Pentru artişti, dar nu numai pentru ei, a lucra in natură este un vis. Eliberaţi de spaţiul limitat al unui atelier, fantezia zburdă de la o temă la alta.
Pentru artişti, dar nu numai pentru ei, a lucra in natură este un vis. Eliberaţi de spaţiul limitat al unui atelier, fantezia zburdă de la o temă la alta. Ca şi alţii inaintea lui, artistul plastic Simon Carter şi-a dorit o grădină. Dar nu una oarecare, ci una in care cromatica să fie intensă, florile să fie plantate in preajma unui lac şi să aibă o zonă cu planuri terasate acoperite cu gazon. Adică să semene căt mai mult cu temele sale de interes in artele plastice. Cel care a reuşit să facă un plan interesant a fost peisagistul Thomas Hoblyn, participant constant la concursurile de design de grădini din Marea Britanie. El a conceput grădina (botezată mai tărziu "Volvo" din cauza sponsorului şi realizată impreună cu constructorul The Outdoor Room) cu care a şi căştigat medalia de aur in 2006 la Hampton Court Palace Flower Show. Cu adevărat abonat la medaliile de aur ale marilor competiţii.
Pictorul
Acum, Simon Carter are un studio de pictură experimental in grădină şi-şi poate desfăşura fascinaţia pentru legătura care se creează intre natură şi om. Esenţa grădinii este dată de forma straturilor de flori, de gardurile vii de un verde strălucitor şi de obelisc, care creează o senzaţie de fluid. Picturile lui Simon sunt recunoscute pentru culorile vii, texturile evidente, acoperite parţial de umbre uşor lăptoase şi pete verzi, albastre şi gri. Artistul vede peisajul britanic intr-o paletă de verde, roz şi oranj intens.
Peisagistul
Thomas Hoblyn este un peisagist cunoscut, instruit la Kew Botanical Garden şi care a conceput grădini pe tot intinsul Marii Britanii. El scrie in reviste de specialitate şi participă la mai multe emisiuni de televiziune. Este interesat in mod deosebit de modul in care concepţia unei grădini poate fi influenţată de mediul inconjurător şi de legătura dintre cele două elemente: unul creat de natură, altul de om. "Sunt un mare fan al lui Simon Carter", mărturiseşte Hoblyn. "Am folosit chiar munca artistului pentru concepţia grădinii. Plantele din straturi reflectă, dacă vreţi, indrăzneala lui in utilizarea culorilor. Am folosit atăt culori contrastante, dar şi game complementare. Iar Dahlia «David Howard» in combinaţie cu Delphinium de un albastru inchis este definitorie." Amfiteatrul scufundat oferă o zonă de relaxare după curcubeul de culori din zona straturilor cu flori. El poate fi considerat o grădină in sine şi se poate realiza pe spaţii mici.
Plantele din grădină
Dacă ar fi să le enumerăm pe toate, s-ar forma o listă impresionantă. Aşa că vom menţiona căteva, aşa incăt să vă faceţi o părere despre ce flori şi plante s-au folosit: Achillea - mare iubitoare de soare, rezistentă la uscăciune şi care face flori din iunie şi pănă in septembrie, Artemisia, Asparagus - decorativ prin frunzele sale ca nişte ţepi, Astrantia - o plantă indrăgită de designerii britanici, Betula, Calamagostris - iarbă decorativă prin spice inalte mai ales toamna, Echinacea cu tije inalte şi flori rozalii intense, Eremurus - cu aspect de lumănare multicoloră, Hemerocallis - crini de o zi, Kniphofia surprinzătoare şi mai multe varietăţi de Monarda, Salvie, Sedum, Verbena etc. După cum vedeţi in imaginile alăturate, culorile sunt deosebite iar plantele au fost alese cu grijă. Pănzele şi grădina sunt două forme de manifestare ale aceluiaşi spirit creator.