x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Renovarea rapidă a bucătăriei: 4 pași de urmat

Renovarea rapidă a bucătăriei: 4 pași de urmat

10 Oct 2022   •   15:19
Renovarea rapidă a bucătăriei: 4 pași de urmat
Sursa foto: Unsplash.com

Bucătăria este cea mai importantă cameră, indiferent că este vorba de o casă sau de un apartament, o suprafață utilă restrânsă sau generoasă; este locul în care se adună întreaga familie, spațiul în care este preparată și savurată mâncarea. Tocmai datorită acestei importanțe, proiectul renovării bucătăriei ocupă locul central, indiferent că vorbim de o nouă locuință sau de recondiționarea spațiului deja. Sunt posibili pași rapizi și eficienți pentru o renovare de calitate. Cum putem atinge acest deziderat? Rândurile de mai jos prezintă câțiva pași de bază pentru un proiect de succes.

Evaluarea, planificare, bugetare

Lucrările de renovare pot fi realizate cu o echipă de lucrători specializați sau chiar pe cont propriu, dacă avem curaj și răbdare; orice am alege, prima etapă este esențială, atât pentru a înțelege transformarea pe care o dorim, în ce măsură este realizabilă, precum și bugetul necesar.

Este important acum să înțelegem, în funcție de stilul de viață și nevoile familiei, spațiul disponibil și posibilitățile de investiție – bucătărie de designer, unde stilul și estetica sunt prioritare, ori mai degrabă o bucătărie practică, în care frumusețea nu lipsește, dar latura practică primează.

Planificarea înseamnă măsurători și alegeri: putem opta pentru încălzire prin pardoseală – elegantă și eficientă, dar nepotrivită dacă apartamentul este racordat la agentul termic furnizat de rețeaua de termoficare sau bugetul alocat este limitat. Încălzirea spațiului poate fi realizată ușor și ieftin folosind calorifere bucătărie, încăperea fiind potrivită pentru montarea de radiatoare din oțel, aluminiu sau fontă.   

Eliminarea elementelor vechi și recondiționarea instalațiilor

O renovare de calitate implicâ adesea eliminarea mobilierului și a elementelor decorative învechite, precum și înlocuirea completă a instalațiilor sanitare, electrice, de încălzire și evacuare. Cu toate că recondiționarea obiectelor vechi și păstrarea instalațiilor pot fi privite drept oportunități de economisire, starea lor precară poate deveni o bătaie de cap, în ceea ce privește potrivirea cu elementele noi și în utilizarea liniștită a acestui spațiu.

Un avantaj major al refacerii integrale a instalațiilor este utilizarea unor materiale de generație nouă – PPR, PEX sau cupru pentru instalațiile sanitare sau de încălzire, respectiv cupru pentru traseele electrice. Un alt avantaj este posibilitatea configurării sistemelor de alimentare cu apă, de evacuare a apelor uzate și alimentarea cu energie electrică în funcție de poziționarea chiuvetei și a electrocasnicelor. Tot în această fază se procedează la refacerea izolațiilor, a traseului de evacuare a aburilor rezultați cu ocazia pregătirii hranei și la înlocuirea suprafețelor vitrate.

Alegerea mobilierului

Această etapă implică, de fapt, două posibile direcții majore:

  • realizarea unui mobilier pe comandă – oferă avantajul alegerii materialelor și a accesoriilor, beneficiul utilizării maxime a spațiului disponibil, implementarea unor idei de design originale sau

  • achiziționarea de corpuri de mobilă ce pot fi combinate astfel încât să se obțină un efect unitar.

Mobilierul de bucătărie este special pentru că, pe lângă necesitatea ca acesta să reziste la fluctuațiile de temperatură și umiditate specifice, trebuie să fie și suficient de încăpător și rezistent pentru a păstra toate ustensilele ce țin de gătit.

Se pot alege din chiuvetele de bucătărie de la doraly.ro dacă urmărim o arie de selecție largă, atât din punct de vedere al dimensiunilor și designului, precum și al materialelor utilizate. Sunt disponibile chiuvete cu una sau două cuve și diferite spații pentru depozitarea vaselor spălate și a accesoriilor, dar și chiuvete din oțel-inox sau granit, încorporabile sau de sine stătătoare. 

Importanța electrocasnicelor

Potențialul și plusul valoare al unei bucătării sunt date, în mod special, de aparatura care ne face viața mai ușoară. Un cuptor și o plită performante, completate de o hotă eficientă, reprezintă o combinație salvatoare pentru orice bucătar, iar frigiderul este indispensabil pentru păstrarea alimentelor. De asemenea, o casă modernă are nevoie de o mașină de spălat vase și de un cuptor cu microunde. Robotul de bucătărie, espressorul automat, mașina de spălat rufe sau uscătorul sunt alte exemple de aparate utile mai cu seamă în mediul urban.

Funcționarea optimă a electrocasnicelor este condiționată de poziționarea lor și de modul în care sunt conectate la rețelele de utilități; pentru a putea funcționa simultan, vor fi necesare: configurarea adecvată a conexiunilor de alimentare și evacuare, întreținerea și curățarea periodică.

Bucătăria renovată nu înseamnă doar spațiu nou și primitor, ci și funcționalitate îmbunătățită, economie la utilități și o certă valoare adusă proprietății. Mai presus de toate, bucătăria în care s-a investit o recondiționare completă va oferi beneficiarului satisfacția confortului pe termen lung.

×