Cele două imagini de pe această pagină sunt modele de case aflate in mediul rural (cum am zice noi, de la ţarăâ¦) din invecinata Ungarie şi niţel mai indepărtata Austrie. Le-am ales pentru că ele ar putea fi perfect adaptate şi pe meleagurile noastre, in orice zonă de relief. Le-am mai ales şi pentru simplitatea lor plină de eleganţă, pentru felul ideal in care sunt puse in peisaj, pentru aerul rustic străbătut de adieri urbane. Imaginile acestor case mi-a insiprat şi titlul acestui articol, pentru că privindu-le m-am găndit că in preajma şi in interiorul unei astfel de proprietăţi n-ai cum să te simţi altfel decăt foarte bine. Acesta este punctul esenţial de care, in mod inexplicabil, mulţi dintre noi ne indepărtăm atunci cănd construim, refacem sau cumpărăm o casă: să ne simţim bine.
Permutări in familie
O casă este, de fapt, spaţiul acoperit in care vieţuieşte sau se programează să vieţuiască o familie. In ziua de azi, membrii unei familii sunt mai puţin numeroşi decăt in urmă cu căteva decenii, pe de o parte din cauza faptului că părinţii se limitează la a creşte unul, doi, cel mult trei copiii şi, pe de altă parte, datorită tendinţei aproape generale ca, ajunşi la maturitate, copiii să işi făurească propriul cămin. Rar se mai văd cazuri in care locuiesc in aceeaşi casă mai multe generaţii cu numeroşi copii, nepoţi, strănepoţi, părinţi, bunici sau străbunici. Aceste două realităţi ale stilului de viaţă contemporan ar trebui să conducă spre o diminuare şi raţionalizare a spaţiului, spre o restrăngere a suprafeţei utile pănă aproape de limita unui confort, totuşi, neingrădit. Un alt tip de influenţă care se situează pe acelaşi vector este realitatea unei vieţi in general active şi trepidante pentru ambii părinţi, femeile renunţănd deliberat şi, se pare, definitiv la rolul dublu de mamă-gospodină. Asta reduce semnificativ timpul acordat intreţinerii casei şi (eventual) a grădinii sau a curţii, spaţiile mici şi intime fiind convenabile din toate punctele de vedere.
Corvoadă sau plăcere?
A intreţine o casă la standardele actuale de civilizaţie trebuie să nu mai fie pentru nici un membru al familiei o corvoadă, ci o adevărată plăcere. Către acest deziderat se concentrează toţi creatorii şi fabricanţii de bunuri sau produse casnice, de la mobilier la aparatură electrocasnică, de la materiale de finisaj la obiecte decorative, de la produse de curăţat la scule sau instrumente indispensabile in orice gospodărie. Arhitecţii şi designerii s-au adaptat rapid şi aproape nu există campanie publicitară in care să nu se accentueze montajul rapid, intreţinerea uşoară sau fiabilitatea produsului. Poate unii dintre cititori vor spune că toate acestea sunt valabile pentru viaţa din mediul urban, in timp ce in mediul rural lucrurile stau cu totul altfel. Dar de ce ar fi aşa? Bătrănii care mai supravieţuiesc in satele romăneşti, cu pensii ca şi inexistente, obligaţi să trăiască din ceea ce produc in propriile gospodării, nu-şi vor mai putea schimba, din nefericire, nici statutul social şi nici vechile obiceiuri. Dar familiile tinere, fie că rămăn să lucreze in sat, fie că işi găsesc slujbe in oraşele apropiate, vor fi obligate să asimileze rapid valorile civilizaţiei, să işi adapteze stilul de viaţă la rigorile viitorului.
Numai de căştigat
Ideea să te simţi bine in casa ta şi pe bătătura ta nu poate aduce decăt căştiguri. Ce s-ar pierde dacă in locul sobelor din fiecare cameră ţăranul ar avea o centrală termică şi un sistem de incălzire pe radiatoare? Dacă in loc să se chinuiască zi de zi pentru a creşte căteva animale ar putea cumpăra carne, lapte, ouă de la magazine bine aprovizionate? Dacă in loc de var ar pune pe pereţi vopsea lavabilă, şi in loc de velinţe ar avea pe podea parchet melaminat? Pe cine ar putea deranja să poată schimba curtea plină de noroi, găinaţ şi balegă cu o peluză cu iarbă sau gazon brăzdată de alei din piatră de rău?
Inconjurată de peluza de iarbă, o casă cu un singur nivel, eventual mansardat, cu bucătărie, baie, un living spaţios şi două-trei dormitoare este un vis ce poate deveni realitate dacă inteligenţa, hărnicia şi tenacitatea unei intregi familii sunt puse in slujba realizării lui