x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Fațade ventilate - avantaje și dezavantaje

Fațade ventilate - avantaje și dezavantaje

28 Apr 2022   •   16:39
Fațade ventilate - avantaje și dezavantaje

Știi bine că fațada reprezintă fiecare dintre părțile exterioare ale unei clădiri, iar aceasta nu are doar rol decorativ ci și rol de protecție și izolare a clădirii.

Astfel că este foarte important să acorzi atenție modului încare aceasta este realizată. Pentru ca termoizolarea este principalul aspect de luat în calcul, fie că vorbim despre o clădire nouă, fie că vorbim despre recondiționarea uneia vechi, este un subiect des abordat de către proprietari. Însă aceștia doresc și un aspect plăcut al clădirii. Poți să realizezi aceste lucruri prin folosirea unor materiale de calitate, moderne, eficiente și la prețuri avantajoase.

Fațade ventilate – ce sunt acestea?

Fațadele ventilate reprezintă o metodă de termoizolare pentru pereți. Acestea sunt niște sisteme uscate deoarece nu au nevoie de adezivi sau mortare în montarea lor. Elementele care compun o fațadă ventilată sunt: suportul structurii cu rolul de a susține materialul izolator și plăcile pentru finisare, materialul izolator și finisajul exterior final. Acestea pot fi fațade ventilate din plăci de lemn, din panouri de aluminiu, plăci HPL sau fațade ventilate din fibrociment.

Avantaje și dezavantaje ale fațadelor ventilate

Bineînțeles, ca orice tip de lucrare realizată la o construcție, fațadele ventilate au și ele avantaje și dezavantaje. Printre cele mai mari avantaje ale fațadelor ventilate enumerăm o eficiență energetică crescută datorată modului în care aceste fațade permit circulația aerului. Un alt avantaj îl reprezintă performanța împotriva umezelii, ceea ce le diferențiază de celelate tipuri de fațade. Siguranța la foc, faptul că nu sunt inflamabile, reprezintă un mare avantaj al acestei alegeri. De asemenea, alte avantaje sunt izolarea fonică și transferul redus de căldură.

Ca și dezavantaje nu avem foarte mult de prezentat, probabil singurul dezavantaj pe care fațadele ventilate îl au este faptul că acestea necesită costuri mai mari de proiectare și instalare, și implicit este mai greu de accesat de către oricine. Bineînțeles că aceste costuri sunt influențate de amploarea construcției, de materialele folosite și tipul de suport pentru susținerea plăcilor. De asemenea, factorii externi, cum ar fi zona în care este realizată construcția are o mare influență. Însă, chiar dacă o fațadă ventilată este mai costisitoare comparativ cu izolarea clasică a fațadei cu polistiren, urmată cel mai probabil de vopsea decorativă, există avantajele enumerate mai sus precum și aspectul estetic final, care este incomparabil, iar asta face ca din ce în ce mai multe persoane să opteze pentru acest sistem inovator de realizare a fațadei locuinței.

×