x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Iluminatul în casa ta

Iluminatul în casa ta

31 Iul 2010   •   00:00
Iluminatul în casa ta

Iluminatul este vital într-o locuinţă. Află cum să alegi corpurile de iluminat, pentru că, dincolo de aspectul estetic, fiecare model din sutele disponibile în magazin are o anumită destinaţie şi funcţionalitate în casă.

ILUMINATUL GENERAL - LĂMPILE PENTRU TAVAN
Lămpile suspendate sunt perfecte pentru asigurarea iluminatului general al oricărei încăperi din casă. Dar sunt perfecte şi pentru a pune în valoare o zonă importantă cum e cea de dining. Atârnaţi deasupra mesei din sufragerie un candelabru sau o lampă spectaculoasă şi centraţi-o faţă de suprafaţa mesei, la o înălţime de 90-100 cm. Este un accesoriu care va da farmec şi stil încăperii, exact aşa cum bijuteriile înfrumuseţează o ţinută vestimentară. Dacă aveţi locuinţa pe mai multe niveluri, pentru a evita accidentele, montaţi în casa scării două întrerupătoare, legate unul în partea de jos a scării, iar celalalt în partea de sus.

LUMINA AMBIENTALĂ - VEIOZELE
Veiozele folosesc becuri de 40W în general - deci dau o lumină modestă. Sunt perfecte pentru a crea atmosferă sau pentru a aduce un plus de lumină într-o anumită zonă: în dormitor lângă pat, în living lângă canapea, pe hol lângă o intare etc. De asemenea, sunt obiecte foarte decorative, care îţi înfrumuseţează interiorul. Alege un model al cărui design să se potrivească însă cu celelalte obiecte din cameră.

LUMINA PENTRU ZONA DE LUCRU
Lămpile de birou au cam 20-40 cm şi dau o lumină direcţionată. Sunt folosite pentru scris, citit, de aceea este foarte important să alegeţi intensitatea luminii suficient de mare pentru aceste activităţi. Funcţionalitatea primează, de aceea au un aspect mai tehnic.
Aplicele de perete sunt potrivite în orice încăpere, în zone strâmte, în spaţii limitate, unde este necesară suplimentarea luminii.

Iluminarea cu spoturi se foloseşte acolo unde avem nevoie de o lumină concentrată puternică: la blatul de lucru în bucătărie, în zona oglinzii pentru toaletă, în dressing sau dulapuri sau pentru a lumina un tablou, rafturile unei biblioteci, o vitrină. Este o lumină practică, fasciculară şi se foloseşte doar la anumite activităţi (gătit, fardat etc.). Spoturile nu sunt potrivite pentru iluminarea generală a unei încăperi sau pentru atmosferă, mai ales în încăperi unde confortul este esenţial - în living sau în dormitor. În băi, în special în zona duşului sau a căzii, este indicată utilizarea de spoturi rezistente la umiditate.

LUMINA SUPLIMENTARĂ - LAMPADARELE
Pentru colţurile încăperilor, acolo unde iluminatul general nu ajunge, sunt excelente lampadarele - lămpile care stau direct pe podea şi care au înălţimi între 100 şi 170 cm. Sunt de asemenea şi obiecte importante în decoraţie.

● articol realizat cu sprijinul Mr. Bricolaj

×
Subiecte în articol: bricolaj