x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Renovare acoperiș vechi: atenționări speciale

Renovare acoperiș vechi: atenționări speciale

17 Feb 2021   •   16:39
Renovare acoperiș vechi: atenționări speciale

Renovarea unui acoperiș vechi este un proces care nu trebuie amânat: de calitatea acoperișului depind atât siguranța celor care locuiesc în casa respectivă, cât și siguranța locuinței în sine, care în lipsa unui acoperiș corespunzător va avea probleme cu structura de rezistență, cu infiltrația apei rezultate în urma ploilor și topirii zăpezii etc.

 

Cu alte cuvinte, reparația unui acoperiș vechi ar trebui privită întotdeauna mai mult ca pe o investiție pe termen lung în confortul și siguranța familiei tale și nu doar ca pe o simplă cheltuială care poate fi amânată.

Cu toate acestea, un proiect de renovare acoperiș vechi / reparație acoperiș trebuie tratat cu o atenție mare la detalii și având grijă, totodată, la câteva atenționări speciale pe care le prezentăm în cele ce urmează.

Identifică în mod corect problema

Prima atenționare specială vizează identificarea corectă a problemei acoperișului. În cazul unui acoperiș vechi, chiar dacă la prima vedere poate părea că ai identificat deja problema principală este important să nu te oprești la un nivel de suprafață și să analizezi și structura în ansamblu pentru a putea afla în ce stare se află alte elemente precum grinzile, astereala, căpriorii etc.

Aceste elemente pot avea la rândul lor probleme majore, așa că este posibil ca pe lângă problema deja identificată să fie nevoie și de o înlocuire totală sau parțială a altor elemente care odată cu trecerea timpului se uzează.

Demontează corect fiecare element în parte

Un proiect de renovare acoperiș vechi / reparație acoperiș începe întotdeauna cu demontarea elementelor care compun acoperișul.

În această categorie intră jgheaburile, burlanele, streașina, lucarna și, evident, sistemul de învelitoare. În această etapă trebuie să ai grijă să demontezi toate aceste elemente în mod corect pentru că demontarea este diferită de la caz la caz, diferă în funcție de tipul fiecărui element, de metodele de prindere care au fost utilizate etc.

Specialiștii recomandă ca operațiile de demontare să înceapă de la coama acoperișului spre streașină, începând cu accesoriile.

Decopertează cu mare atenție la structura de rezistență

Una dintre greșelile pe care le fac deseori cei care demarează un proiect de renovare acoperiș vechi are loc în etapa decopertării. Într-un proces reparație acoperiș vechi va trebui să ai întotdeauna grijă ca nu cumva să fie afectată structura de rezistență a acoperișului.

Sfatul specialiștilor este ca atunci când sistemul de învelitoare are cote diferite să începi cu cea mai înaltă dintre acestea, pentru a evita eventuale inconveniente. De asemenea, nu uita că utilitățile care ar putea afecta procesul de decopertare (firele de înaltă tensiune, de exemplu) trebuie suspendate.

Respectă ordinea etapelor

Un proces de renovare acoperiș vechi trebuie să țină cont de anumite etape. Sărirea unor etape sau nerespectarea ordinii acestora pot fi sinonime, în cele mai multe cazuri, cu obținerea unui rezultat catastrofal.

În general etapele unui proces de reparație acoperiș vechi sunt următoarele: decopertare, înlocuirea elementelor deteriorate, instalarea foliei anticondens (care va proteja zona de sub acoperiș de eventuale infiltrații), montajul acoperișului nou, împreună cu instalarea accesoriilor elementelor de închidere și etanșeizare (în această categorie pot intra doliile, coamele, opritoarele de zăpadă, frontoanele etc.).

Alege o echipă de profesioniști

Fie că vorbim despre o renovare parțială sau de o înlocuire totală, proiectul ar trebui lăsat în grija profesioniștilor. O echipă profesionistă va avea grijă ca rezultatele să fie exact cele pe care le dorești și, în plus, vei avea garanția că acoperișul casei tale prezintă din nou siguranța scontată.

În funcție de suprafața afectată, de gradul de complexitate al problemelor care trebuie remediate și de profesionalismul echipei contractate pentru lucrare, durata înlocuirii / durata lucărilor de reparații punctuale ale unui acoperiș vechi poate dura de la câteva zile la câteva săptămâni.

În concluzie, acestea sunt principalele aspecte cărora trebuie să le acorzi o atenție specială în cazul în care ai hotărât să demarezi o lucrare de renovare acoperiș vechi / reparație acoperiș. Îți dorim succes!

 

 

×