x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Cum îndepărtezi petele de pe haine. Metode simple și eficiente

Cum îndepărtezi petele de pe haine. Metode simple și eficiente

de Anastasia Paul    |    21 Feb 2023   •   18:30
Cum îndepărtezi petele de pe haine. Metode simple și eficiente

Petele de pe haine ne pot da mari bătăi de cap. Urmele de grăsime, sânge, iarbă sunt uzuale și ne pot strica îmbrăcămintea, în pofida eforturilor de a le îndepărta.

De multe ori, o cămașă nou, perechea de blugi preferată sau un tricou drag pot fi iremediabil distruse de la o înghețată, un sos sau un suc. Devenim disperați, încercăm tot ce putem să îndepărtăm petele, ducem chiar hainele la curățătorie, dar degeaba. 

Vestea bună este că sunt totuși soluții eficiente și pe care le avem chiar în casă. 

Cum îndepărtezi petele de ulei și grăsime

1. Petele de ulei și grăsime sunt dificil de îndepărtat, dar nu imposibil. Aplică puțin detergent de rufe pe pată și spală haina conform instrucțiunilor de pe etichetă sau încearcă o combinație de săpun de vase și oțet alb pentru petele persistente. O variantă mai este un amestec de săpun de vase și bicarbonat de sodiu. Și nu uita! Timpul este esențial pentru scoaterea petelor de ulei și grăsime de pe haine, așa că acționează cât de repede poți. 

2. Aplică săpun de vase delicat pe pată. Freacă puțin săpunul cu degetele curate până când detergentul acoperă complet pata.

3. Aplică apoi o lingură de bicarbonat de sodiu peste săpun și freacă-l în țesătură timp de două minute. Poți folosi o periuță de dinți cu perii moi.

4. Odată ce amestecul formează o pastă, lasă soluția și îmbrăcămintea să stea o oră.

5. Clătește obiectul de îmbrăcăminte în chiuvetă și apoi spală-l la mașină.

O altă metodă rapidă și eficientă, mai ales dacă te afli în oraș, este aplicarea imediat pe pată a sării. Aceasta va absorbi grăsimea iar când ajungi acasă vei putea să faci și celelalte operațiuni.

Cum îndepărtezi petele de iarbă

Petele de iarbă sunt aproape inevitabile, mai ales pe hainele copiilor, și sunt dificil de îndepărtat. Este posibil să iasă la mașina de spălat și poți folosi un agent de îndepărtare a petelor. Dacă nu funcționează, iată o metodă eficientă. 

1. Înmoaie îmbrăcămintea într-o soluție formată din două căni de oțet alb sau un amestec de săpun de vase și peroxid de hidrogen.

2. Freacă ușor locul cu o perie moale

3. Clătește bine amestecul de pe haine cu apă rece

4. Se spală la mașină conform etichetei.

Cum elimini petele de sânge de pe haine

Sângele este destul de greu de îndepărtat de pe haine și poate fi nevoie de multe încercări. Dar cel mai ușor de îndepărtat este atunci când acesta este proaspăt. 

1. Înmoaie haina pătată în apă rece, în chiuvetă, imediat ce observi pata. Asigură-te că apa este rece, deoarece apa fierbinte va încuraja proteinele din sânge să stabiulizeze pata în țesătură. Dacă este foarte recentă, șterge excesul cu un șervețel sau șine-o sub robinet cât de mult timp poți. 

2. Acoperă pata cu un amestec de peroxid de hidrogen 20% - o parte peroxid de hidrogen la 6 părți apă rece - sau aplică o soluție de bicarbonat de sodiu - două părți de bicarbonat de sodiu la o parte apă.

3. Clătește haina în apă rece înainte de spălarea la mașină.

Cum îndepărtezi petele de transpirație 

Este regretabil, dar se întâmplă. Chiar dacă zilele sunt toride, acestea nu trebuie să-ți strice hainele. 

1. Fă o soluție dintr-un sfert de cană de oțet alb cu o cană de apă

2. Udă pata de transpirație cu amestecul sau scufundă complet îmbrăcămintea în acesta

3. Lasă îmbrăcămintea să se înmoaie timp de 30 de minute

4. Clătește cu apă rece și spală la mașină.

Cum îndepărtezi petele de cafea

Pentru mulți dintre noi, cafeaua de dimineață este primul lucru pe care ni-l dorim când deschidem ochii. Însă graba, ori somnolența sau pur și simpu se poate întâmpla ca picături de cafea să ajungă pe bluza albă ori pantalonii business. 

Iată cum poți scăpa de ele

1. Înmoaie complet îmbrăcămintea pătată în apă caldă

2. Aplică detergent de rufe delicat sau un amestec de oțet alb diluat - un sfert de cană de oțet alb la o cană de apă - pe pată

3. Seteaă temperatura din mașina de spălat cât mai ridicată.

Cum îndepărtezi petele de vin roșu 

După o noapte în oraș, s-ar putea să fii șocat când descoperi a doua zi o pată de vin roșu pe rochie, ori pe gulerul sacoului. Deși poate părea dramatic, există soluții. 

1. Șterge pata cu un prosop de hârtie pentru a îndepărta orice exces

2. Amestecă o soluție ,în părți egale, de peroxid de hidrogen și săpun de vase și amestecă ușor pe pată cu degetele

3. Lasă soluția să acționeze timp de 20 de minute - o oră înainte de clătire. Dacă nu vrei să folosești peroxid de hidrogen, poți aplica oțet alb și detergent de vase și urmează pașii de mai sus.

Concluzie

Cu puțin timp și efort, hainele tale vor arăta ca noi. Nu ezista să repeți oricare dintre pașii de mai sus pentru a elimina petele. 

 

×
Subiecte în articol: pete haine imbracaminte indepartare pete