x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se redescoperă farmecul bucătăriilor tradiţionale

Se redescoperă farmecul bucătăriilor tradiţionale

06 Sep 2007   •   00:00

Extrem de populare au devenit astăzi interioarele tradiţionale. Ca o completare la seria stilului colonial prezentat intr-unul din numerele trecute, analizăm pas cu pas procesul de amenajare a unei bucătării tradiţionale.

Detalii pentru amenajarea completă a bucătăriilor rustice

Extrem de populare au devenit astăzi interioarele tradiţionale. Ca o completare la seria stilului colonial prezentat intr-unul din numerele trecute, analizăm pas cu pas procesul de amenajare a unei bucătării tradiţionaleÂ

Pentru cei care au fire melancolică şi trăiesc cu nostalgia bucătăriei bunicii, pentru aceia pentru care căldura căminului este caracterizată de clasic, rustic, colonial sau provance, recreem intreaga atmosferă. Abordarea acestui stil in amenajarea bucătăriei este o provocare. Ca şi coordonare cu arhitectura generală a construcţiei, cu zona in care este amplasată sau cu celelalte incăperi din casă se potriveşte perfect caselor de munte, de mare, de ţară, in locuinţe permanente sau de vacanţă. Alegerea lui pentru amenajarea apartamentelor de bloc se poate folosi ca unealtă de personalizare, de rupere a barierelor standarde de mobilare. Obţinerea unui astfel de ambient nu presupune condiţii speciale.

Orice spaţiu, indiferent de dimensiuni, poate fi astfel imbrăcat. Ca majoritatea stilurilor, compoziţiile se pot realiza la toate standardele de confort şi funcţionalitate. Dar aici, un mare avantaj este faptul că, dincolo de opţiunea pentru mobilă, intreaga decoraţie poate fi manual confecţionată sau achiziţionată din magazine second hand, cu vechituri din lemn, metalice sau textile. De asemenea, mobilierul poate fi realizat sau cumpărat la preţuri avantajoase. Desigur, şi pentru acest stil există o categorie de lux, prezentă in cataloagele marilor firme importatoare.

Decoraţia

Ceea ce joacă un rol extrem de important in imaginea de ansamblu a incăperii amenajate şi o intregeşte totodată este decoraţia. Mai multe elemente trebuie tratate intr-un mod aparte, pentru o atmosferă unitară. Astfel, pereţii pot fi placaţi cu plăci ceramice, in diverse variante şi dimensiuni, pănă la tavan sau pănă deasupra blatului de lucru (la 1,50 m de la podea). Ceramica poate fi completată cu zugrăveală in nuanţe naturale, recomandată a fi aplicată cu pensula, pentru o nuanţare specifică vremurilor cănd nu exista trafaletul.

Stilul permite de asemenea tratarea pereţilor cu piatră naturală, mozaic sau chiar lambriu de lemn, soluţii făţoase, dar nu la fel de practice precum ceramica. Insă există plăcuţe cu aspect de piatră, patinate, fără culoare uniformă şi cu textură de travertin. Muchiile lor sunt imperfecte, făcăndu-le să pară a fi sparte. Culorile sunt de pămănt, de la alb crem, bejuri şi marouri deschise pănă la cărămiziu şi brun inchis. Specifice sunt brăurile decorative, cu o inălţime de 1,5 m sau ca terminaţie a suprafeţei de ceramică. Pentru tratarea pardoselilor in stil specific tradiţional se pot alege gresia, piatra sau lemnul sub formă de duşumea. Gresia se coordonează cu faianţa atăt la formă, căt şi la culoare şi textură.

Piese funcţionale

Pentru mobilier se preferă lemnul natur sau băiţuit transparent, astfel incăt fibra lemnului să rămănă aparentă. Bucătăriile albe sau patinate sunt şi ele potrivite acestui stil. Se practică de asemenea construirea corpurilor unitare din lemn sau gips carton placat cu ceramică. Astfel se pot ingloba toate spaţiile de depozitare necesare şi aparatele elecrocasnice. Pentru o integrare perfectă, acestea din urmă trebuie alese din gamele clasice disponibile pe piaţă.Â

Pentru blatul de lucru se pot folosi de asemenea piatra, gresia sau lemnul de esenţă tare, sau se poate turna din ciment uşor colorat. Accesoriile potrivite sunt cele din lemn sau ceramică: obiecte populare romăneşti, rafturi din lemn, coşuri impletite. Pentru ferestre se preferă tămplăria din lemn cu sisteme de umbrire clasice ca perdeluţele cu pătraţele sau flori, din in sau bumbac.

Variante de ceramică

In magazinele Delta Design puteţi găsi serii de ceramică porţelanată in masă cu aspect de piatră erodată. Acest aspect dă greutate spaţiului in care plăcile pot fi amplasate vertical sau orizontal. Paleta disponibilă cuprinde culori calde, naturale, pentru a da o imagine căt mai veridică ideii de piatră veche. Colecţia THERMAE, inspirată de plăcile de travertin, este recomandată atăt pentru placarea pereţilor, căt şi a podelelor. Este insoţită de o gamă variată de decoruri. Seria este caracterizată prin diferenţe mari de culoare şi relief de la o placă la alta.

Ceramica joacă rolul cel mai important in obţinerea atmosferei dorite. Plăcuţele decorative se vănd la bucată şi sunt mai scumpe decăt cele obişnuite, pentru că presupun o tehnică mai complicată de realizare. Brăul decorativ poate fi realizat şi pe sistemul mozaicului, sau poate fi format din plăcuţe cu modele pictate. Dacă modelele fabricate sunt geometrice, plăcuţele pictate pot fi cu flori sau cu fructe, in spiritul naturii. Dacă ceramica se pune pănă la tavan, se pot alege două modele de faianţă: unul pentru partea de jos a peretelui (mai inchis la culoare) şi unul pentru partea de sus (intr-o nuanţă mai deschisă, pentru a evita senzaţia de sufocare)

LAGO BY LASSELSBERGER

Colecţia Lago este de o naturaleţe universală, iar designul, gama de culori, dimensiunea (faianţa 15 x 15 cm) şi finisajul mat al plăcilor sunt găndite pentru crearea unui ambient rustic, adresat celor care iubesc tradiţia şi natura. Culorile plăcilor, roşcat, bej, albastru creează legătura cu pămăntul şi dau conotaţia rustică amenajării interioare. Decorurile cu motive figurative desprinse din natură ajută la crearea unei atmosfere primitoare, ce aduce in ambient linişte şi căldură.

×
Subiecte în articol: sfatul designerului