x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Turnurile Petronas din Kuala Lumpur

Turnurile Petronas din Kuala Lumpur

20 Oct 2007   •   00:00

Turnurile Petronas sau Turnurile gemene din Kuala Lumpur, Malaiezia, sunt cele mai inalte clădiri din lume din anul 1998 pănă in 2004, dacă se calculează inălţimea de la nivelul intrării principale pănă la ultimul nivel.

Turnurile Petronas sau Turnurile gemene din Kuala Lumpur, Malaiezia, sunt cele mai inalte clădiri din lume din anul 1998 pănă in 2004, dacă se calculează inălţimea de la nivelul intrării principale pănă la ultimul nivel. La 15 aprilie 1996, Turnurile Petronas au fost desemnate cele mai inalte din lume, pasănd ştafeta unui nou continent. Chiar dacă iniţiatorii proiectului, un consorţiu de investitori particulari in asociaţie cu guvernul malaiezian şi Petronas, compania naţională de petrol, nu au avut de gănd să depăşească Sears Tower din Chicago, au aspirat pentru construcţia unui monument apropiat de măreţia Kualei Lumpur in ceea ce priveşte centrul comercial şi cultural.

Evocarea arhitecturii islamice

Turnurile au fost proiectate de Cesar Pelli, un arhitect argentiniano-american. In viziunea lui a fost găsită schema succesului - turnuri gemene cu proporţii elegante şi cu un aspect zvelt.

Cele 88 de etaje sunt construite in mare măsură din beton armat, cu faţada din oţel şi sticlă, proiectată să imite motive din cultura şi tradiţia Malaieziei, evocănd arhitectura islamică. O stea cu opt colţuri formată din intersecţia pătratelor face o referire clară la designul islamic; arcadele curbate creănd o faţadă ce aduce cu turnurile templelor.

Competiţia constructorilor

Turnurile identice au fost construite pe una dintre părţile pistei de curse Kuala Lumpur. Din cauza temeliei adănci, turnurile au fost construite de Bachy Soletanche, o mare companie geotehnică din Anglia, pe cele mai adănci fundaţii din lume, fiind folosită o cantitate uriaşă de beton. Acestea sunt legate de un pod la etajul 41, creănd o poartă teatrală de efect a oraşului. Sunt făcute din beton armat cu inaltă performanţă, un material familiar constructorilor asiatici şi de două ori mai eficient decăt metalul.

In mod ciudat, o companie diferită a fost angajată pentru construcţia fiecărui turn, creăndu-se o competiţie intre ele. In cele din urmă, constructorii celui de-al doilea turn, Samsung Construction (divizia de construcţii a corporaţiei Samsung) şi Kukdong Engineering&Construction (ambele din Coreea de Sud), au căştigat cursa in ciuda faptului că au inceput construcţia cu o lună mai tărziu decăt Hazama Corporation, care au ridicat primul turn. Mall-ul de sub cele două turnuri a fost construit de Birmingham Alabama.

Trecut şi viitor

Turnurile au un sistem structural sofisticat, care oferă de la 14.000 la 22.000 de metri pătraţi de spaţiu liber pentru birouri, pe fiecare etaj. Mai include un perete de sticlă şi de metal inoxidabil, pentru a dispara lumina ecuatorială, şi un lift dublu cu un culoar de trecere la etajul 41, pentru a facilita accesul miilor de oameni zilnic. La parter se află o sală de concerte, mall-ul şi aproximativ 284.000 mp de parcuri publice şi pieţe. Sistemul structural este unul sofisticat, potrivit pentru profilurile suple şi asigură rezistenţa fiecărui nivel.

Atăt in construcţie, căt şi in design, Turnurile Petronas au reuşit să acumuleze trecutul şi viitorul Malaieziei, imbrăţişănd tradiţia, dar proclamănd modernizarea. Rezultatul final, spune Pelli, e un monument ce nu e specific malaiezian, dar se va identifica intotdeauna cu Kuala Lumpur.

In martie 1997, francezul Alain Robert, folosindu-şi doar măinile şi picioarele, fără alt echipament de protecţie, a escaladat clădirile pe exterior. Poliţia l-a arestat la etajul 60, cu 28 de etaje inainte de "destinaţie". A mai avut o incercare la 20 martie 2007, exact după zece ani, şi a fost oprit incă o dată la acelaşi etaj, dar pe cel de-al doilea turn. Pasarela este inchisă in zilele de luni. Vizitatorilor le este permis accesul pănă la etajul 41. Etajul 42 este folosit numai de cei care işi desfăşoară activitatea acolo. In ziua de vineri, 4 noiembrie 2005, a izbucnit un incendiu intr-unul dintre teatrele de la parterul clădirii. Nu au fost raportaţi răniţi. Clădirea era in mare parte goală, fiind o oră destul de tărzie, singurul afectat fiind staff-ul complexului cinematografic

×