Plantele din grădină pot fi protejate de îngheț, pe timp de iarnă, prin metode simple. Atunci când sunt în faza de înmugurire, dar se anunță temperaturi foarte scăzute, zăpadă și îngheț, le putem acoperi cu folii speciale, care să le ferească, astfel încât să nu se compromită o întreagă recoltă, fie că vorbim despre pomi fructiferi, de legume sau de florile din grădină.
Se pot folosi, pentru acoperirea plantelor, materiale de protecție: pânza de iută, folie și materiale geotextile speciale pentru protejarea plantelor, folie de plastic perforată, folie de plastic cu bule de aer. Soluțiile naturale sunt: paie uscate, coceni, frunze uscate, cetină și crengi de conifere. Înainte de căderea zăpezii, pentru a proteja plantele – inclusiv pomii și trandafirii - trebuie să se monteze tutori și puncte de sprijin pentru a le ajuta să reziste poverii și a materialelor de protecție.
Se instalează parazăpezi acolo unde este necesar, mai ales în jurul tufișurilor. Deasupra lor trebuie să fie puse prelate geotextile sau țesături din iută. Înainte de primul îngheț, plantele cu rădăcina de tip bulb, tuberculi și rizomi se scot, se curăță de pământ și se lasă câteva săptămâni într-un loc mai cald, uscat și aerisit, apoi se depozitează în vase aerisite. Nu necesită udare, dar trebuie verificate o dată pe lună și îndepărtate toate semnele de mucegai. Plantele din ghivece sunt sensibile la îngheț, deoarece rădăcinile sunt afectate mai repede decât în cazul celor dezvoltate în pământ.
Plantele de mici dimensiuni care nu rezistă înghețului se pot muta în ghivece și se pot depozita într-un spațiu închis, încălzit, iar primăvara se pot replanta înapoi în grădină.
Soluții naturale
Pentru plantele tinere, de dimensiuni mici, se recomandă protecția prin acoperirea lor cu un strat nu foarte gros de frunze sau crengi de conifere. Atunci când se leagă plantele și se împachetează, trebuie să se acorde mare atenție ramurilor, astfel încât să fie strânse într-o poziție cât mai naturală, fără a le forța – în general se preferă o formă conică, astfel încât precipitațiile să se scurgă ușor la baza plantei. Trebuie să se aleagă și materialele cu foarte mare atenție, pentru a nu deteriora planta, la acoperire.