x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Kusudama, arta florilor care nu se ofilesc

Kusudama, arta florilor care nu se ofilesc

de Alina Iancu    |    20 Feb 2010   •   00:00
Kusudama, arta florilor care nu se ofilesc

Arta decorativa şi cu precădere manufacturile reuşesc să impresioneze prin formă, culoare şi elemente inedite, neaşteptate. Concepte precum ikebana sau origami devin tot mai cunoscute, iar arta decoraţiunilor de interior făcute de mănă îşi reia notorietatea cândva pierdută.

În numerele trecute ale revistei Jurnalul Casei v-am prezentat persoane îndrăgostite de manufacuri şi de artă decorativă şi vom încerca să facem acest lucru din nou. Kusudame, aşa se numesc globurile florale decorative pe care o să vi le prezentăm în acest număr, iar Nadia Lemnaru este cea care le crează. Alternativă la clasicele aranjamente florale, cu puţină imaginaţie şi viziune Kusudamele pot fi integrate în orice spaţiu şi pot servi atât ca decor permanent în casă, cât şi ca decor la anumite evenimente impotante pe care le găzduiţi.

DE UNDE VINE ŞI CE ÎNSEAMNĂ KUSUDAMA
Absolventă a Institutului Bancar Român, Nadia a preferat arta în devafoarea ştiinţei şi a ales să îşi dedice o mare parte din viaţă florilor din hârtie. Când s-a îndrăgostit de ele se afla într-o excursie la un templu budist din Japonia, ţara de origine a Kusudamelor, şi spune că, deşi era pasionată de origami, până atunci nu văzuse o floare atât de frumoasă, făcută doar din hârtie. În cultura japoneză însă, nu este un simplu glob floral decorative, ci reprezintă o amuletă. Rolul ei este acela de a contribui la armonia spaţiului interior.

Modelele diversificate au fost inventate cu mult timp în urmă, astfel că astăzi sunt doar actualizate şi accesorizate. Ceea ce nu s-a pierdut este forma globului despre care Nadia spune că "trebuie să fie armonia întruchipată, îmbinat fără cusur, perfect simetric", iar dacă vrei să îl poţi face trebuie "să înveţi să stăpâneşti hârtia care este un material foarte pretenţios şi delicat".

Primele globuri realizate de Nadia s-au dovedit a nu fi tocmai copii fidele ale modelului orginal, dar cu perseverenţă şi răbdare a învăţat secretul formelor perfecte. La început, a folosit hârtie pentru împachetat cadouri, dar pentru că frumuseţea cere calitate, acum lucrează cu hârtii creative achiziţionate de la cele mai mari firme de profil din lume. Sunt hârtii de diverse texturi şi nuanţe care imită catifeaua şi satinul, embosate, iridiscente, metalice şi chiar cu inserţii textile sau filigran. Ca accesorii Nadia foloseşte perle şi cristale Swarowski şi postează globurile pe socluri de marmură şi suporturi metalice.

Globurile Kusudama confecţionate de Nadia, pot avea mărimi ce variază între 10 cm şi 120 cm. Fiecare model şi tip de hârtie necesită o anumită tehnică, iar pentru realizarea lor poate fi nevoie de peste 100 de bucăţi sau până la trei metri pătraţi de hârie şi de peste 40 de perle sau cristale. Tot mărimea globului şi tipul de hârtie determină şi volumul de muncă, astfel că pentru o singură Kusudama, Nadia lucrează chiar şi trei zile. Preţul produselor este determinat de calitatea materialelor folosite care sunt alese de client în funcţie de buget şi preferinţe. Astfel, un model Kusudama poate costa de la câteva zeci până la peste 300 de lei.

Creaţiile Nadiei pleacă de la modele prestabilite, dar asta nu o împiedică să îşi urmeze imaginaţia şi să încerce să facă lucruri noi.  De aceea globurile ei sunt unice, personalizate şi în armonie cu spaţiul cărora le sunt destinate. "Forma, mărimea, culorile, hârtia, modul de prezentare, toate sunt de fiecare dată altele pentru că nu creăm decoraţiuni pe bandă rulantă, ci punem accent pe originalitate, eleganţă şi armonie, în spiritul străvechii arte japoneze". Toate aceste aspecte sunt hotărâte de comun acord cu clienţii care astfel sunt implicaţi în procesul de creaţie, lucru care oferă siguranţa unei reuşite sigure.

"În final, satisfacţia este enormă pentru că ştii că poţi să oferi cuiva un lucru realizat cu pasiune, care este apreciat şi preţuit ca atare."

×
Subiecte în articol: idei originale