Oţetul nu e bun doar în mâncare, are şi o mulţime de utilizări practice. Datorită proprietăţilor antibacteriene naturale, este eficient în curăţarea oricăror tipuri de suprafeţe.
Oţetul este eficient ca produs de îngrijire. Dacă ai părul gras sau lipsit de strălucire, dacă ai probleme cu mătreaţa, spală-te pe cap cu săpun sau şampon, apoi clăteşte cu oţet de mere, diluat în puţină apă. Masează scalpul uşor, lasă să acţioneze câteva minute, apoi clăteşte. Mai poţi adăuga în soluţia de oţet puţină zeamă de lămâie. După ce te-ai spălat pe păr, toarnă lichidul pe păr şi lasă să acţioneze cinci minute. Clăteşte apoi. Părul tău va fi moale, strălucitor şi uşor de periat! Un alt produs pe care îl obţii din oţet este apa de gură, care curăţă şi îndepărtează mirosurile neplăcute din cavitatea bucală. Într-o cană cu apă, adaugă două linguri de oţet şi o linguriţă de sare.
Oţetul e excelent şi ca produs de curăţare. Petele de sânge sau petele vegetale se scot eficient cu o soluţie obţinută dintr-un sfert de cană de oţet alb şi două linguri de bicarbonat de sodiu, totul dizolvat într-o cană cu apă. Pulverizează soluţia pe pete, lasă să acţioneze, spală apoi cu săpun.
Având proprietăţi antibacteriene, oţetul curăţă eficient şi nu e toxic. Poţi scoate mai uşor grăsime de pe vasele de bucătărie cu o soluţie alcătuită dintr-o parte oţet la trei părţi de apă. Adăugând un pic de bicarbonat de sodiu, creşti eficienţa produsului.
Periile pe care le-ai lăsat la vopsit trebuie lăsate într-un vas cu oțet concentrat, timp de oră. Lasă-le apoi într-o soluţie de apă şi săpun, şi pune-le la uscat înainte de refolosire.
Desfundă ţevile
Țevile de scurgere de la chiuvete pot fi desfundate cu oţet. Varsă în orificiul de scurgere de la chiuvetă o jumătate de cană de soluţie concentrată de bicarbonat de sodiu, apoi varsă o jumărate de cană de oțet. Când se face spumă din abundență, varsă o cratiţă cu apă clocotită. Repetă operațiunea dacă e nevoie. Şi obiectele sanitare din baie pot fi curăţate cu oţet şi bicarbonat de sodiu.