x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Receptia lucrarilor de constructii

Receptia lucrarilor de constructii

09 Mar 2006   •   00:00
Receptia lucrarilor de constructii
CE SPUNE LEGEA
"Receptia constituie o componenta a sistemului calitatii in constructii si este actul prin care investitorul declara ca accepta, preia lucrarea cu sau fara rezerve si ca aceasta poate fi data in folosinta. Prin actul de receptie se certifica faptul ca executantul si-a indeplinit obligatiile in conformitate cu prevederile contractului si ale documentatiei de executie". - Legea Nr. 10/1995 privind calitatea in constructii.

CLADIRI NOI SAU RENOVATE

Receptia lucrarilor de constructii si a instalatiilor aferente acestora se efectueaza atat la lucrarile noi, cat si la interventiile in timp asupra constructiilor existente (reparatii capitale, consolidari, modificari, modernizari, extinderi etc.).

Receptia lucrarilor se face pe toata durata de executie a constructiei, pe categorii de lucrari, conform Normativului C 56/1985 - pentru constructii si a Normativului C 56/2002 - pentru instalatii aferente constructiilor. Este important de retinut faptul ca inainte de inceperea lucrarilor de finisaje se face receptia structurii de rezistenta a constructiei.

Preluarea lucrarii de catre investitor de la executant se realizeaza in doua etape de receptie, dupa cum urmeaza: 1. receptia la terminarea lucrarilor; 2. receptia finala.

RECEPTIA LA TERMINAREA LUCRARILOR

In urma comunicarii, in scris, din partea executantului a terminarii tuturor lucrarilor prevazute in contract, investitorul va numi Comisia de receptie la terminarea lucrarilor va fi alcatuita din 2, 5 pana la 7 membri in functie de complexitatea constructiei. Este obligatorie prezenta unui delegat al administratiei publice locale pe teritoriul careia este situata constructia si a specialistilor in domeniu. Investitorul va organiza receptia in maxim 15 zile de la notificarea terminarii lucrarilor si va comunica data membrilor comisiei de receptie. Executantul si proiectantul vor avea la receptie calitatea de invitati.

Comisia de receptie examineaza, prin cercetare vizuala a constructiei si prin analiza documentelor continute in cartea tehnica a constructiei. Se examineaza, de asemenea, respectarea prevederilor din autorizatia de construire, avizele si conditiile de executie impuse de autoritatile competente, executia lucrarilor in conformitate cu prevederile contractului, ale documentatiei de executie si ale reglementarilor specifice, cu respectarea exigentelor esentiale, conform legii, referatul de prezentare intocmit de proiectant cu privire la modul in care a fost executata lucrarea, precum si terminarea lucrarilor prevazute in contractul incheiat intre investitor si executant si in documentatia anexa la contract.

La terminarea examinarii, comisia va consemna observatiile si concluziile in procesul-verbal de receptie si il va inainta, in trei zile lucratoare, investitorului, impreuna cu recomandarea de admitere, cu sau fara obiectii, a receptiei, amanarea sau respingerea ei. Pe baza procesului-verbal de receptie intocmit de comisia de receptie, investitorul hotaraste admiterea, amanarea sau respingerea receptiei si notifica hotararea sa executantului, in termen de trei zile lucratoare, impreuna cu procesul-verbal. Procesele-verbale de receptie la terminarea lucrarilor se difuzeaza prin grija investitorului: executantului, proiectantului, organului administratiei publice locale - emitent al autorizatiei de construire si organului administratiei fiscale locale.

RECEPTIA FINALA

Receptia finala este convocata de investitor in cel mult 15 zile dupa expirarea perioadei de garantie a constructiei, stabilita prin contract. La receptia finala participa: investitorul, comisia de receptie numita de investitor, proiectantul lucrarii si executantul. Comisia de receptie intrunita examineaza procesele-verbale de receptie la terminarea lucrarilor, finalizarea lucrarilor cerute de "receptia la terminarea lucrarilor" ca si referatul investitorului privind comportarea constructiei si a instalatiilor aferente in exploatare, pe perioada de garantie, inclusiv viciile descoperite si remedierea lor.

ACCEPTARE SAU AMANARE

Comisia de receptie poate cere, in cazuri foarte bine justificate si/sau in cazul aparitiei unor vicii, efectuarea de incercari si expertize.

La terminarea receptiei, comisia de receptie finala consemneaza observatiile si concluziile in procesul-verbal de receptie finala, pe care il va inainta investitorului, in termen de trei zile lucratoare, impreuna cu recomandarea de admitere, cu sau fara obiectii, a receptiei, de amanare sau de respingere a ei, insotite in aceste cazuri de propuneri de masuri pentru inlaturarea neconformitatilor semnalate.

Comisia de receptie finala recomanda respingerea receptiei finale in cazul in care nu se respecta una sau mai multe dintre exigentele esentiale.

Lucrarea a carei receptii finale a fost respinsa va fi pusa in stare de conservare prin grija si pe cheltuiala investitorului, iar utilizarea ei va fi interzisa.

Investitorul hotaraste admiterea receptiei pe baza recomandarii comisiei de receptie finala si notifica executantului hotararea sa in termen de trei zile de la primirea propunerilor comisiei din procesul-verbal de receptie.

Procesele-verbale de receptie finala se comunica prin grija investitorului: organului administratiei publice locale - emitent al autorizatiei de construire si executantului.

Data receptiei finale este data notificarii de catre investitor a hotararii sale.

In cazul in care partile nu ajung la un acord pentru rezolvarea neintelegerilor ivite cu ocazia receptiei, solutia este de adresare catre instanta judecatoreasca competenta.

OBLIGATII SI RASPUNDERI
De remarcat ca receptia lucrarilor atrage obligatii si raspunderi pentru toti factorii interesati in realizarea unei constructii, respectiv:
  • 1. investitorul, pentru asigurarea receptiei lucrarilor de constructii la terminarea lucrarilor si la expirarea perioadei de garantie;
  • 2. dirigintele de santier, care in perioada dintre receptia la terminarea lucrarilor si receptia finala trebuie sa urmareasca rezolvarea remedierilor prevazute in anexa procesului-verbal de receptie, in cel mult 90 de zile;
  • 3. proiectantul, pentru participarea la intocmirea cartii tehnice a constructiei si receptia lucrarilor executate;
  • 4. executantul, pentru supunerea la receptie numai a constructiilor care corespund cerintelor de calitate si pentru care a predat investitorului documentele necesare intocmirii cartii tehnice a constructiei.
  • INFO
    Receptia lucrarilor de constructii este reglementata din punct de vedere normativ de:
  • Legea 10/1995 privind calitatea in constructii;
  • H.G.R. nr. 273/1994 privind aprobarea Regulamentului de receptie a lucrarilor de constructii si instalatii aferente acestora
  • AMENZI
    Constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 770 RON si 4.650 RON receptia constructiei cu incalcarea prevederilor legale

    sursa: Biroul de presa al ISC
    ×