x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului: Computerizat la amenajările interioare

Sfatul designerului: Computerizat la amenajările interioare

de Georgiana Teodorescu    |    18 Sep 2008   •   00:00

Avantajele şi dezavantajele noului program
Ambientul aceleiaşi încăperi se poate simula în două ipostaze, pe zi şi pe noapte, pentru a înţelege diferenţa dintre o cameră străbătută de lumina naturală şi de cea artificială.

Avantajele şi dezavantajele noului program
Ambientul aceleiaşi încăperi se poate simula în două ipostaze, pe zi şi pe noapte, pentru a înţelege diferenţa dintre o cameră străbătută de lumina naturală şi de cea artificială.

De la o vreme încoace, asistăm la o tehnologizare avansată şi rapidă a oricărei funcţii, slujbe sau chiar aptitudini omeneşti. Această tendinţă s-a infiltrat şi în domenii creative şi educaţionale prin folosirea calculatorului, generînd pictura digitală, proiectarea pe calculator sau realizarea 3d a desenelor de orice tip. În numărul de săptămîna aceasta vom dezbate avantajele şi dezavantajele acestei soluţii prin detalierea unui program special conceput pentru designul de interior: DIALUX.

Progres

Deşi sîntem familiarizaţi deja cu procedeele moderne de desen, rămînem cu toţii surprinşi şi impresionaţi de gravurile şi schiţele în tuş ale marilor arhitecţi români din perioada modernă şi postmodernă. De nenumărate ori găsim postate ca tablouri schiţe de case, proiecte realizate de mînă, detalieri incredibile ale volumetriilor concepute atunci. Toate aceste planşe au fost realizate cu ajutorul puterii creative a talentului înnăscut şi cu capacitatea de vizualizare în perspectivă a viitorului obiect sau spaţiu. În ziua de astăzi, pare că proiectarea pe calculator nu mai necesită aptitudini de desen tehnic sau vedere în spaţiu. Dar, pe lîngă munca de desluşire a programelor de proiectare (care îţi oferă o multitudine de posibilităţi şi soluţii pentru alegerea unui singur obiect), sensibilitatea artistică este indispensabilă pentru un rezultat bun din punct de vedere estetic.

Dialux

Chiar dacă studiile acreditate sau diplomele de specialitate nu sînt obligatorii, decorarea interioarelor cere bun-gust şi spirit creator care să îmbine materialele, culorile şi formele în aşa manieră, încît finalul să fie plăcut ochiului şi funcţional.

O echipă de americani s-a gîndit să faciliteze înţelegerea spaţiilor interioare şi a pus la dispoziţia celor interesaţi un program care realizează un plan complet de amenajări. Astfel, proiectul prinde uşor contur şi poate fi modificat, nuanţat şi acceptat de beneficiar într-un mod simplu şi deloc costisitor.

Procedeu de lucru

Pentru începerea proiectării este nevoie de amprenta la sol a casei, de înălţimea pereţilor şi deschiderile lăsate de ferestre şi uşi. Etapele de amenajare se succed ca în procesul de punere a lor în operă. După ce spaţiul interior este clar, cu toate compartimentările şi detaliile tehnice stabilite, se decide stilul de amenajare. La alegerea nuanţelor pentru pereţi, găsirea mobilierului adecvat şi alegerea ţesăturilor pentru decorare, fiind permisă importarea pozelor cu materiale din realitate.

Poziţionarea luminilor

Etapa de poziţionare a luminilor se realizează în funcţie de stilul ales: dacă amenajarea este modernă şi necesită lumina arhitecturală, ea se face înaintea poziţionării mobilierului. Dacă stilul este clasic sau are direcţie tradiţională şi corpurile de iluminat vor avea caracter decorativ, ele se pot poziţiona după piesele de mobilier, pentru a evita aglomerarea excesivă sau pentru a accentua colţurile mai inexpresive. Realizatorii programului au încheiat un contract cu firmele mari producătoare de corpuri de iluminat, de pe site-urile oficiale ale acestora putînd fi preluate toate obiectele luminoase (lămpi, candelabre, aplice, veioze, stîlpi de iluminat) disponibile şi necesare desenului.

Astfel sînt aduse în plan corpurile cu puterea lor de iluminare, cu forma lor reală, fiind posibile şi măsurarea puterii de distribuţie în spaţiu a luminii şi reflexia care se realizează între corpuri datorită culorilor.

Acest program poate realiza absolut orice tip de cameră, în compunerea lui fiind disponibile librării cu mobilier pentru toate spaţiile, casete speciale pentru instalaţii tehnice, elemente pentru diferite tipuri de acoperiş şi componente de detaliu. El ajută la finalizarea proiectului început de dumneavoastră, după alegerea culorilor şi materialelor, după găsirea unui stil anume şi paletei coloristice predominante în casă. Veţi vedea mult mai bine ce anume lipseşte din încăpere, dacă lumina naturală este suficientă, dacă o anume culoare este prea stridentă.

Atenţie! Spaţiul văzut pe calculator se percepe diferit faţă de cel real. Nu veţi găsi pe piaţă acelaşi tip de scaun ca în librăria standard a programului. Şi dacă totuşi îl găsiţi, s-ar putea ca preţul lui să nu corespundă bugetului dumneavoastră.

Este de amintit faptul că folosirea acestui program este 100% eficientă doar cu asistenţa unui specialist care să vă explice etapele fireşti, inconvenientele şi detalii de fineţe, cum ar fi găsirea în paletarul de vopsea a nuanţei alese de dumneavoastră în prezentarea computerizată.

Imaginile prezentate în acest articol au fost realizate de student arhitect Luminiţa Tăbîrcă.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta