x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Trucuri ca să-ţi iasă bine conservele de iarnă

0
09 Sep 2019 - 18:50
Trucuri ca să-ţi iasă bine conservele de iarnă

Te pregăteşti de pe-acum să prepari conservele de iarnă? Câteva trucuri te ajută să păstrezi legumele şi fructele un timp mai îndelungat, cu tot cu gust, arome şi textură.

*În primul rând, trebuie să ştii ce să pui în conservă şi ce că eviţi. Din fericire, aproape toate fructele şi legumele pot fi conservate ca atare, sau sub formă de sosuri, dulceţuri, chutney, ketchup, compot, jeleuri şamd. Şi carnea roşie, şi peştele pot fi conservate.

*Ceea ce trebuie să reţii e că, în universul conservelor, există două tipuri de alimente: cele care sunt acide şi cele care au aciditate mai scăzută. Ingredientele acide, precum fructele sau marinatele, la fel şi reţetele de conservă care folosesc oţet pot fi îmbuteliate în borcane care se închid ermetic şi se sterilizează, fără grijă, într-o oală cu apă clocotită.

*Ingredientele mai puţin acide - spre exemplu, sosurile de spaghetti cu carne sau legumele natur, fără oţet - trebuie să fie sterilzate într-o autoclavă, un aparat sub presiune care atinge o temperatură mai ridicată decât cea dintr-o oală cu apă clocotită. În acest caz, însă, echipamentul este scump şi necesită precauţii suplimentare la manipulare.

*Un pic de zeamă de lămâie sau un pic de sare de lămâie poate salva conserva cu ingrediente care sunt la limita acidităţii. Este cazul conservelor obţinute din roşii foarte coapte, spre exemplu. Foloseşte sare de lămâie sau suc concentrat de lămâie din comerţ, mai degrabă decât zeamă proaspătă, pentru că sunt mai stabile din punct de vedere chimic şi au aciditatea constantă. Pentru un borcan de 750 ml cu roşii, e nevoie de 2 linguri de zeamă de lămâie, care se adaugă la sfârşit, înainte de pune capacul. Zeama de lămâie are şi rol antibacterian.

*Foloseşte mereu ingrediente proaspete şi de calitate, chiar dacă vei fi tentat să pui în borcan fructe şi legume mai ieftine, lovite sau stricate. Conservarea, din păcate, nu le va îmbunătăţi nici textura, nici gustul.

*Sterilizarea nu este întotdeauna necesară. Dacă faci cantităţi mici de ducelţuri , spre exemplu, şi ştii că le vei consuma rapid (în câteva săptămâni), poţi să nu mai sterilizezi borcanele. Totuşi, recipientele din sticlă trebuie să fie păstrate la frigider. Mai există şi varianta „sterilizării rapide”, folosită cu precădere în cazul dulceţurilor: după umplere şi închidere a capacului, borcanele se lasă un timp cu gura în jos.

 

Găseşti borcane din sticlă într-o mie şi una de forme, cu capacităţi diferite. Borcanele mai mici sunt utilizate, cel mai adesea, pentru dulceţuri sau jeleuri, cele de dimensiune medie pentru gemuri sau compoturi, cele mai mari pentru conserve de roşii. Este important ca recipientele din sticlă să fie curate şi uscate, iar capacele lor să fie şi ele curate şi fără urme de rugină.

 

Ori de câte ori alimentul ori modul său de preparere o permite, umple borcanele cu ingrediente cât mai fierbinţi posibil. Adaugă alimentele fierbinţi până la nivelul de umplere al borcanului sau până la 2 cm de gura recipientului.


 



Mai multe titluri din categorie

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”

Lidia Buble: ”M-a bufnit plânsul. Era un plâns de groază, nu m-am putut uita. Eu nu pot să fac față la așa ceva! Am avut un blocaj psihic”
Galerie Foto Vedetele ce au acceptat provocarea Asia Express ajung la jumătatea traseului de pe Drumul Împăraților, punctul de răscruce al competiției. Etapa cu numărul 5 este și ultima de pe teritoriul Turciei, iar cei care...

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică

S-a găsit soluția pentru valul patru: ne mutăm într-o destinație exotică
Agențiile de turism deja sunt asaltate de cererile pentru vacanțe de iarnă în Egipt. Cu prețuri de dumping, de la 300 de euro pe săptămână, mulți și-au dat seama că e deja mai ieftin să se mute într-o...

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna

Alegerea cadourilor oferite de companie cu ocazia sarbatorilor de iarna
Daca esti persoana desemnata sa aleaga cadourile de Craciun pe care compania le va oferi angajatilor, partenerilor de afaceri sau clientilor, atunci este posibil sa te confrunti cu o mare pana de idei. Este imposibil sa...

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex

Decizie ȘOC în Olanda. Ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare a tronului s-ar căsători cu o persoană de același sex
Prinţesa moştenitoare a Olandei va putea să se căsătorească cu o persoană de acelaşi sex fără să îşi piardă dreptul de a urca pe tronul ţării, a anunţat premierul Mark Rutte. Anunţul vine în contextul...

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra

Veste proastă pentru turiști. Ce se va întâmpla cu artificiile de Revelion din Londra
Tradiționalul spectacol de artificii de Revelion de la Londra a fost anulat din nou, pentru al doilea an consecutiv, din cauza „incertitudinilor provocate de COVID-19". Organizatorii se tem că evenimentul, care...

Agenție funerară: care este rolul său?

Agenție funerară: care este rolul său?
În momentul în cre survine un deces, apropiații defunctului sunt nevoiți să apeleze la servicii funerare. Însărcinate cu organizarea funeraliilor, pompele funebre oferă diferite servicii și vin cu o susținere...

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România

Un brand de lux va deschide o nouă fabrică în România
Grupul italian de modă Prada, unul dintre cei mai importanţi jucători din industria luxului, construieşte în România o nouă fabrică. Aceasta va dispune de 11.000 mp şi va fi deschisă anul...

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion

Românii se pregătesc de călătorii. Unde vor să plece de Revelion
Turiștii români fac rezervări de Revelion mizând pe faptul că nu vom mai trece printr-un lockdown total sau parțial. În topul destinațiilor exotice se află Egipt și Mexic, iar în cel intern Poiana Brașov,...

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1

Valentin Andrieș este cel de-al treilea finalist al acestui sezon iUmor, la Antena 1
Galerie Foto Valentin Andrieș a câștigat cea de-a treia ediție iUmor, difuzată sâmbătă seara, de la ora 20.00, la Antena 1.             Robert Pavicsits, Valentin...

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”

Connect-R, moment surpriză ce îi va lăsa pe toți fără replică: ”Lidia s-a cutremurat. Nu își dădea seama ce urmează să fac!”
Galerie Foto După o cursă plină de adrenalină și suspans, presărată cu misiuni ce au necesitat multă atenție, ediția de duminică seară Asia Express le-a adus lui Mihai și Elwirei Petre o nouă amuletă în valoare de...

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare

Nu știi ce daruri să le mai faci angajaților tăi? Iată 6 idei de cadouri corporate pentru fiecare sărbătoare
Cu siguranță ai avut grijă ca până acum să le oferi angajaților tăi câte un mic dar cu ocazia fiecărei sărbători sau zi de naștere. Orice persoană are nevoie să știe că este apreciată la birou și că...
Serviciul de email marketing furnizat de