x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Arta de a oferi cadouri

Sfatul designerului: Arta de a oferi cadouri

de Georgiana Teodorescu    |    18 Dec 2008   •   00:00

Într-o perioadă în care suntem bombardaţi cu oferte şi promoţii la toate obiectele care pot fi oferite în dar, iar numărul acestora a crescut semnificativ o dată cu introducerea pe piaţă a elementelor specifice perioadei, analizăm criteriile după care alegem cele mai potrivite cadouri.



Pentru că în această perioasă suntem puşi în situaţia să alegem cadouri, din suflet sau din obligaţie, nu ştim de fiecare dată care este cea mai bună alegere, ce se apreciază şi mai ales ce este permis. Să descoperim astfel care este graniţa dintre util, intim, personalizat şi formal, simbolic, sugestiv. Astăzi vom încerca să dăm câteva idei din aria designului şi decoraţiunilor care să vă poată ajuta în acest demers. Vom trece în revistă şi semnificaţia unora din obiecte, încercând să înţelegem dacă este potrivit sau nu să le oferim drept cadou, dacă alegem preţul convenabil, calitatea sau brandul şi  mai ales problema relaţionarii la nivel personal a cadoului cu omul căruia i se oferă.

OBIECTE SIMBOLICE
În primul rând trebuie să aveţi în vedere păstrarea bunelor maniere în ceea ce priveşte oferirea unui obiect. Nu vom intra în aria de igienă, produse cosmetice sau vestimentare, vom discuta despre obiecte casnice sau de decor pe care le puteţi sau nu oferi. Pentru un cadou sunt foarte importante următoarele aspecte: ideea de la care aţi plecat în alegerea lui, locul de unde l-aţi cumpărat, ambalajul în care a fost oferit şi mai ales utilitatea lui.
Pentru cei pasionaţi de un hobby nu vom îndrăzni decât la sugestiile lui să cumpărăm un tablou, o sculptură sau un album cu timbre. La fel şi pentru cei care au albume de artă, piese unicat de mobilier, care colecţionează ceasuri de cameră, vase de ceramică de pe diferite continente sau viniluri. Dacă nu ne pricepem sau nu ne permitem, e mai bine să ne abatem direcţia de la specialitatea respectivă decât să oferim un obiect fără valoare artistică, o copie nereuşită sau un exemplar deja deţinut de colecţionar.
Pentru că natura este tot mai prezentă în locuinţele noastre şi în sezonul rece aceasta este mai puţin diversificată, un cadou excelent şi potrivit în aproape toate situaţiile (cu excepţia celor extrem de personale) îl constituie plantele de apartament, buchetele de flori cu frunze de conifere sau o plantă cu presonalitate ca bambusul sau bonsaiul. Niciodată nu se vor oferi sau se vor pune ca ornament flori de plastic, oricât de bine sunt imitate cele naturale, oricât de avantajoase ar fi ca preţ şi rezistenţă în timp. Din totdeauna, cele mai originale şi apreciate cadouri au fost cele realizate manual, poate chiar de către cel care oferă sau comandate unor meşteşugari: vase decorative, sculpturi şi picturi, decoraţiuni din ceramică, ţesături împletite, ustensile de bucătărie din lemn cu incripţii personalizate.


CALITATEA SAU BRANDUL
Încă de la mijlocul lunii noiembrie vitrinele s-au împodobit cu decoraţiuni specifice Sărbătorilor de iarnă, atrăgând prin frumuseţea şi magia obiectelor şi simbolurilor. Totul pare frumos privit din exterior, însă odată pătrunşi în magazine descoperim că preţurile sunt piperate şi materialele din care sunt confecţionate obiectele de proastă calitate. De cele mai multe ori, preţul e dat de firma magazinelor în care se vând, de chiria pe care o plătesc patronii şi nu de calitatea sau de valoarea artistică pe care o au obiectele. Ca să vă feriţi de astfel de situaţii, încercaţi să aveţi răbdarea să citiţi eticheta ataşată obiectelor, să întrebaţi în cazul în care nu sunteţi sigur de materialul folosit şi mai ales să comparaţi preţurile din mai multe magazine. Este mai bine să cumpăraţi ornamente care pot fi folosite şi anul viitor decât să aruncaţi (dumneavoastră sau cei cărora le dăruiţi) bani buni pe fereastră în ianuarie.

Sfat
Pentru că perioada Sărbătorilor ne reuneşte şi sporeşte frecvenţa şi intensitatea adunărilor la mesele festive, e bine să amintim câteva reguli care vor duce la o desfăşurare armonioasă şi fără neplăceri cauzate de detalii aparent nesemnificative. În ceea ce priveşte decoraţiunile, nu se vor aşeza niciodată buchete de flori sau aranjamente care să obstrucţioneze vederea comesenilor, nu se vor aprinde decât la început lumânări pentru atmosferă, apoi se vor stinge pentru că nu vrem ca oaspeţii să încurce farfuriile, din cauza lipsei de lumină

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta