x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Editorial 5 iulie 2007

Editorial 5 iulie 2007

05 Iul 2007   •   00:00

 Ca in orice domeniu de activitate şi in construcţii totul ar trebui să se desfăşoare sub imperiul riguros al legii.

Ca in orice domeniu de activitate şi in construcţii totul ar trebui să se desfăşoare sub imperiul riguros al legii. Nimic nu se poate construi, nicăieri in lumea civilizată, fără respectarea strictă a unui pachet consistent de legi organice şi norme destinate, pe de o parte, asigurării cadrului economic corespunzător din punct de vedere juridic şi, pe de altă parte, normelor generale de convieţuire derivate din legea fundamentală, Constituţia.

Operatorii de pe piaţa autohtonă a construcţiilor consideră că la noi cadrul legislativ in vigoare este unul prea stufos, plin de ambiguităţi, de formalităţi inutile şi de metodologii de aplicare pe care nu le inţeleg prea bine nici cei care veghează la respectarea lor. Pentru a demara construcţia unei clădiri ai nevoie de avize, aprobări, treceri prin comisii şi birouri publice pe care e mai lesne să le căntăreşti la kilogram, decăt să le numeri. Prea multă birocraţie şi prea incălcite drumuri ce toacă exasperant de mult timp adună taxe ce totalizează sume considerabile, lasă loc de scurgere a banilor murdari proveniţi din şpăgi, comisioane şi "atenţii la plic".

Tentativele de a pune ordine in această junglă au dat greş pănă acum, iar cea mai bună dovadă este faptul că, deşi aparent totul se desfăşoară legal, fărădelegea işi ia partea leului, pentru că la un control atent s-ar constata in foarte multe cazuri abateri grave de la regulile elementare.

Nu este nevoie să fii un mare specialist pentru a-ţi da seama că in Romănia se construieşte haotic, interesul general şi viziunile de perspectivă fiind ultimele criterii respectate. La noi primează influenţa de grup, interesul particular şi imediat, presiunea financiară sau cea politică (dacă nu cumva ele merg măna in mănă, cu eficienţă maximă…).

Multe dintre verigile care compun lanţul economic ce invărte sistemul de construcţii s-au adaptat şi par a rezista cu succes acestor condiţii. Altele, mai fragile, stau să se rupă, ameninţănd cu blocarea unor relaţii tradiţionale ce ar trebui păstrate cu sfinţenie. Cele mai afectate sunt intreprinderile mici şi mijlocii, precum şi unele firme ce operează pe piaţa producerii sau distribuirii de materii prime şi materiale. Probleme deloc de neglijat sunt şi pe piaţa forţei de muncă, mai cu seamă pentru forţa calificată, unde salariile rămase la cote inacceptabil de mici incurajează fenomenul de emigrare către Europa occidentală sau chiar către alte continente.

Subiectul este amplu şi complex, dar esenţa stă in existenţa şi aplicarea unor legi eficiente, in diminuarea procentului de fărădelege, existent peste tot in lume, dar ţinut sub control riguros de instituţiile abilitate.

×
Subiecte în articol: editorial