x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Ortfotoplanul

Ortfotoplanul

de Av. Melania Floarea    |    08 Iun 2006   •   00:00
Ortfotoplanul
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Instantele de judecata sunt arhiaglomerate cu cauze legate de dreptul de proprietate asupra terenurilor. Nu de putine ori litigiile care au ca obiect revendicarile imobiliare sunt ingreunate si chiar solutionate gresit datorita imoposibilitatii identificarii exacte a terenului in litigiu

Proprietarii vin cu schite si planuri care nu mai corespund demult realitatii iar judecatorii sunt pusi in situatia de a da sentinte contestabile la instantele superioare.

Ortofotoplanul - un cuvant necunoscut pentru multi dintre noi - ar putea rezolva aceste probleme, ar putea prin comparatie cu planurile parcelare sa elimine neconcordantele acolo unde ele exista. Dar ce este acest ortofotoplan ?

Ne raspunde dl. Robert Tatu - Director de Comunicare al Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara.

Un cuvant nu tocmai uzual si totusi destul de cunoscut printre specialisti.
Aceasta titulatura este atribuita unei imagini grafice, la o anumita scara, rezultata din aerofotografierea unei suprafete de teren. Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara (ANCPI) a realizat un asemenea produs la scara 1:5000, pentru toata Romania. Este de fapt o poza prelucrata metric, pe care se pot face determinari de distante. Proiectul ANCPI pentru realizarea ortofotoplanului a costat aproximativ 8.600.000$, din care 5.800.000$ au fost suportati din bugetul propriu al ANCPI iar restul de 2.800.000$ prin cofinantare de la Banca Mondiala si bugetul de stat.

La ce foloseste el ?
In primul rand trebuie spus ca ortofotoplanul este instrumentul principal de lucru pentru identificarea parcelelor in vederea atragerii fondurilor europene pentru fermieri. Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale deruleaza acest program numit LPIS si este principalul beneficiar al acestui produs.
De asemenea, lucrarile de cadastru vor fi mai bine administrate avand ca suport ortofotoplanul, in sensul ca se pot face usor actualizari ale planurilor cadastrale si topografice. Mai mult, fiind practic o poza, acesta reflecta situatia reala din teren si ofera o interpretare facila chiar si pentru un neavizat.
O aplicatie practica a acestui ortofotoplan este realizarea previziunilor cu privire la dezastrele naturale. De altfel, in perioada inundatiilor de anul acesta, oficialii guvernului au folosit plansele de ortofoto ca punct de plecare in identificarea zonelor inundabile, precum si in elaborarea posibilelor scenarii legate de evolutia viiturilor. ANCPI a jucat un rol cheie in furnizarea datelor cartografice necesare Comitetului pentru Situatii de Urgenta, reusind sa realizeze in timp real masuratorile in teren precum si planurile zonelor de interes. Toate acestea avand la baza ortofotoplanul deja existent. In Europa, ortofotoplanul, ca suport cartografic digital, realizat prin aerofotografiere, este din ce in ce mai utilizat si constituie un avantaj al tarilor care au realizat asa ceva. Romania se situeaza printre putinele state beneficiare de ortofotoplan.
In aproximativ doi ani, ANCPI va informatiza intregul sistem de evidenta al proprietatii, iar datele de cadastru sau carte funciara vor putea fi consultate pe internet, asa cum va fi, de altfel, si ortofotoplanul. Orice persoana va putea sa-si vizualizeze proprietatea sau sa apeleze la serviciile Agentiei, online.

Agentia Nationala de Cadastru si Publicitate Imobiliara s-a infiintat in 2004, printr-o Ordonanta de Urgenta a Guvernului, urmata de o hotarare guvernamentala prin reorganizarea Oficiului National de Cadastru, Geodezie si Cartografie si preluarea activitatii de publicitate imobiliara de la Ministerul Justitiei
Mai multe informatii gaiti pe www.ancpi.ro
×