x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Septembrie, o lună importantă pentru îngrijirea florilor

Septembrie, o lună importantă pentru îngrijirea florilor

de Maria Coman     |    06 Sep 2022   •   07:45
Septembrie, o lună importantă pentru îngrijirea florilor

Luna septembrie este o lună-cheie în grădină, pentru că începe perioada de pregătire a plantelor pentru anul următor. Se fac lucrări importante în perioada aceasta, tăieri, înmulțiri, curățări și plantări.

 

Prima lună de toamnă este cea în care se plantează florile pe care dorim să le avem în primăvară. Lalele, narcise, zambile, plante care trebuie să treacă printr-o perioadă de câteva luni de frig, ca să înflorească. E important să folosim doar bulbi sănătoși, care nu au mucegai și nu sunt moi, ca să nu aducem boli în grădină. Mare atenție la adâncimea la care plantăm. Cel mai jos, undeva la 20 cm, se plantează narcisele mari, lalelele și narcisele mici - la 15 cm, iar ghioceii - la doar 5 centimetri. Și pentru plantarea butașilor de trandafiri e o lună importantă, pentru că trebuie să prindă perioada umedă, dar caldă de la începutul toamnei. Și în cazul lor este importantă dimensiunea gropii de plantare, care trebuie să fie suficient de mare încât rădăcinile să nu rămână la suprafață. Udarea din abundență e o altă etapă pe care nu trebuie să o sărim, iar ca să scăpăm măcar parțial de grija fertilizărilor, putem pune în groapă și un îngrășământ cu eliberare lentă. 

Arbuștii ornamentali și cei fructiferi se plantează tot în septembrie. Temperaturile încă ridicate din sol și umiditatea vor ajuta rădăcinile să se hrănească și planta să treacă fără probleme peste iarnă. Plantele veșnic verzi și coniferele se plantează până la jumătatea lunii. 

Gardurile vii au și ele nevoie de îngrijire specială, căci trebuie curățate și tunse, la fel și arbuștii pe care îi avem deja. Plantele uscate și veștejite e bine să fie eliminate tot acum, iar terenul, pe măsură ce se eliberează, trebuie nivelat și fertilizat. 

În septembrie e un moment ideal pentru a folosi compostul în grădină. Frunze căzute, pliculețe de ceai folosite, iarba tăiată anterior, coji de ouă, cafea măcinată,  toate vă vor asigura că aveți un compost organic bogat pentru plantele de primăvara viitoare. 

Dacă ne referim la plantele din ghivece, toamna este și pentru ele un sezon important și cu multe schimbări. Acum plantele încep să-și încetinească creșterea, se pregătesc pentru perioada de odihnă care urmează. Sfârșitul verii aduce multe schimbări, inclusiv pentru plantele de interior. Plantele sunt deosebit de sensibile la schimbările de temperatură, umiditate și lumina soarelui. În toamnă, toți acești factori legați de climă se schimbă, temperaturile și umiditatea scad, iar cantitatea de lumină solară zilnică se reduce. Primul pas în pregătirea lor de toamnă este să le aduceți în casă înainte de a fi prea frig. Acum, că verile s-au mai lungit, e posibil să le mai lăsăm și în septembrie, măcar o parte, afară, dar trebuie să fim atenți la schimbările bruște de temperatură și la temperaturile nocturne, să nu scadă prea mult. Atunci când le aducem în casă, e important să verificăm frunzele, cu atenție, să nu apară dăunători, iar dacă aceștia există, să tratăm plantele imediat, înainte să se răspândească. E bine de știut și că este normal ca plantele să treacă printr-o anumită perioadă stresantă, să le mai cadă frunze, să reacționeze la schimbarea de mediu prin care trec. 

 

Pe măsură ce intrăm în toamnă și temperatura se răcește, nevoia de apă a plantelor scade și ea. De altfel, udarea excesivă e principala problemă a plantelor în timpul sezonului rece. Apa se evaporă din sol mai lent decât în lunile calde, așa  că programul de udare trebuie ajustat în consecință. Ca un ghid general, așteptați până când cei 3 cm de sus de amestec de ghiveci se usucă înainte de a uda din nou. Desigur, toate plantele au nevoi diferite, așa că e bine să fim atenți la fiecare în parte. Dacă faceți testul cu degetul (adică să verificați dacă primul centimetru de sol este uscat sau nu) veți observa că deja trece mai mult timp până e nevoie de apă, iar cerințele scad pe măsură ce sezonul de iarnă se apropie. De obicei în perioada rece e nevoie de aproximativ jumătate din cantitatea de apă folosită în timpul verii. Ca sfat, e important să nu opriți brusc udarea, ci mai degrabă să o reduceți treptat. 

Dacă solul rămâne umed prea mult timp, poate fi și locul perfect pentru apariția ciupercilor sau a altor dăunători. Atenție și la fertilizare. Un îngrășământ organic este excelent pentru a reface nutrienții unei plante, dar nu și în sezonul rece. Când o plantă este repaus,  mai ales iarna, îngrășământul poate arde cu ușurință rădăcinile. Iar toamna e bine să fim precauți și să diluăm îngrășământul, iar apoi să așteptăm să vedem cum reacționează florile. Este importantă și umiditatea aerului, așa că poate fi util să grupăm plantele împreună,  ca să poată să creeze și să împartă mai multă umiditate în aerul din jurul lor. Dacă aceste metode nu sunt suficiente, puteți, de asemenea, să pulverizați ușor plantele cu apă de câteva ori pe săptămână. Sau să folosiți o tavă cu pietricele și apă, pe care să o puneți sub plantă. E nevoie de atenție însă, ca apa să nu atingă solul sau rădăcinile care pot să putrezească.

×