Dorinţa noastră, a tuturor, este ca locuinţa in care stăm să se ridice la standarde europene din punctul de vedere al dotărilor de tot felul, casnice, electrocasnice şi de confort, numai că nu trebuie să neglijăm şi aspectul securităţii
Dorinţa noastră, a tuturor, este ca locuinţa in care stăm să se ridice la standarde europene din punctul de vedere al dotărilor de tot felul, casnice, electrocasnice şi de confort, numai că nu trebuie să neglijăm şi aspectul securităţii
Majoritatea inţelege securitatea numai din punctul de vedere al efracţiei in locuinţa propriu-zisă, neglijănd curtea şi dependinţele, neglijănd securitatea locuinţei din punctul de vedere al focului, al scăpărilor de gaze, al inundaţiilor şi chiar al seismelor. Dar să le luăm pe rănd.
Ne vom ocupa intăi de securitatea impotriva efracţiei. Infractorii ţintesc locuri din care să fure căt mai mult intr-un timp căt mai scurt, deci securitatea este cu atăt mai bună, cu căt timpul necesar spargerii este mai lung şi zgomotul făcut este mai mare, ceea ce creşte riscul infractorului de a fi prins.
Punctele "fierbinţi" ale locuinţei sunt uşa de la intrare, ferestrele, intrarea de serviciu (comune pentru bloc şi locuinţa individuală), uşa de la garaj, intrarea in pivniţă, geamurile podului, intrarea de pe terasă, poarta de la intrarea in curte şi anexele (locuinţe individuale).
Accesul principal
Uşa de la intrare este cel mai des atacată de spărgătorii profesionişti, capabili să deschidă orice tip de yală in căteva zeci de secunde. Aici nu este nici o diferenţă intre locuinţele individuale şi cele situate la bloc, decăt in ceea ce priveşte dimensiunea uşii (limitată la bloc).
Din ce in ce mai mulţi oameni au trecut la inlocuirea uşilor vechi cu uşi metalice, care mai de care mai solide, fără să-şi dea seama că, de fapt, atacul infractorilor nu are loc asupra uşii propriu-zise, ci asupra incuietorilor acesteia. O uşă metalică a cărei incuietoare a fost distrusă se deschide la fel de uşor ca şi una normală.
Aici mai pot fi folosite şi barele de protecţie transversale, montate pe interior, din toc stănga in toc dreapta, ca şi tot felul de lanţuri de diferite tipuri, care nu permit deschiderea uşii, indiferent din ce e făcută, chiar şi după distrugerea incuietorii.
Incuietori performante
Ideea de bază insă se referă la folosirea unor incuietori performante, făcute din oţeluri speciale, care să aibă căt mai multe puncte de inchidere. Şi in acest caz a apărut un curent greşit in ceea ce priveşte alegerea incuietorilor, şi anume marea majoritate cumpără incuietori care au o geometrie căt mai sofisticată, cu amprente ciudate, zimţişori, găurele şi mai ştiu eu ce sofisticării, fără să ţină cont că atacul se va da asupra căţeilor aflaţi in corpul butucului.
Hoţii actuali nu se mai preocupă să deschidă yalele cu şperacle, ci folosesc bormaşini cu care perforează butucul, deci căţeii din oţel faţă de cei din alamă vor opune o rezistenţă mai mare, lungind timpul şi mărind posibilitatea ca hoţii să fie surprinşi asupra faptului. De asemenea, folosirea unor şilduri cu prindere din interior protejează la maximum broasca, şi anume prin faptul că acestea nu se deschid decăt in momentul in care in broască este cheia originală, ruperea sau perforarea căţeilor neproducănd şi deblocarea mecanică a şildului.
Electrică sau electronică
Tot pentru protecţie, din ce in ce mai des se apelează şi la circuitele electromagnetice care declanşează o alarmă sonoră, activează spoturi luminoase sau trimit mesaje de alertare către un receptor aflat asupra proprietarului ori cu terminal la o firmă de pază specializată.
Cele mai moderne şi mai performante sisteme de inchidere-deschidere a uşilor de acces sunt cele electronice, comandate de cartele codate asemănător cardurilor bancare sau tastarea codului de acces pe un panou situat in exteriorul casei (apartamentului). Mai scumpe, dar mult mai performante, aceste sisteme pot fi conectate la toate golurile proprietăţii (ferestre şi uşi), constituind un sistem de securitate complex.
Ca şi in cazul sistemelor mecanice, nici aceste combinaţii nu oferă o securitate absolută, spărgătorii "profesionişti" putănd descoperi in timpuri-record combinaţiile de codare a sistemului.
General vorbind, mai ales pentru proprietarii de vile, case cu curte sau duplexuri, sistemele de securitate a locuinţei (vorbim despre securitatea antiefracţie) sunt astăzi complexe, total electronizate, incluzănd şi unităţi de supraveghere video. Acest tip de supraveghere poate acoperi şi un perimetru destul de vast in jurul proprietăţii, include siguranţa uşilor de garaj, a ferestrelor, a acceselor la subsol sau la unele dependinţe. Dar despre toate acestea, in numerele viitoare ale suplimentului.
La achiziţionarea unei uşi metalice cereţi relaţii detaliate referitor la sistemele de siguranţă montate şi mai ales referitor la calitatea acestora. Un preţ redus pentru o uşă este obţinut şi din cauza slabei calităţi a sistemelor de siguranţă. De multe ori firmele care montează uşile umplu luftul rămas intre tocuri şi perete cu spumă poliuretanică in loc de ciment, lucru complet nerecomandabil! De asemenea este bine să folosiţi pentru ranforsarea balamalelor un dispozitiv mamă-tată format din două plăcuţe, prinse una pe uşă, prevăzută cu nişte nituri metalice care intră in găurile practicate in cealaltă plăcuţă fixată pe toc, impiedicănd translaţia uşii pe verticală şi ieşirea ei din balamale