x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa In rezonanţă cu peisajul

In rezonanţă cu peisajul

26 Iul 2007   •   00:00

Dacă v-aţi intrebat vreodată de ce oare casele, pe la alţii, prin lume, arată mult mai bine decăt ale noastre fără a avea de fapt nici un element constructiv special, vă putem oferi un posibil răspuns.

Volumetria şi aspectul general al casei in relaţie cu natura

Dacă v-aţi intrebat vreodată de ce oare casele, pe la alţii, prin lume, arată mult mai bine decăt ale noastre fără a avea de fapt nici un element constructiv special, vă putem oferi un posibil răspuns. Una din deciziile nenegociabile intre arhitect şi beneficiar este autoritatea şi dreptul indiscutabil al celui dintăi de a inscrie proiectul viitoarei case in aşa fel incăt aceasta să se incadreze perfect peisajului. O astfel de decizie, avănd in primul rănd justificări de ordin estetic, este susţinută şi de argumente ecologice (căt mai puţine modificări aduse arealului) sau psihologice (inducerea unei stări de bine cu motiv ce nu poate fi identificat).

Â

Regimul de inălţime

Prima coordonată ce trebuie ţinută sub control este regimul de inălţime al construcţiei, unde se ţine seama de relaţia cu linia orizontului, de imediata vecinătate a unor arbori ajunşi la starea de vegetaţie matură, de planeitatea sau panta terenului.

O construcţie ridicată pe mai mult de două nivele are nevoie de spaţiu, de un fundal adecvat, de certitudinea unei perspective favorabile. Acestea sunt suficiente motive ca, indiferent de căţi bani aveţi sau de "ideile" proprii privind viitoarea casă, să intrebaţi arhitectul (dacă nu a făcut-o din proprie iniţiativă) cam la ce dimensiuni vede el proiectul.

In urma mai multor runde de discuţii veţi ajunge, cu certitudine, la soluţia optimă, adică la acea soluţie care să satisfacă şi dorinţele voastre cele mai intime, dar şi rigorile impuse de proiectant.

Â

Dincotro bate soarele

Un al doilea element ce ţine de ciclul natural şi este determinant in alegerea volumetriei şi a poziţionării construcţiei este gradul de insorire a terenului dat de traiectoria parcursă de soare de la răsărit pănă la apus. Acesta este decisivă in orientarea faţadelor şi in distribuirea spaţiilor la interior. Tot in funcţie de puterea şi persistenţa soarelui se proiectează forma acoperişului, se recomandă materialul ideal pentru acoperire, se stabileşte regimul de izolare termică a mansardelor sau podurilor. Felul in care lumina solară şi umbra alternează in jurul casei va determina şi tipul (desigur, şi cantitatea) de vegetaţie care vă va imbogăţi proprietatea.

Aşa cum bine ştim, sunt plante pe care le favorizează lumina intensă, precum şi specii iubitoare de umbră sau umezeală. Casa şi curtea trebuie să formeze un ansmblu unitar, echilibrat, aflat in deplină rezonanţă cu mediul inconjurător. Nici excesele nu sunt recomandabile, in sensul că, atunci cănd situaţia o cere trebuie să se intervină pe elementul natural pentru a-i tempera tendinţele copleşitoare sau dominatoare.

Rotunjimi şi unghiuri

Un truc de o seamă cu… arhitectura este echilibrul dintre liniile curbe şi unghiuri, dintre formele rotunde şi cele cu muchii. Acest adevărat joc savant poate fi desfăşurat in volumetria generală a casei ori poate fi corelat cu elementele naturale aflate in peisaj. Crestele unor munţi indepărtaţi, coroana perfect rotundă a unui stejar falnic, pietrele şlefuite de trecerea milenară a răului trebuiesc puse in relaţie estetică directă cu forma şi orientarea construcţiei. Un element important este şi coloritul general, aspectul exterior al casei fiind pus in relaţie cromatică directă sau indirectă cu suprafaţa verde vizibilă sau cu paleta coloristică a plantelor decorative. Acestea sunt decizii delicate pe care fiecare dintre noi le poate lua bazăndu-se pe propria intuiţie sau erudiţie, dar şi, la fel de bine, apelănd la specialişti in domeniu ori la materialul informativ aflat din abundenţă pe piaţă.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară