x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Opţiunea pentru stilul clasic

Opţiunea pentru stilul clasic

13 Sep 2007   •   00:00

Ca prim pas in amenajarea locuinţelor, alegerea stilului reprezintă etapa prin care beneficiarul se defineşte. Este natural ca mentalităţile, sistemele de valori, alături de educaţie şi resurse financiare să conducă opţiunile şi deciziile asupra direcţiei stilistice alese.

Mobilier stil adaptat zilelor noastre

Ca prim pas in amenajarea locuinţelor, alegerea stilului reprezintă etapa prin care beneficiarul se defineşte. Este natural ca mentalităţile, sistemele de valori, alături de educaţie şi resurse financiare să conducă opţiunile şi deciziile asupra direcţiei stilistice alese.

Firmele producătoare de mobilier urmăresc acum, pe lăngă lansarea de noi trend-uri, stiluri şi designeri tineri (despre care am tot discutat), şi partea de cerinţă a pieţei. Dacă in bazinul Mediteranei mobilierul preferat este cel de factură minimalistă, partea de est a Europei (in special Rusia) preferă mobilierul stil, din lemn masiv, bogat ornamentat şi tapisat in materiale preţioase. Şi atunci cănd vine vorba despre ornamente se ştie că motivele sculptate in mobilier, fie ele animale sau mitologice, au reprezentat de-a lungul timpului un simbol al puterii, adică gustul burgheziei, care-şi dorea astfel de interioare ticsite de mobile, care in plus trebuiau să fie şi foarte confortabile. Aşa interioare işi doreşte şi actuala burghezie, numai că stilul trebuie regăndit in raport cu valorile timpurilor in care trăim. Colecţiile clasice actuale fie urmăresc o anumită perioadă din arhitectura de interior, un anumit stil, fie realizează cover-uri sau reinterpretări ale acestora.

Studiu de caz

Pentru a exemplifica mobilierul stil produs astăzi, ne-am oprit asupra firmei Oak - firmă italiană orientată puternic spre piaţa de desfacere din estul Europei. Remarcănd calitatea execuţiei produselor sale, se sesizează o tendinţă de readucere in atenţia publicului a două direcţii de stil. Pe de o parte se inconjoară de echilibru, rigoare, acurateţe şi ordine raţională - specifice stilului artei şi arhitecturii clasice, cu rădăcini in antichitate, in arta greacă şi romană. Pe cealaltă parte, pentru temperamentele mai voluntare şi mai exuberante, aceeaşi firmă propune o serie largă de obiecte de mobilier inspirate din libertatea, dezinvoltura şi bogăţia de decor a stilului baroc, născut din sugestiile compoziţionale ale lumii vegetale. Sursa de inspiraţie a acestora o reprezintă reinvierea stilului clasic şi baroc in mobilierul de interior, o trecere prin trecut, care să reprezinte o integrare in prezent.

Publicul vizat

Se prezintă elemente spontane, cu o putere mare de evocare, rememorare, reverberare a trecutului, cu un simţ practic bine dezvoltat, fruct al indeletnicirii şi măiestriei designerilor firmei Oak. Interioarele acestora sunt caracterizate de un mare rafinament şi realizate din diferite tipuri de lemn, metal, cristal, piele şi textile, toate evocănd viaţa exclusivă a lumii de inaltă clasă.

Succesul firmei este dat de capacitatea de aducere a artizanalului in prezent şi de a realiza piese noi şi unice, avănd la bază procesul tehnologic actual şi metodele avansate de realizare.

Trecutul in prezent

Obiectivul este imbinarea tradiţionalului, a istoriei, a trecutului cu creativitatea modernă a prezentului. Pe de-o parte, Oak este capabilă să garanteze calitatea intregii producţii, de la planuri şi schiţe pănă la managment şi buget, iar, pe de altă parte, păstrează placerea de a lucra manual cu materiale preţioase, cu lemn scump, cu mătase şi stofe fine. Acest stil este recunoscut acum şi in amenajarea vitrinelor, a showroom-urilor designerilor vestimentari şi a creatorilor de artă.

Din ramura CLASSIC, colecţia LA SCALA foloseşte cu preponderenţă culorile mov şi auriu, formele curbe, detaiile fin prelucrate, iar colecţia CLASSIC combină auriului cu albul iaurt, cu cremul şi roşul ocru.

Trend actual

Mobilierul inspirat din baroc este acum extrem de popular. El se caracterizează prin forme curbe ample, bogăţie in ornamentare şi detalii sculpturale numeroase. De pildă, picioarele scaunelor sunt frecvent curbate, terminăndu-se intr-o formă stilizată, ce aminteşte de laba unor canine şi/sau feline. Sunt evitate liniile drepte, tăieturile, colţurile sunt imbunate cu broderii de metal şi aur, sunt pictate modele pe tapet, flori care se impletesc, tapiseria este atent elaborată, multe falduri, ciucuri, broderii, culori ţipătoare, auriu, mov, argintiu, roşu ocru. Paturile au dimensiuni considerabile, tapiseria acestora fiind una dintre cele mai scumpe şi mai atent prelucrate, sunt realizate pe tăblia patului diferite modele, trandafiri imbobociţi, spirale, cupe.

O amenajare făcută in spiritul vremurilor de altădată trebuie foarte bine găndită in prealabil, şi abia apoi pusă in practică. Asta pentru că, dată fiind bogăţia de elemente pe care o presupune, este extrem de predispusă kitschului. Este, aşadar, mare nevoie de un specialist in acest caz! Trebuie foarte bine studiată perioada care se doreşte a fi reinterpretată şi căutate elemente potrivite. In realitate există in jur de 30 de stiluri de mobilier pe care numai un specialist in ale mobilierului le poate identifica

Istorie barocă

Regele Soare, Louis XIV, a fost unul dintre cei de seamă ebenişti (persoană care se ocupa cu realizarea mobilierului schiţa şi realizare efectivă) ai timpului său.

Lucrările sale, realizate integral de rege, cu propriile sale măini, fiind piese de concepţie proprie, au constituit piese de mobilier baroc de inaltă clasă. Astăzi, aceste piese de mobilier, realizate personal de regele iluminist, au o valoare extrem de ridicată pe piaţa de artă.

×
Subiecte în articol: mobilier sfatul designerului