Nu îţi mai place aspectul bucătăriei şi vrei să faci o schimbare? Câteva sfaturi te ajută să realizezi o reamena-astfel încât să devină exact ceea ce îţi doreşti.
Dacă ai decis să o schimbi de la zero, eliberează spaţiul din bucătărie golind sertarele şi împachetând obiectele pe care vrei să le mai foloseşti pe viitor. Scoate tot mobilierul, astfel încât să ai o viziune clară asupra noului design. Ai grijă să eliberezi şi pereţii din camerele alăturate (tablouri, rame foto, oglinzile), pentru că există posibilitatea să cadă şi să se spargă în timpul lucrărilor. Într-un loc al casei amenajează un spaţiu în care să prepari mâncarea. Apoi pune-i pe zidari să izoleze spaţiul de lucru, ca să nu se facă praf în toată casa.
Dacă nu ai un buget mare, cu câteva trucuri economiseşti bani şi schimbi faţa bucătăriei. Poţi să-i dai un aspect de nou chiar dacă păstrezi mobila, însă o vopseşti ori îi înlocuieşti uşile, feţele sertarelor sau mânerele. O altă varinată este să schimbi masa şi scaunele sau să le recondiţionezi/ revopseşti. De asemenea, poţi pur şi simplu să dai o mână de var peste cel vechi, eventual să modifici un pic nunaţa. Schimbi şi înfăţişarea, şi miroase a proaspăt. Dacă ai o bucătărie micuţă, foloseşte nuanţe de alb, ca să dea impresia de spaţiu mai generos.
Ce accesorii din bucătărie sunt periculoase pentru sănătate
Chiar dacă renovezi sau nu bucătăria, ai grijă să schimbi periodic anumite accesorii, care te pot îmbolnăvi. Potrivit studiilor, bureţii de spălat vase sunt cele mai murdare obiecte din casă: au 10 milioane de bacterii pe 2,5 centimetri pătraţi, iar o cârpă de vase are un milion de bacterii pe aceeaşi suprafață. Schimbă-le des, nu numai când se deteriorează. Şi frigiderul înmagazinează mulţi germeni periculoşi, aşa că spală-l cât mai des cu apă şi oţet. Recipientele din plastic sunt foarte practice, însă nu fac casă bună cu alimentele. Foloseşte obiecte din sticlă, porţelan sau lut. Tocătoarele depozitează microbi care te pot îmbolnăvi. Spală-le după fiecare utilizare cu apă şi detergent. Ideal ar fi să ai unul pentru carne şi altul pentru legume, pâine etc. De asemenea, spală prosoapele de bucătărie cât mai des, cu apă cât mai fierbinte.