x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Metode prin care să-ți planifici cheltuielile într-un mod cât mai realist

Metode prin care să-ți planifici cheltuielile într-un mod cât mai realist

09 Noi 2020   •   11:37
Metode prin care să-ți planifici cheltuielile într-un mod cât mai realist

Cu toții ne dorim să ne administrăm eficient veniturile, astfel încât, la sfârșitul lunii, să putem economisi o sumă de bani. Însă, din diferite motive, nu reușim întotdeauna. Cu toate că, în teorie, banii sunt suficienți, realitatea ne poate dovedi contrariul, iar cheltuielile dintr-o anumită lună se pot dovedi mult mai mari decât ceea ce estimasem.

 

Deși renunțarea la anumite plăceri se poate dovedi o metodă bună de a reduce din cheltuieli, pe termen lung această practică nu este tocmai eficientă, întrucât tindem să ne întoarcem rapid la vechile obiceiuri și să cheltuim, din nou, o sumă mai mare de bani.

 

Pentru a fi în control total asupra cheltuielilor lunare și pentru a te asigura că estimările tale în ceea ce privește banii cheltuiți corespund cu realitatea, este necesar să pui în practică o serie de metode utile care să te ajute să realizezi acest lucru. Iată care sunt acestea:

 

Stabilește-ți un buget lunar de cheltuieli

Pentru a avea un control mai bun asupra sumelor cheltuite lunar, dar și pentru a identifica acele cheltuieli la care poți renunța, este necesar să-ți întocmești un buget, în care vei include costurile cu mâncarea, produse consumabile, cheltuieli de întreținere, abonamente, sume pentru transport, taxe și impozite sau eventuale datorii.

 

Asigură-te că ești cât se poate de obiectiv atunci când stabilești bugetul și că îți lași o marjă de aproximativ 10% pentru acele cheltuieli destinate micilor plăceri, care pot varia de la o lună la alta. Odată ce ai o evidență clară a cheltuielilor tale lunare, vei putea decide mult mai ușor dacă situația ta financiară îți permite o investiție capitală sau dacă este cazul să te îndatorezi pentru achiziția unui bun valoros, precum o casă sau o mașină.

 

Ține cont de cheltuielile neprevăzute

Chiar dacă ți-ai stabilit un buget lunar pe care faci tot posibilul pentru a-l respecta, cheltuielile neprevăzute îți pot strica oricând echilibrul dintre venituri și costuri și te pot aduce în situația în care să-ți vezi economiile risipite într-o singură zi.

 

Cu toate că neprevăzutul este o parte firească a vieții, cheltuielile generate de o situație neașteptată pot fi limitate. O țeavă de apă spartă care provoacă inundarea apartamentului tău și pagube materiale serioase, o urgență medicală sau o problemă serioasă la mașină sunt exemple de situații neprevăzute care vor genera cheltuieli substanțiale, însă care pot fi ținute sub control. Prin încheierea unei asigurări, vei avea certitudinea că vei fi despăgubit în cazul unui astfel de eveniment neprevăzut și vei putea să ai un control mai bun asupra cheltuielilor, având în vedere faptul că valoarea poliței de asigurare este una fixă. Dacă ești șofer și te temi că un mic incident pe care îl provoci în trafic va genera cheltuieli de mii de lei, atunci este indicat să închei și o poliță CASCO pentru mașina ta, prin care să fii despăgubit chiar și în cazul care mașina ta suferă daune din cauza unui eveniment pe care l-ai provocat.

 

Învață diferența dintre cheltuielile fixe și cele variabile

Pentru a ști cu adevărat care sunt cheltuielile tale reale, este necesar să înțelegi diferența dintre costurile fixe și cele variabile. Dacă anumite cheltuieli, precum cele cu alimentele de bază, abonamente sau chiria lunară pot fi considerate fixe, întrucât valoarea lor rămâne aceeași de la o lună la alta, facturile la gaz, la energie electrică și la apă sau ratele cu dobânzi flexibile pot fi considerate cheltuieli variabile, întrucât își modifică valoarea de la o lună la alta.

 

Odată ce reușești să împarți cheltuielile tale lunare în aceste două categorii și să stabilești o marjă corectă pentru cele variabile, vei putea să-ți planifici bugetul lunar într-un mod cât mai realist.

 

Stabilirea cheltuielilor tale lunare reale te va ajuta să-ți administrezi mai bine veniturile, să îți poți face planuri concrete de viitor și să fii în control deplin asupra situației tale financiare.

 

Sursă foto: Shutterstock

×