Arta se manifestă sub multe forme şi ipostaze. Dacă în trecut erau câteva categorii (pictură, muzică, sculpută, arhitectură) ce puteau fi incluse în acest concept, astăzi lumea şi-a deschis orizontul şi tot ce este evoluat din punct de vedere estetic şi inovativ este considerat artă.
Pentru că nonconformismul este abordat de puţini designeri în lucrările lor, acesta este şi el apreciat şi ridicat la rang de artă. Aşa poate fi caracterizată firma producătoare de mozaic Sicis, nonconformistă, expresivă şi futuristă. Ceea ce ne prezintă ei nu seamănă cu nimic altceva în spectrul decoraţiunilor interioare contemporane.
INOVAŢIE
Colecţiile ce stau sub semnătura Sicis prezintă compoziţii florale complexe, descriu personaje celebre din filme, scene din benzi desenate, elemente naturale (frunze, picuri de ploaie, flori) reprezentate cât mai realist, elemente supradimensionate întinse pe întreg peretele. Graniţa între kitsch şi lux este subiectivă şi ţine de îmbinarea culorilor, de materiale, de dimensionări. De aceea, în spatele acestor "opere de artă" există o întreagă echipă de desenatori şi artişti care petrec multe ore în faţa computerului şi parcurg o mulţime de palete de culori, elemente de inspiraţie, pentru conceperea de modele complexe ce trebuie redate în realitate prin plăci de ceramică, dimensionări perfecte, materiale strălucitoare care să reziste.
Dintre cele mai noi colecţii, amintim de: "Hedonism" (ce întruchipează nuduri umane în mărimi naturale), "Colibrix" (îmbinări geometrice de metale în culori complementare, lucioase), "Pixall" (obiecte şi forme pixelate cu reflexe şi umbre) "Pin up" (personaje cunoscute în cinematografie sunt reprezentate prin plăci de mozaic, apropierea de realitate fiind fidelă).
Deşi în România nu există un showroom autorizat Sicis, mai mulţi importatori pot aduce produsele lor. Pentru detalii accesaţi www.sicis. com
PE PODEA ŞI PE PERETE
Cuvântul cheie este experienţa. Modernismul actual respinge tot ceea ce ţine de nostalgie, neutru, cotidian, dar aprobă acel sentimentalism social care hrăneşte lumea filmului, a muzicii, a artei. Nevoia de ceva mai personal, mai exotic, mai aproape de natură i-a determinat pe creatorii covoarelor din plăci ceramice să deseneze modele excentrice, pline de dinamism şi ritm.
Folosirea mozaicului pe perete, o soluţie cu un impact vizual semnificativ nu este condiţionată de factori de mediu (temperatură, intesitatea luminii, frecare) sau de folosinţa încăperii, putând fi utilizate în dormitor, living, piscină, elemente de decor, baie, bucătărie.
SCULPTURI ŞI MANECHINE
Imaginaţia este una dintre cele mai independente funcţii pe care omul le deţine, poate fi subjugată realităţii sau poate fi lăsată liberă. Designerii de la Sicis au lăsat imaginaţia să dea importanţă celor mai neînsemnate lucruri. Dacă până acum ceea ce conta era piesa vestimentară de pe manechin acum lucrurile iau o întorsătură nonconformistă şi manechinul este cel care atrage, surprinde şi este în prim plan. Realizate cu minuţiozitate şi delicateţe modelele umane sunt decoraţiuni inedite ce pot fi foarte bine luate drept sculpturi.
Cei de la Sicis au şi o colecţie întru-totul originală de oglinzi. Ramele lor sunt înfrumuseţate cu jocuri de placi strălucitoare, cu reflexii şi spoturi de lumini implantate. Este uimitor cum pot face un element atât de mic să aibă o valoare estetică atât de mare.
Când vine vorba despre zorba băii, luxul şi opulenţa sunt duse la cote maxime în colecţia de ceramică aplicată "Icons". Complexitatea cu care este tratată suprafaţa pereţilor este asemănătoare unui tablou realizat de un pictor celebru. Meticulozitatea în aplicarea plăcilor, respectarea cromaticii şi a încărcăturii spaţiului, eleganţa grafică, denotă multă muncă, dedicaţie şi nevoia de perfecţiune a designerilor colaboratori. Modelul simplu, geometric, al ansamblului compoziţional este susţinut în aproape toate cazurile de eleganţa şi luxul metalului aplicat (auriu sau argintiu) pe suprafaţa plăcilor. Stratul de metal este doar suflat pe plăcile de ceramică, acesta este antioxidabil, plăcile putând fi modelate după preferinţă.
ELEMENTE TEHNICE ŞI DE APLICARE
Pentru că modelul este în general unul geometric, repetitiv, latura unei plăci este mare şi cuprinde 10-20 de piese mici. Pasta care se aplică pe perete este rezistentă la temperaturi ridicate şi se întăreşte rapid. După aplicare se lustruieşte cu o ceară protectoare pentru a amplifica luciul metalului.
Pentru o aplicare perfectă se utilizează un strat subţire din adezivul concentrat, produs tot de cei de la Sicis, peste care se vine cu placa de ceramică compusă din mai multe piese. După uscare se aplică o mască incoloră ce umple golurile şi fixează piesele. Pentru lucrări complexe, aplicarea se face piesă cu piesă, după un model prestabilit, fiind descifrat în timp ca un puzzle.
ISTORIC
Firma Sicis a fost fondată în 1987 şi se mândreşte cu cea mai impecabilă producţie de materie primă de gen mozaic, cu cele mai ingenioase colecţii şi cu cei mai de elită beneficiari (hotelul Burj Al Arab, Emirates Palaces Abu Dhabi, Mandarin Oriental Hotel, Costa Serena şi Concordia, vapoare de croazieră). Mândria lor este justificată prin utilizarea în cele mai luxoase hoteluri şi restaurante din lume a colecţiilor Sicis.
Ei nu s-au oprit doar la placare cu ceramică ci şi-au extins gama folosind metal, geam, teracotă, aur, piatră, material sintetic, sticlă de Murano şi Smalto. Marmura, ca material preţios, este pusă în evidenţă prin placări plurivalente, de o acurateţe ieşită din comun, suprafaţa fiind impecabilă după aplicare, unitară şi rezistentă. Stilurile abordate în realizarea de pardoseli din marmură sunt împrumutate din arta arabă şi egipteană, modelele florale şi geometrice amintind de placările interioare ale piramidelor sau ale palatelor arăbeşti.
Citește pe Antena3.ro