CONSTRUCŢIE PENTRU DOUĂ FAMILII. Locuinţa prezentată astăzi este de dimensiuni medii Parter+ Mansardă, pentru 1-2 familii, (duplex sau două apartamente) pe structură compozită. A fost proiectată şi executată în comuna Domneşti, judeţul Ilfov.
Volumetria clădirii şi arcuirea faţadei, căutarea acerbă a formei şi conţinutului, încearcă să regăsească tradiţia şi specificul arhitecturii noastre populare. În pofida împrumutului cu orice preţ a tot ce este străin, în contextul actual al globalizării, cu puţin efort putem regăsi o oază de linişte în ce este al nostru.
Între clasic şi modern, între modestie şi extravaganţă există o cale medie de echilibru şi simplitate care se constituie într-o formulă de succes. Marile creaţii s-au inspirat din opera artistului anonim, care cu mijloace modeste a dat noi valenţe şi sensuri spiritului uman.
Ornamentalistica faţadei este menită să înnobileze şi nu să încarce inutil diversele planuri, interioarele putând căpăta o tratare sinonimă sau mult mai modernă. Spaţiile funcţionale ale planurilor parter şi mansardă sunt decomandate, reuşind să împace o familie mai complexă sau în devenire.
DETALII TEHNICE
Pentru micşorarea preţului construcţiei, precum şi pentru o mai bună comportare la cutremur, structura casei, parter şi mansardă, este mixtă şi anume: parterul are structură din zidărie portantă de cărămidă tip GVP cu sâmburi, planşee şi grinzi de beton armat, iar mansarda este de lemn (panouri) în sistem Framing. Mansarda (etaj mansardat) de lemn poate fi executată de o firmă specializată. Pereţii vor fi placaţi pe ambele părţi cu plăci "OSB" (pe o parte în fabrică, iar cealaltă la montaj), cu izolaţie din vată minerală şi folie antivapori. Lemnul folosit la structură este de răşinoase (brad, molid), tratat atât ignifug, cât şi împotriva insectelor şi a ciupercilor xilofage. Este uscat natural, iar apoi băgat în uscătoare performante (procesul de uscare fiind supravegheat computerizat). Pentru o mai bună izolare termică, casa poate fi îmbrăcată cu polistiren extrudat de 5 cm.
CĂTRE ARHITECŢI
Jurnalul Naţional, prin suplimentul Jurnalul casei, vine în sprijinul arhitecţilor prin rubrica "Proiect de casă", în care îi invităm să îşi prezinte propunerile. Astfel, proiectele pot apărea în acest format în paginile suplimentului. Pentru detalii ne puteţi scrie la adresa de e-mail georgiana.teodorescu@jurnalul.ro
Citește pe Antena3.ro