x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Doctorii, obligați să își programeze pacienții la următoarele investigații și consultații

Doctorii, obligați să își programeze pacienții la următoarele investigații și consultații

de Monica Cosac    |    10 Iun 2025   •   09:00
Doctorii, obligați să își programeze pacienții la următoarele investigații și consultații

În momentul în care ies dintr-un cabinet medical cu brațul plin de trimiteri și recomandări pentru o ecografie, CT sau RMN, foarte mulți pacienți români efectiv nu știu încotro să o ia, cui să se adreseze și unde să se programeze pentru respectivele investigații medicale.

Un grup de peste 40 de parlamentari, printre care se regăsesc și mai mulți medici, vrea să schimbe această situație prin obligarea doctorilor să își programeze pacienții la următoarea consultație sau investigație necesară stabilirii diagnosticului. De asemenea, pacienții asigurați vor avea dreptul la o nouă consultație pentru o a doua opinie medicală, măsură care va contribui la creșterea calității actului medical, potrivit unui proiect de lege înregistrat recent la Parlament.

Propunerea legislativă înregistrată, la finalul săptămânii trecute, la Senat vizează modificarea și completarea Legii 46/2003 privind drepturile pacientului și este semnată în total de 42 de deputați și senatori, majoritatea de la UDMR (23 de parlamentari) și PSD (10 parlamentari), dar și de la PNL, USR, AUR și SOS. 

Scopul acestei inițiativei legislative, potrivit inițiatorilor, este de „a asigura un acces echitabil, continuu și eficient la servicii medicale de calitate, în special în contextul procesului de stabilire a diagnosticului”.

Propunerea vine ca răspuns la o serie nevoi identificate de semnatarii proiectului legislativ în sistemul național de sănătate și are obiectivul de a aduce legislația autohtonă „mai aproape de standardele europene în materie de drepturi ale pacienților”.

Bolnavii, lăsați de izbeliște să navigheze singuri prin sistemul medical

Concret, una dintre măsurile propuse instituie obligația medicului curant de a direcționa și programa pacientul Ia următoarea consultație sau investigație necesară.

Conform legislației în vigoare, „pacientul are dreptul de a fi informat cu privire la serviciile medicale disponibile, precum și la modul de a le utiliza”. Însă, de multe ori, serviciile medicale de care au nevoie nu sunt disponibile în localitățile de domiciliu - deseori, nici măcar în județul lor -, multe s-au mutat la privat și bolnavii habar nu au unde ar trebui să se programeze pentru a accesa aceste servicii la care au dreptul. 

Prin urmare, este introdusă o nouă prevedere în Legea 46/2003, care stipulează că „pacientul are dreptul de a fi direcționat și programat la următoarea consultație sau investigație necesară stabilirii diagnosticului de către medicul curant”.

Se reduc incertitudinile și timpul de așteptare 

Inițiatorii spun că această modificare vine ca urmare a constatărilor de pe teren, conform cărora mulți bolnavi, fiind nevoiți să se descurce singuri în accesarea etapelor următoare din procesul medical, se pierd prin labirintul sistemului de sănătate, ceea ce generează frecvent întârzieri foarte mari în stabilirea diagnosticului și inițierea tratamentului adecvat.

„Această măsură vine în sprijinul pacienților, reducând timpul de așteptare și incertitudinile în parcursul diagnostic și contribuind Ia o mai bună coordonare a actului medical. 

În practică, mulți pacienți se confruntă cu dificultăți în accesarea etapelor următoare din procesul medical, fiind nevoiți să navigheze singuri prin sistem, ceea ce duce adesea la întârzieri în diagnosticare și tratament”, se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul.

Dreptul la o nouă consultaţie pentru second opinion

Totodată, este completat articolul 11 al legii, care stipulează că „pacientul are dreptul de a cere și de a obține o altă opinie medicală”, cu un nou alineat, care, spun inițiatorii, „garantează” pacienților asigurați prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) dreptul la second opinion, fără să mai fie nevoiți să reia întregul proces cu trimiteri și investigații medicale. 

„Pacienţii asiguraţi prin CNAS au dreptul la o nouă consultaţie medicală cu scopul de a obţine o a doua opinie medicală pe baza investigaţiilor medicale existente sau suplimentar solicitate”, prevede proiectul de lege. 

Potrivit inițiatorilor, prin această măsură se urmărește „consolidarea încrederii în actul medical şi sprijinirea unei decizii informate privind diagnosticul şi opţiunile terapeutice”. 

 „Dreptul la a doua opinie este o practică internațională recunoscută, care permite pacientului să consulte un alt specialist pe baza investigațiilor deja efectuate sau a unora suplimentare, fără a fi nevoit să repornească întregul proces. 

Această măsură oferă o plasă de siguranță pentru pacienți, în special în cazurile complexe sau când există incertitudini subiective sau obiective în privința diagnosticului ori tratamentului propus”, explică aceștia în expunerea de motive. 

Pe lista inițiatorilor acestui proiect legislativ se regăsesc și mai mulți medici de profesie, printre care: prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, preşedintele Comisiei pentru Sănătate din Senat, dr. Levente Vass și dr. Remus Mihalcea - vicepreședinți ai Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, dr. Alexandru Rogobete, președintele Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, și prof. dr. Carmen Orban. 

×