Din smura: Afla ce e nou / Explozia suedeza - Primul magazin IKEA, la Bucuresti / Ceramica ""servita"" la masa / Micul dejun in Tara renilor si a heringului / Clauza de incetare a conventiei / Placi ceramice cu aspect de lemn si piatra naturala / Conacul de la Micesti, un adevarat refugiu / Casa cu arhitectura moderna, adaptata zonei de ses / Gradina lui Claude Monet / Clematite superbe in gradina / Boluri decorative /
INCERCAREA MOARTE N-ARE
EDITORIAL DE adrian parvu
Aplicata la nivel individual, aceasta vorba din batrani isi are talcul ei si, in limite rezonabile, o norma de aplicabilitate aproape obligatorie. Omul e dator sa incerce, sa experimenteze, sa acumuleze prin suma reusitelor, dar si a esecurilor asumate. Putem incerca, cu atentie si masura, sa gustam din prea multele fructe oprite, sa aflam pe pielea noastra daca muntele de legi morale sau sociale care ne guverneaza viata de zi cu zi a fost ridicat in urma unor experiente corect interpretate. "A incerca" poate deveni sinonim cu "a indrazni" si nu de putine ori norocul ii ajuta pe cei indrazneti.
E adevarat, unii dintre semenii nostri se pierd in gura pacatului, intepenesc in greseala, ratacesc definitiv drumul cel drept si bantuie tota viata pe carari intortocheate si intunecoase. Din fericire, la scara speciei umane, procentul in care ei se inscriu este minor, nesemnificativ chiar.
Dar nu despre starea individuala vroiam sa scriu, ci despre situatia in care zicala din titlu devine mod de gandire si comportament la nivel de institutie si se propaga de sus in jos, influentand destinele a milioane de oameni. In loc de "oameni" va rog sa cititi "cetateni" si sa vedeti daca in aceasta calitate va convine ca un presedinte, un guvern, un for legiuitor sa faca incercari pe pielea voastra. Asa-i ca nu mai merge? Asa-i ca in acesta situatie incercarea trebuie sugrumata din fasa (metafora oribila, dar sugestiva!) pentru a nu deveni noi insine victimele ei⦠colaterale?
Cititi cu atentie presa si uitati-va cu ochi limpezi la stiri si veti descoperi cat de des si in cate domenii institutiile noastre lucreaza cu nenorocita metoda a incercarii. Ce vreti sa incercam? Niste manuale alternative sau un nou cod rutier? Sa construim cativa kilometri de autostrada sau o cladire de birouri lipita de o catedrala? Sa facem o lege a asigurarilor sociale sau una a cultivatorilor de castane comestibile? Sa ridicam pusca la ochi sau s-o tinem la picior? Sa schimbam guvernul sau sa suspendam presedintele?
Am publicat, in vremea din urma, un material in serie mica despre proiectul unui nou cod al constructiilor. El este perfectibil si numai interventia prompta si eficienta a tuturor partilor implicate va putea conduce la legiferarea unui cod multumitor, si nu a unei alte incercari lamentabile. Pana acum am primit foarte palide reactii, subiectul parand a nu-i interesa foarte tare nici pe domnii arhitecti, nici pe onorabilii nostri ingineri constructori, nici pe juristi, nici macar pe potentialii beneficiari ai seviciilor din domeniu. Sa ne fi invatat asa, sa dormim in front si sa ne trezim doar cand ne fluiera glontul pe la ureche? Stimati concetateni, pentru fiecare dintre noi in parte incercarea moarte n-are, dar pentru toti la un loc ea poate fi letala!