului nostru, imi scrie rugăndu-ne să ne exprimăm un punct de vedere cu privire la temeiul legislaţie in vigoare in domeniul cadastrului şi construcţiilor. Domnia sa ne atrage atenţia asupra faptului că in Ordinul 128 din 22 ianuarie 2007 al Ministerului Administraţiei şi Internelor se folosesc termeni generici (construcţie, imobil, lucrare) fără a se face nici o distincţie conform cu clasificările construcţiilor. Nu-i acelaşi lucrul, scrie cititorul nostru, să impui un plan de situaţie topografic pentru o anexă in mediul rural la fel ca şi pentru o construcţie P+10 in mediul urban.

Domnul Atomi ne trimite şi o situaţie a documentelor şi taxelor percepute de autorităţi conform procedurilor actuale. Astfel, la cumpărarea terenului pe care urmează să fie amplasată construcţia şi inscrierea sa in cartea funciară se intocmeşte o documentaţie cadastrală de un specialist autorizat OCPI, pentru care se percep 500-700 lei contravaloarea lucrării, plus 120 lei taxa de cadastru. Pentru intocmirea planului urbanistic zonal PUZ sau PUD se incasează 500-700 lei onorariu de executant şi 300 lei taxă de cadastru. La intocmirea planului de situaţie cu formele de relief (cotele terenului) pentru recepţia proiectului şi autorizarea lucrărilor de construcţii PAC (PAD) executantul taxează cu 500 lei, la care se mai adaugă 200 lei taxa de cadastru pentru viză.

In concluzie, pentru acelaşi imobil, totalul costurilor estimate pentru trei documentaţii intitulate diferit, dar care au, in principiu, acelaşi cuprins (piese scrise şi desenate), se incasează 1.600-2.000 lei din care 620 lei vize OCPI. Cititorul nostru mai observă faptul că, dacă pentru un obiect de investiţie (să zicem un hotel cu S+P+10E) procedura este necesară şi obligatorie, avănd in vedere importanţa şi categoria construcţiei, nu aceleaşi cerinţe ar trebui impuse pentru o locuinţă P+E, unde aceste taxe devin semnificative.

Toate observaţiile din scrisoare ni se par pertinente şi corecte. De altfel, cititorii care ne urmăresc de mai multă vreme ştiu că in mai multe rănduri am criticat actualul sistem de intocmire a documentaţiilor de construcţie şi taxele exagerate pe care e obligat să le plătească cetăţeanul. Legislaţia in sine, precum şi normele de aplicare sunt incălcite, greoaie, lăsănd loc interpretărilor sau chiar abuzurilor. Vom reveni asupra subiectului cu opinia unor specialişti.

×
Subiecte în articol: editorial