x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tapetul zilelor noastre

Tapetul zilelor noastre

de Georgiana Teodorescu    |    23 Feb 2006   •   00:00
Tapetul zilelor noastre
IDEI PENTRU CASA TA
Ceea ce caracterizeaza astazi productia de tapet din intreaga lume este diversitatea incredibila de modele si materiale, texturi, culori si stiluri

Din punct de vedere estetic, productia de tapet din zilele noastre a intrecut orice asteptari. Onix, bordo, culori sidefate, contraste calde sau puternice, modele cu influente englezesti, orientale sau clasice, inspirate din natura sau cu forme geometrice, materiale avangardiste - practic este aproape imposibil sa nu gasesti un model potrivit oricarui ambient, indiferent de stil, dimensiuni sau functiune.

Ultima noutate prezentata la targul de design de la Frankfurt Messe in materie de tapet a fost unul din matase (95% matase naturala pe suport ecologic). O alta noutate este si tapetul metalic, cu depuneri de straturi metalice succesive in functie de complexitatea modelului, pe o baza metalica si ea. S-a revenit si la tapetul de pluta, care este de o frumusete rara. Nu este foarte scump (intre 17 si 25 de euro/metru liniar) si se gaseste in cinci culori usor sidefate. Mai exista un alt fel de tapet deosebit care este format tot pe hartie ecologica, dar care este din catifea. Nu este lavabil, se sterge doar cu un aspirator special cu forma de bot de rata. Acesta se potriveste atat in spatii publice (cazinouri, cafenele de lux etc.), cat si in case private, pentru un plus de caldura si eleganta.

Se produce, de asemenea, tapet antichizat prin procedee speciale si alt tip care imita vopselurile decorative, ca stuco venetian sau antico damasc. In acest caz, efectul este acelasi, dar materialul este mai economic si se poate schimba cat de des se doreste. Tapetul de bambus intra si el in seria inovatiilor de acest tip. El se potriveste perfect in interioarele de inspiratie orientala sau celor in culori minimaliste (se gaseste intr-o gama variata de nuante naturale). Toate aceste materiale le gasim acum si in tara noastra si, mai mult de atat, langa ele gasim materiale coordonate, astfel incat sa putem alege, pe langa tapet si materiale textile pentru tapiserii, draperii, asternuturi si alte accesorii din gama tapetului respectiv.

DETALII NECESARE

Pe langa partea estetica, cu totii cunoastem de multa vreme tapetul si avantajele folosirii lui. Dar astazi, beneficiile aduse de el sunt si mai mari. Fie la constructii noi, fie la reamenajari, aplicarea tapetului te scuteste de la a da doua sau trei maini de vopsea pentru a acoperi diblurile de la rigips, cuiele sau defectele de montaj. El se lipeste direct pe perete, iar daca este corect aplicat si intretinut, are o garantie de pana la 10 ani in interioare cu temperatura si umiditate constanta, iar pentru cele perfect lavabile, aplicate in baie, cinci ani. Sunt firme specializate in montarea tapetului. Se recomanda ca spatiul in care se monteaza tapet sa fie incalzit in momentul montajului.

Trebuie stiut ca majoritatea comerciantilor de la noi nu foloseste adeziv special pentu tapet, ci face tot felul de improvizatii pentru a reduce costurile. In acest caz, calitatea lucrarii este indoielnica si se deterioreaza mai repede. Noile modele de tapet se monteaza acum mai mult pe orizontala decat pe verticala. Sunt fabrici care il fac de 74 cm, de 90 cm sau de 50 cm in cazul celor care produc special pentru export si care incearca o inlesnire a transportului. 90% din tapetul fabricat astazi este pe suport ecologic (datorita legilor pentru protejarea padurilor). El poate fi din hartie ecologica, din paie de orez transformate in celuloza sau bambus presat. La anumite firme importatoare, se poate face comanda ca orice tip de tapet sa fie ignifugat, ceea ce ridica pretul cu aproximativ 0,12 euro mp.

Tapetul de bambus si cel metalic sunt doua dintre noutatile lansate de curand in domeniul amenajarilor de interior

SFATUL DESIGNERULUI
Despre organizarea bailor mici am tot vorbit, iar baile mari nu ridica probleme deosebite de organizare a spatiului. Dar indiferent de dimensiunea baii dumneavoastra, spatiile de depozitare in interiorul ei sunt indispensabile pentru asigurarea functionalitatii si confortului.
×
Subiecte în articol: tapetul tapet