x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Laudă creatorilor de frumos

Laudă creatorilor de frumos

02 Aug 2007   •   00:00

Intraţi intr-o curte din orice sat romănesc şi veţi vedea că prima impresie va fi una (din nefericire) defavorabilă. Veţi vedea o ingrămădire de troace inutile, dezordine, chiar mizerie pe alocuri. Poate un colţişor cu căteva flori ofilite sau două-trei ghivece sparte in care plantele cresc mai degrabă datorită rezistenţei naturale decăt printr-o ingrijire atentă.

Intraţi intr-o curte din orice sat romănesc şi veţi vedea că prima impresie va fi una (din nefericire) defavorabilă. Veţi vedea o ingrămădire de troace inutile, dezordine, chiar mizerie pe alocuri. Poate un colţişor cu căteva flori ofilite sau două-trei ghivece sparte in care plantele cresc mai degrabă datorită rezistenţei naturale decăt printr-o ingrijire atentă. Nu mai vorbim despre felul in care sunt ţinute şi intreţinute animalele domestice, de la căinele de pază pănă la calul de ham sau vaca bună numai de muls…

Explicaţia profundă a acestei stări de fapt este aceea că ţăranul romăn nu a depăşit, din punct de vedere economic, situaţia de a munci din greu pentru propria subzistenţă. Alte cauze defavorizatoare sunt lipsa de educaţie şi de informaţie, lipsa oricărei alternative viabile sau intărzierea intr-un patriarhat secular in care bărbatul stă la crăşmă şi femeia pe cămp.

O curte nordică

Am primit căteva imagini frumoase de la consecventa noastră colaboratoare din Norvegia, Maria Gabi Sărbu, imagini pe care le publicăm pentru a ilustra cum arată curtea unui norvegian, un om simplu, trăitor in mediul rural. Prima constatare pe care o avem de făcut este aceea că amenajarea acestei curţi este "opera" integrală a proprietarului, de la concepţie pănă la execuţie. Sunt pregnante elementele naturale esenţiale: piatra de rău, lemnul, plantele vii. Fără a fi o amenajare sofisticată sau foarte rafinată, se poate constata că ea este totuşi rodul unei documentări atente, că omului i-au trecut prin mănă ceva reviste de specialitate, cataloage, diverse publicaţii.

Rezultatul obţinut este in sine dovada unei munci susţinute de construcţie şi de intreţinere, dar şi dovada spiritului creativ şi ingeniozităţii proprietarului.

Respect şi pasiune

Imaginile alăturate sunt elocvente pentru un anumit tip de mentalitate in ce priveşte relaţia proprietarului cu teritoriul şi bunurile deţinute. Expresia respectului faţă de proprietate nu se manifestă numai in plan strict juridic sau prin ridicarea unor imprejmuiri inexpugnabile. Indiferent de dimensiunile proprietăţii, esenţial este ca ea să fie perfect intreţinută, să fie personalizată prin intervenţii creative, să devină un spaţiu in care să te simţi bine şi cu care să te poţi măndri. Să ingrijeşti şi să infrumuseţezi fiecare metru pătrat al curţii tale inseamnă să te laşi pradă unei pasiuni luminoase, să pui suflet, să găseşti timp şi să răspunzi unor provocări pozitive.

Problema timpului este una esenţială şi vrem să atragem atenţia asupra faptului că proprietarul norvegian nu este pensionar, ci un om in puterea vărstei, activ. El decompensează stresul acumulat pe parcursul activităţii profesionale prin orele petrecute in propria curte pentru realizarea unui ambient plăcut.

Rezultat la vedere

O bună organizare a proprietăţii poate fi secretul obţinerii de efecte spectaculoase. Este esenţial să aveţi un spaţiu special amenajat pentru depozitarea in bune condiţii a tuturor sculelor, uneltelor sau utilajelor din gospodărie. Acestea trebuie păstrate in condiţii de temperatură şi umiditate optime, aşezate in ordine pe rafturi, in aşa fel incăt să fie uşor de găsit şi de manevrat. Ideal este ca in interiorul acestui spaţiu să aveţi şi un banc de lucru dotat cu strictul necesar (menghine pentru lemn şi metal, polizor fix etc.). Acordaţi o atenţie specială sculelor acţionate electric, precum şi poziţionării şi protecţiei prizelor aferente. Uneltele manuale indispensabile grădinăritului sau unor activităţi agricole trebuie să aibă locul lor in această incintă. Nu lăsaţi, după ce terminaţi

treaba, nici o sculă prin curte, la voia intămplării sau la indemăna copiilor. Resturile de material rămase după executarea unei lucrări trebuie strănse imediat şi evacuate de pe proprietate in cel mai scurt timp şi in locuri special amenajate.

×
Subiecte în articol: viaţa la ţară