Toamna și iarna, a păstra căldura în casă este provocarea supremă și misiunea principală a fiecărui proprietar. Materialele folosite pentru a izola pereții, tavanul, acoperișul, mansarda vor aduce confortul termic sporit și dorit numai dacă sunt bine alese. Izolațiile cu spumă pătrund în toate spațiile și sigilează perfect, astfel încât frigul rămâne în afara casei, așa că cine alege spuma poliuretanică învinge detașat în lupta cu frigul.
Eficiența crescută, aplicarea ușoară și rapidă și durata de viață practic nelimitată sunt cele trei mari avantaje pe care le au izolațiile cu spumă. Spuma poliuretanică se expandează în momentul aplicării și ajunge în toate spațiile, indiferent cât de ascunse sau de mici, sigilând total grinzile, astereala, suprafețele din lemn, cărămidă, BCA, beton, metal sau panouri de tip sandwich.
Izolațiile din spumă. Ce înseamnă celula închisă
În sezonul rece, spuma poliuretanică cu celulă închisă izolează atât de bine încât facturile la energie termică scad simțitor. Densitatea extraordinară a acestei forme de spumă permite crearea efectivă a unei bariere termice, de umiditate și chiar fonice, dacă zgomotul traficului de pe stradă deranjează în mod constant sau vecinii sunt gălăgioși.
Spuma aceasta poliuretanică se obține prin amestecarea a doi compuși, iar în funcție de raportul dintre aceștia se ajunge la celula închisă (densă, compactă, cu putere mare de etanșeizare, o barieră redutabilă) sau la celulă deschisă (o variantă mai puțin densă, varianta economică de spumă, dar păstrându-și calitățile de izolare termică de necontestat).
Dacă sunt componente de lemn în construcția casei, atunci acestea vor putea fi protejate de umiditate și dăunători dacă sunt acoperite cu un strat de câțiva centimetri. Profesioniștii de la Isoterm pot aplica spuma folosind aparatură specială și pot asigura asemenea izolații în stratul optim, aplicat în unghiul în care trebuie și la temperatura necesară.
Spuma izolatoare, tehnologie încă nouă în România
Toate aceste lucruri sunt certitudini, precum este faptul că izolațiile-spumă au o performanță de până la trei ori mai mare decât vata bazaltică. În plus, este perfect non-toxică, neemițând niciun fel de gaz în timp, nedezintegrându-se deloc (poate decât după optzeci de ani).
Acest material izolator ține de o tehnologie ceva mai nouă. Deși în România nu este cunoscută peste tot și de către oricine, în Occident (și nu numai) reprezintă principala alegere a proprietarilor de imobile, inclusiv a halelor sau construcțiilor pe structură metalică, inclusiv a celor care au cabane de lemn sau vile construite în stil rustic.
Față de a trăi la apartament, viața la casă presupune griji suplimentare, dar izolațiile din spumă poliuretanică nu este o grijă adăugată, ci o ușurare, pentru faptul că permite un trai:
- fără praf, fără alergeni sau poluanți;
- fără zgomote, fără neplăceri;
- fără umezeală și fără mucegai;
- fără zone și goluri în care izolația nu ajunge;
- fără să fie nevoie de înlocuirea izolațiilor aplicate după 10-20 de ani așa cum se cunoaște la modul general, fiindcă durata de viață este una teoretic nelimitată (80 de ani este cât o viață de om!).
În zilele de iarnă, sursele de căldură și suprafețele izolate bine conlucrează pentru a oferi confort termic, un climat optim și senzația unui cămin cu adevărat primitor.