AFLA CE E NOU
Pentru a mai taia din monotonia generata de simetria constructiilor, intr-un exercitiu de creativitate, unii arhitecti au gasit modalitati din cele mai ciudate de a raspunde solicitarilor de concepere a planurilor unor cladiri
|
POLONIA. In asa hal arata o cladire construita in 2004 in completarea localului unui shopping center. O gasiti in orasul Sopot si este considerata o atractie turistica a zonei.
|
|
CEHIA. "Cladirea care danseaza", asa este poreclita una din cele mai controversate cladiri din Praga. Aspectul ei te face sa crezi ca la momentul conceperii proiectului arhitectului i-a cam tremurat mana!
|
|
GERMANIA. Asa se prezenta (se pare ca a fost demolata) clientilor, angajatilor si publicului larg n general sediul unei berarii din Hamburg! Etajele se puteau deplasa n sus sau n jos de-a lungul coloanei dispuse n centru.
|
|
AMERICA. O vizita in necunoscut este o plimbare prin aceasta cladire din Florida. Imaginile sunt mai mult decat graitoare in cazul acestei constructii "cu susul in jos". Pana si pomii respecta pozitia nefireasca a cladirii!
|
|
ROMANIA. Un exemplu negativ este cel conceput de locatarul unui bloc din Craiova. Ramai surprins, pentru ca nu te-ai fi asteptat sa vezi fatada unei case amplasata cu tot cu gardul aferent la parterul unui bloc!
|
EXPOZITIE DE ARTA INUITA LA SIBIU
Inuit inseamna "oameni" in limbajul inuktitut si este un termen preferat celui de "eskimos". "Asingit, cuvant inuktitut insemnand «ceilalti», sugereaza conceptul de «altii» in interiorul lumii spirituale, un aspect al credintei traditionale potrivit careia orice obiect, animat sau lipsit de viata, se manifesta atat intr-un taram fizic, cat si intr-unul spiritual", ne spune doamna Judith Nashby, de la Centrul de Arta "Macdonald Stewart" al Universitatii Guelph, Canada.
Pana la data de 31 martie 2006, Complexul National Muzeal "ASTRA" Sibiu, Muzeul de Etnografie Universala "Franz Binder" in colaborare cu Ambasada Canadei la Bucuresti si cu sprijinul Consiliului Judetean Sibiu, va ofera prilejul de a vizita expozitia Asingit - Arta inuita din Canada.
Expozitia prezinta lucrari de arta plastica: desene in creioane colorate, tus, grafit si tapiserii - ale unui numar de 16 artisti de origine inuita, o populatie pana nu de mult nomada, originara din zona Cercului Polar din Canada. Lucrarile, create intre 1960 si 2001 si itinerate pe continentul american si in Europa, apartin Centrului de Arta "Macdonald Stewart" al Universitatii Guelph, Canada.
Expozitia promoveaza lucrarile artistilor cunoscuti pentru dezvoltarea artei inuite contemporane, artisti care au si o recunoastere internationala prin valoarea lucrarilor lor. "Cuvantul Asingit a fost ales si cu trimitere la alte teme culturale explorate in lucrari, reflectand adaptarea inuitilor de la un stil de viata nomad traditional la o societate tehnologica moderna", completeaza doamna Judith Nashby, de la Centrul din Guelph.
Expozitia Asingit - Arta inuita din Canada va putea fi vazuta in sala de la parter din incinta Muzeului de Etnografie Universala "Franz Binder", pana la data de 31 martie
"MAESTRII GRAVURII CU DALTITA"
Cabinetul de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei prezinta dintr-un ciclu dedicat tehnicilor grafice expozitia "Maestrii gravurii cu daltita", deschisa publicului pana la finele lunii octombrie 2006, in cadrul Galeriei de Arta Europeana. Expozitia, numarand aproximativ 40 de lucrari, selectate din colectia de gravura europeana a cabinetului, ilustreaza evolutia acestei tehnici de-a lungul a patru secole (XVI - XIX). Sunt prezentate opere ale unor maestri gravori, inovatori ai tehnicii gravurii cu daltita, precum Marcantonio Raimondi, Lucas van Leyden, Albrecht Dürer, Hendrick Goltzius, Abraham Bosse, Luigi Calamatta sau Paolo Mercuri, artisti formati in diverse spatii culturale si care abordeaza o tematica variata, emblematica pentru epocile carora le apartin.
ORIZONT - EVALUARI LUNARE
Pe 21 februarie s-a incheiat, la Galeriile Orizont, un
proiect care s-a facut remarcat prin elementul de noutate absoluta, strecurat in peisajul expozitiilor de arta contemporana de pe la noi. Este vorba despre proiectul Studio Temporar: Evaluari Lunare - artist Ioana Nemes, curator Simona Nastac. Asa cum a fost prescris in anuntarea lui, in zilele de miercuri 8, luni 13 si joi 16 februarie, au avut loc asa-numitele evaluari, categorisite dupa criteriul culorii drept: o zi roz pal, o zi verde crud si o zi violet.