x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plumeria, o planta delicata si parfumata

Plumeria, o planta delicata si parfumata

de Cornelia Constantin    |    02 Feb 2006   •   00:00
Plumeria, o planta delicata si parfumata
MEREU VERDE
O specie mai rar intalnita in Romania, dar mereu spectaculoasa

Plumeria este o planta recunoscuta pentru frumusetea florilor si pentru parfumul deosebit pe care il emana. Ea este prezenta si in colectiile gradinilor botanice romanesti, dar, din cauza dificultatilor firesti de cultivare, ea este foarte rara in gradinile amatorilor. Originara din America de Sud, unde atinge inaltimi de 9-10 m, ea poate fi cultivata si la ghiveci de dimensiuni mai mari.

Varietatea denumita rubra este singura folosita ca planta la ghiveci datorita taliei sale mai mici (pana la 2 m) in comparatie cu celelalte.

Plumeria este o planta de exterior in conditii de climat cald, dar la noi in tara se cultiva doar in spatii protejate. Vara poate fi scoasa in gradina sau pe terasa.

CUM S-O INGRIJITI?


Plumeria are nevoie de lumina naturala si de minimum sase ore de soare direct asa incat sa poata inflori. Are tulpini carnoase, iar frunzele lunguiete sunt grupate in varful crengilor.

Florile cu cinci petale apar in jurul nodurilor tulpinilor si au culori impresionante: alb, roz, galben, rosu, combinatii si variatii ale acestor culori. Dimensiunea lor este de 4-8 cm, iar in conditiile de la noi din tara se deschid cel mai devreme in luna mai. Sezonul de inflorire dureaza pana in luna octombrie. Chiar daca e bine ingrijita, plumeria face foarte rar seminte, iar atunci cand se intampla aceasta minune, ele trebuie sa ramana pe ramuri pana se maturizeaza complet (pana in primavara urmatoare). Nu este pretentioasa in privinta solului, singura conditie se refera la drenajul bun si la un PH usor acid. Planta tolereaza aerul uscat, iar udarile trebuie aplicate numai atunci cand sunteti siguri ca pamantul de la suprafata ghiveciului este uscat. In caz contrar, amanati udarea.

CUM S-O INMULTITI?


Inmultirea se face, ca si in cazul altor plante, prin seminte si prin butasi. Inmultirea prin butasi este frecvent utilizata, datorita capacitatii plantei obtinute de a produce curand flori. Se folosesc butasi de 30-60 cm lungime, care se lasa cateva zile neplantati pentru a-si cicatriza ranile. Inradacinarea se face intr-un amestec de pamant si nisip care nu necesita udare frecventa. Radacinile sunt fragile, dar cresc repede, asa ca transplantarea trebuie facuta la timp.

In cazul inmultirii prin seminte, pot trece si cinci ani pana cand plantuta obtinuta astfel va putea avea flori. Semintele se asaza la suprafata pamantului, nu acoperite, si germineaza in aproximativ doua saptamani in conditii de umiditate ridicata. Transplantarea se face cu grija dupa ce tinerele plante au doua perechi de frunze. Ele vor putea inflori abia dupa patru-cinci ani.

FERITI-O DE CAPUSE


Planta este rezistenta la boli si daunatori. Singura care da batai de cap este capusa. Ea patrunde sub scoarta tulpinii si din aceasta cauza nu poate fi indepartata prin simpla stropire cu insecticide. Acolo unde s-a descoperit capusa se taie scoarta si se arde. Abia dupa aceea se aplica insecticidele. Daca planta se uda abundent (lucru care nu trebuie sa se intample!), este posibil sa apara si rugina, insa prin aplicarea unui fungicid se rezolva problema.

PARTICULARITATI


In functie de etapa de vegetatie, planta trebuie udata si fertilizata intr-un anumit fel. Primavara i se administreaza ingrasaminte pe baza de azot, pentru ca planta si-a pierdut toate frunzele in toamna precedenta. Dupa ce si-a refacut frunzisul si se pregateste de inflorire (din luna mai), fertilizarea se face cu fosfor preponderent. In privinta udarii plumeriei, trebuie sa respectati o regula de aur: mai bine udati mai putin, decat prea mult. Asadar, in perioada in care planta creste si infloreste, o sa vedeti ca si necesarul de apa este mai mare. Toamna, cand florile se trec si frunzele cad, scade vizibil necesarul de apa. Dupa ce si-a pierdut toate frunzele, planta intra in repaus si nu mai are nevoie de udari sau ingrasari.

INFO
  • atunci cand este scoasa afara, aveti grija sa fie protejata de vant
  • varietatile cu flori albe si crem sunt cele mai parfumate
  • nu atingeti seva plantei, pentru ca produce iritatii
  • planta poate fi pastrata iarna in spatii reci, dar ferite de ger
  • crengutele cu flori se pot utiliza in diverse aranjamente
  • ×
    Subiecte în articol: planta