ARTE SI MESERII
Pentru europeni pare greu de crezut ca americanii pot avea
stiluri proprii atunci cand vine vorba de mobilier sau arta veche. Dar stilurile exista, fiind promovate si reinterpretate azi
Stilurile in privinta amenajarii caselor sunt strans legate de viata oamenilor, de obieceiurile lor. Asa s-a nascut in America si stilul taranesc, denumit Folk Art, cu obiecte din lemn masiv prezente in fiecare din casele fermierilor. Lemn masiv si piele, materiale care tradau stilul de viata dus de fermieri, adesea in tinuri salbatice, unde fiecare resursa disponibila in gospodarie era valorificata la maximum. Un stil care se vede si se ghiceste acum prin intermediul filmelor americane cu tema country.
LEGENDA TRAMP ART
|
|
Dar mai departe, industralizarea a dus la producerea in serie a diverselor produse. Printre ele tutunul, respectiv tigarile, dorite si apreciate cu preponderenta de barbati, erau ambalate, intre ultimii ani ai secolului XIX si inceputul secolului XX, in cutii de lemn de esenta moale. O perioada de timp cand multe familii americane cutreierau tara in lung si in lat in cautarea unui loc de munca sau a unui tinut sigur pentru intretinerea si prosperitatea membrilor sai. Pe aceste drumuri, cutiile din lemn pentru tutun, dar si laditele pentru fructe au fost folosite de acesti "vagabonzi" pentru realizarea de obiecte interesant mestesugite: de la rame foto la cutii de bijuterii sau cuferase. Astfel s-a nascut o noua forma de artizanat, denumita Tramp Art. Trebuia multa indemanare si rabdare pentru manufacturarea noilor obiecte, ele avand multe forme rotunjite si minutios slefuite. Ornamentele sunt suprapuse in special in forma piramidala, rezultand piese foarte elaborate. Multe dintre acestea sunt de marime mica sau medie si sunt acum vandute la licitatii cu sume maricele.
REINTERPRETAREA ARTIZANALA
Dar nu numai atat. Aceste piese identificate ca stil Tramp Art sunt si o sursa de inspiratie pentru noua generatie de artizani americani. Dan Pohl este unul dintre ei, un artizan modern care isi face cunoscute lucrarile prin intermediul unui site propriu. Piesele de mobila sunt atat de incarcate si migalos realizate incat par a proveni de undeva din Asia.
Si totusi nu este asa. Artizanul marturiseste ca a vrut sa creeze un nou tip de arta. Adica mobila sa nu fie doar functionala, ci si spectaculoasa ca prezenta intr-o incapere. Ii ia intre opt si douasprezece saptamani sa faca o piesa de mobilier si o realizeaza din lemnul disponibil pe proprietatea sa (diferite specii de pin). Artizanul isi doreste ca piese lui sa fie apreciate, chiar "nemuritoare" ca stil.
TRADITIA DE LA NOI
Si la noi, in unele zone, mai cu seama in Transilvania si nordul Moldovei, se pastreaza traditia decorarii mobilierului fie prin intarsierea unor materiale diferite, fie prin pictarea fronturilor. Aceasta maniera de a produce obiecte strict personalizate are radacini adanci si, pana in ziua de azi, efecte foarte spectaculoase. Motivele florale si zoomorfe, dar si scene de familie pictate in maniera naiva sunt des folosite. Nu lipsesc nici benzile sau suprafetele de repetitie cu elemente decorative de inspiratie folclorica, surprinzatoare prin prospetimea culorilor si asocierea unor elemente geometrice fundamentale. Acest mestesug, adus pe meleagurile noastre de catre pictorii ambulanti, a fost preluat de artizanii autohtoni si interpretat in maniera proprie.
|
Ca baza pentru viitoarele sale piese, artistul american foloseste mobila country, care are forme clasice, masive. Pe dulapurile respective aplica ornamente bogate si elaborate ca forma, marime si
coloristica
Se observa ornamentele suprapuse pentru a le scoate in evidenta de pe suprafata pieselor. Acestea sunt realizate piramidal, avand ca forma de baza figuri geometrice simple, in special romburi si cercuri
Daca vreti sa aflati mai multe despre artistul american vizitati site-ul www.danpohlfurniture.com
Despre Tramp Art aflati mai multe accesand www.tramp-art.com; www.trampart.com; www.folkartisans.com
|
|
Foto: www.danpohlfurniture.com
|