x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In hotelu-n care plouă. de trei ori pe săptămănă

In hotelu-n care plouă. de trei ori pe săptămănă

16 Aug 2007   •   00:00

Intr-o bătrănă staţiune turistică de pe litoral, acum căteva zile o ploaie torenţială care a durat aproape o oră a produs şuvoaie de apă care, nefiind canalizată cum se cuvine, a inundat casele oamenilor.

Intr-o bătrănă staţiune turistică de pe litoral, acum căteva zile o ploaie torenţială care a durat aproape o oră a produs şuvoaie de apă care, nefiind canalizată cum se cuvine, a inundat casele oamenilor. Cu puţină imaginaţie am putea inscrie fenomenul in categoria calamităţilor naturale, deşi cine cunoaşte bine oraşul ştie că in acea vale a Eforiei sunt mereu probleme, chiar şi la cantităţi de precipitaţii mai modeste.

O ştire care a trecut insă aproape neobservată ar fi meritat cu siguranţă o analiză atentă, poate o anchetă jurnalistică şi autosesizarea unor foruri competente. Aceeaşi ploaie s-a strecurat perfidă prin ferestrele, pe sub uşile şi prin toate golurile incorect etanşate ale unui hotel de două stele, provocănd isteria justificată a turiştilor care s-au trezit cu mobilele, covoarele şi hainele plutind prin frumoasele camere inchiriate cu bani grei. Firma de turism şi proprietarul ciudatului hotel au avut grijă să astupe repede oala, au mutat turiştii (căţi or mai fi rămas acoloÉ) şi (bănuiesc) au avut grijă să ţină presa căt mai departe de continuarea acestei incredibile poveşti sezoniere. Mi-e greu să inţeleg cum de nimeni nu bagă de seamă că in acest caz s-a revelat cu evidenţă incălcarea unor norme şi eludarea unor legi care reglementează regimul construcţiilor civile, mai ales al acelor construcţii destinate uzului public. Nu e treaba noastră să cercetăm dacă de efectele dezastroase ale unei ploi torenţiale asupra unei clădiri se face vinovat proprietarul, arhitectul, constructorul sau mai ştiu eu cine. Dar suntem indreptăţiţi să sesizăm faptul că respectiva clădire, cu destinaţie hotelieră, s-a ridicat, s-a finalizat şi a intrat in circuitul turistic in baza unui dosar voluminos, care conţine sute de aprobări, de la zeci de foruri competente. Şi cănd scriu "foruri competente" nu vreau să folosesc o sintagmă generalizoatare şi salvatoare, ci mă refer la funcţionari publici ce pot fi uşor identificaţi in diferite funcţii şi posturi. Indiferent de interesele beneficiarului, de competenţa executantului, de conjuncturi sau jocuri de culise, funcţionarul public plătit din banii noştri este cel dintăi responsabil pentru calitatea, siguranţa in explotare şi performanţă a unei construcţii. De aceea, el trebuie să plătească primul pentru spaima, stresul sau inconfortul nefericitei familii a cărei vacanţă s-a dus pe apa sămbetei

×
Subiecte în articol: editorial