x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele anuale - trucuri pentru gradina ta

Plantele anuale - trucuri pentru gradina ta

25 Mai 2005   •   00:00

Plantele din gradina ta sunt diferite: de la copaci inalti si vigurosi, pomi fructiferi marunti, cu coroane rotunde si bogate, tufe lemnoase, cum este superba magnolie care ne incanta primaverile, si pana la plante perene, care fie raman vesnic verzi, fie isi schimba frunzele si renasc abia la inceputul urmatorului sezon cald.

Desi aceste elemente vegetale par a avea o mobilitate redusa din cauza duratei mai lungi de viata, exista o multime de solutii pentru a da gradinii tale o infatisare noua nu numai in fiecare an, ci chiar in fiecare sezon.

Pentru a permite pastrarea unei mobilitati Portulaca mari a peisajului gradinii, exista o categorie de plante speciale, care au o durata de viata scurta. Rasar, de cele mai multe ori, din seminte, se dezvolta, infloresc, produc o noua generatie de seminte si apoi mor. Paradoxal, tocmai efemeritatea lor poate fi un motiv de bucurie pentru tine. Iti poti alege, in fiecare anotimp, florile si culorile care iti plac, in combinatii diferite.

O solutie eficienta si la indemana de a profita la maxim de frumusetea florilor anuale este aceea de a le pregati cateva jardiniere si ronduri speciale in gradina ta. Astfel, poti imprejmui cu pietre de apa sau cu pietris marunt, alb, mici portiuni rotunde sau dreptunghiulare, pe langa casa sau, de ce nu, chiar in mijlocul gradinii. Pregateste solul cu atentie si fertilizeazal cu compost din plin! Apoi, cumpara de la magazinele specializate fie seminte, fie rasaduri, in functie de tipul de planta pe care il doresti. Planteaza-le in rondurile pregatite, respectand regulile de proximitate cu plantele cu nevoi asemanatoare, tipul de sol si cantitatea de lumina primita de acesta. In plus, culorile si parfumul florilor trebuie combinate cat mai armonios, astfel incat aspectul general sa fie placut si relaxant. Din acest punct de vedere, poti crea combinatii de doua-trei culori, in alternanta de cald-rece, pentru a da echilibru jardinierei.

Pentru ca florile anuale au o inflorire sezoniera - cum sunt, de pilda, panselutele -, trebuie sa fii cu un pas inaintea anotimpurilor. Astfel, luna mai este cea mai buna perioada pentru a incepe sa iti planuiesti si sa iti pregatesti seminte si rasaduri pentru vara. Printre plantele anuale foarte frumoase pe care le poti alege pentru gradina ta de vara se numara Portulaca grandiflora, o planta cu flori mici, colorate, extrem de iubitoare de caldura, ce creste excelent in zonele cele mai expuse la soare din gradina. De asemenea, daca o uzi frecvent si ai grija sa nu ii lipseasca substantele nutritive, Zinnia iti va oferi o vara stralucitoare. Vinca, o alta planta de vara, se dezvolta diferit, in functie de soi, sub forma de planta taratoare sau de tufa mica. De regula, cu o luna inainte de sosirea noului anotimp calendaristic, trebuie sa te pregatesti pentru noua ta gradina.

Daca plantele din sezonul anterior nu mai au flori si vrei sa le inlocuiesti, nu arunca resturile vegetale rezultate! Acestea se pot marunti, toca si apoi depozita ca prim strat in cosul cu compost pentru anul viitor. Nu-ti trebuie decat o mica tocatoare electrica, asa cum este Viking GE 105, si toate resturile de plante se pot transforma in hrana naturala pentru gradina ta.

Ca regula generala, florilor anuale le trebuie administrate substante nutritive si apa din belsug pentru a creste sanatoase si pentru a inflori cat mai mult. Desi trebuie inlocuite in doar cateva luni, placerea alegerii din pepiniera plina cu o multime de soiuri de flori, fiecare cu desavarsire frumoase, este, cu siguranta, un argument hotarator.

Material realizat cu sprijinul Stihl Romania
×
Subiecte în articol: grădina