x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Nu am o solutie generala

Nu am o solutie generala

de Adrian Parvu    |    17 Aug 2006   •   00:00
Nu am o solutie generala

In urma editorialului pe care l-am scris numarul trecut multi cititori imi cer sfatul si ma roaga sa le dau solutia optima pentru suprafata locuibila. O astfel de solutie general valabila nu exista sau, ma rog, nu ar trebui sa existe. Desigur, exista proiecte tipizate sau care sunt acceptabile unui numar mare de clienti. Arhitectii si constructorii sunt probabil multumiti sa vanda si sa construiasca in mod repetat aceeasi casa pentru ca, pe de o parte, proiectul in sine este valorificat la maxim iar, pe de alta parte, automatismele si experienta capatata multiplicand aceeasi cladire ridica standardul de calitate. Parerea mea este ca fiecare familie ar trebui sa-si gaseasca propria solutie, un proiect personalizat (eventual in interiorul unor parametri) in asa fel incat caminul sa reflecte ceva din personalitatea, obiceiurile si stilul de viata al celor care il locuiesc. Primul semn ca aveti de-a face cu un arhitect profesionist este acela ca, inainte de a va arata un plan sau de a va propune un proiect, el trebuie sa stea de vorba amical cu dumneavoastra, sa va puna intrebari care vi se vor parea ciudate sau chiar indraznete. Va dori sa afle cate ceva despre sot sau sotie, despre copii, parinti sau prieteni, sa stie cu ce va ocupati, cand plecati si cand va intoarceti acasa, daca obisnuiti sa mancati toti o data sau pe rand, daca va plac sau nu petrecerile si multe altele…

In functie de raspunsurile primite (care trebuie sa fie atinse de sinceritate) arhitectul, intrand in intimitatea clientului, va intelege ce aspiratii si ce pretentii are acesta, va incerca sa intuiasca traiectoria familiei in viitorul apropiat sau chiar pe termen mai lung daca este cazul, isi va putea forma o idee clara despre ce fel de casa aveti nevoie. Poate ca acesta e cea mai grea, cea mai frumoasa si cea mai discreta munca a arhitectului. Aceasta discutie prelungita sau repetata cu clientul, cu toate conotatiile ei socio-psihologice, este, trebuie sa fie de fapt, izvorul inspiratiei care alimenteaza crearea unui proiect impecabil.

Unii cred, in mod absolut fals si pagubos, ca arhitectul e un fel de meserias cu ceva carte pe care l-am angajat sa faca numai ce i se spune, sa ne execute ordinele fara cracnire, ba chiar sa tina cont cu sfintenie si de ce-i cere nevasta, mama ori soacra clientului. Haideti sa schimbam acesta mentalitate. Arhitectul devine, pe timpul elaborarii proiectului si al costruirii casei, cel mai apropiat prieten al nostru. El este o autoritate, unele din hotararile sale nu se pot comenta sau negocia.

×