x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Redescoperiţi puterea magică a cărţilor

Redescoperiţi puterea magică a cărţilor

21 Iun 2007   •   00:00

Intr-un fel sau altul beneficiem astăzi cu toţii de serviciile informaticii, iar computerul a devenit drogul electronic fără de care mulţi dintre noi nici nu mai pot trăi. Puterea stranie a display-ului şi a tastaturii a ajuns să incovoaie spirite şi să deformeze caractere, mai ales atunci cănd in mrejele ei sunt prinşi copiii, la vărste incredibil de fragede.

Tinerele generaţii trebuie convinse să se intoarcă la bucuria lecturii

Intr-un fel sau altul beneficiem astăzi cu toţii de serviciile informaticii, iar computerul a devenit drogul electronic fără de care mulţi dintre noi nici nu mai pot trăi. Puterea stranie a display-ului şi a tastaturii a ajuns să incovoaie spirite şi să deformeze caractere, mai ales atunci cănd in mrejele ei sunt prinşi copiii, la vărste incredibil de fragede.

Din nefericire, mulţi părinţi, fălindu-se cu "performanţele" unor prichindei de numai căţiva anişori, uită că educaţia esenţială şi profundă se face prin lectură, prin asimilarea şi interpretarea cuvăntului tipărit, aşezat in propoziţii şi fraze, străns intre coperţile unei cărţi. Desigur, nu-i deloc rău dacă la 5 ani copilul işi găseşte singur pe internet site-ul cu desene animate sau jocuri, sau la 8-9 ani comunică pe messenger cu colegii de aceeaşi vărstă. Dar preşcolarul trebuie să asculte, dacă se poate in fiecare seară, inainte de culcare, o poveste citită de vocea baritonală a tatălui sau de glasul cristalin al mamei.

Lectura se face cu program

După ce a deprins alfabetul şi poate citi singur, copilului i se face, cred eu, in mod obligatoriu un program de lectură riguros, atăt din punct de vedere al timpului acordat acestei activităţi, căt şi al titlurilor şi autorilor abordaţi. Lecturile oferite trebuie să fie atractive şi gradul lor de dificultate in creştere gradată, in funcţie de disponibilitatea, inteligenţa şi pasiunea fiecărui copil in parte. Copilul trebuie atras, ca intr-o joacă, să intre in librărie, să caute in rafturi, să ceară şi să primească albumul sau cartea despre care a auzit vorbindu-se in casă (un truc infailibil pe care il recomand părinţilor), la şcoală sau chiar la televizor. Fără să-l lipsiţi de jucăria dorită, oferiţi-i şi o carte celebră, un album cu imagini atractive şi instructive, un atlas sau un volum cu reproduceri de artă. Faceţi in aşa fel (poate prin exemplul personal?) incăt copilul să fie nerăbdător să deschidă cartea şi să o citească, iar după terminarea lecturii incercaţi să comentaţi subiectul, să evaluaţi personajele şi să deschideţi drumul către alt autor sau volum.

Cărţile stau in bibliotecă

Tot ce am scris mai sus ţine de acţiunea educativă şi psihologică, dar acestea trebuie să aibă şi suportul fizic: biblioteca. Oricăt de puţin spaţiu aţi avea, fie in living, fie in camera copilului, biblioteca (şi, eventual, un mic loc destinat exclusiv lecturii) nu trebuie să lipsească. Corpurile suspendate, valorificarea pe verticală (din podea pănă in tavan) sau un perete intreg "placat" cu rafturi de lăţimea unei cărţi sunt soluţii ideale, ieftine şi convenabile din toate punctele de vedere. Acumulările de volume nu trebuie să sperie pe nimeni. Cărţile copilăriei pierdute pot fi oferite unor rude sau prieteni apropiaţi, iar cele mai valoroase, depozitate cu grijă pentru generaţiile viitoare. Biblioteca bătrănilor, conţinănd titlurile consacrate ale literaturii universale, trece in mod firesc in folosinţa şi proprietatea tinerilor deveniţi adulţi. Nu uitaţi că valoarea cărţii, ca obiect in sine, nu scade o dată cu trecerea timpului, ci, dimpotrivă, creşte. O bibliotecă plină cu cărţi şi bine organizată are, indiscutabil, şi o importantă valoare decorativă, prezenţa ei oferind spaţiului o anumită căldură, o intotdeauna binevenită notă de spiritualitate şi intimitate.

Prezenţa unui computer, obligatorie in orice casă civilizată, nu deranjează, ba dimpotrivă, intră intr-o relaţie de complementaritate logică cu rafturile unei biblioteci. Cuvăntul tipărit va fi intotdeauna suportul necesar şi inconfundabil al informaţiei electronice, greutatea şi stabilitatea unui capitol de carte, contraponderea necesară pentru forma lapidară sau comprimată culeasă de pe internet.

In imediata proximitate a bibliotecii este recomandabil să avem amenajat un loc destinat exclusiv lecturii. Un fotoliu confortabil şi un mic birou sunt de obicei suficiente, mai cu seamă pentru aceia care au bunul obicei să ia note sau să facă fişe de lectură. O astfel de soluţie poate fi extrem de folositoare adolescenţilor şi tinerilor, care vor căpăta bune deprinderi de studio

×
Subiecte în articol: dialog constructiv