Chiar dacă sînteţi foarte ocupaţi, acordaţi-vă un moment de răgaz pentru a admira frumuseţea florilor din preajma dumneavoastră. Bucuraţi-vă de culoare şi parfum.
Chiar dacă sînteţi foarte ocupaţi, acordaţi-vă un moment de răgaz pentru a admira frumuseţea florilor din preajma dumneavoastră. Bucuraţi-vă de culoare şi parfum.
Iunie este o lună de trecere între primăvara care s-a încheiat şi vara care abia începe. Aşa se face că ne bucură ochii în egală măsură Irişii, Hemerocallis-ul, Canna şi Vinca. Sînt doar cîteva din florile acestei luni, iar motivele pentru care ne-am oprit la ele le veţi vedea în continuare: amplasare în plin soare, la semiumbră sau la umbră deasă.
Canna şi Irişii strălucesc la soare
Canna este o plantă răspîndită la noi, dar, din păcate, sortimentul nu a fost foarte variat pînă de curînd. Predomină prin grădinile tradiţionale cannele roşcate, portocalii sau gălbui. De curînd au apărut şi alte combinaţii de culori, dar şi talii pitice.Dacă nu v-aţi închipuit o Canna de doar 30-40 cm plantată în ghiveci, iată că acum aveţi ocazia s-o vedeţi şi chiar s-o aveţi în propria grădină. Dacă v-aţi decis să cumpăraţi rizomi trebuie să aveţi grijă la calitatea lor şi la seriozitatea furnizorului. Rizomii trebuie să fie tari la atingere şi mugurii să fie vizibili. Uneori se întîmplă ca eticheta să nu corespundă cu varietatea care se găseşte în pachet. Deci, atenţie.
Irişii au la noi o reputaţie de care probabil se vor desprinde greu. Ca şi Calla de altfel: că sînt flori care de obicei se folosesc la înmormîntări sau care se plantează prin cimitire. Nimic mai neadevărat. Ar trebui să lăsăm în urmă aceste percepţii învechite şi să ne bucurăm cu adevărat de frumuseţea lor. Plantaţi-i în spaţii însorite, nu foarte deşi, pentru că se înmulţesc spontan. Gama coloristică este impresionantă atît în cazul Irişilor, cît şi al Callei. A nu se face confuzie între Calla şi Canna – sînt două plante diferite. Prima are graţia unui crin, a doua seamănă foarte mult cu o gladiolă.
Hemerocallis – un altfel de crin
Deşi nu este foarte clar gradul de rudenie cu crinii propriu-zişi, Hemerocallis-ului i se spune popular crin de o zi, pentru că atît durează floarea lui. Sortimentul este unul divers, însă tocmai varietăţile mai spectaculoase la noi nu se găsesc. Sînt plante care iubesc soarele, dar se descurcă bine şi la semiumbră. Pot fi folosiţi în straturi informale, pentru borduri sau pentru a masca anumite garduri sau ziduri mai puţin estetice. Trec uşor de 60 cm înălţime şi în timp se înmulţesc spontan, astfel încît aspectul general este unul de tufă. În cazul în care se traversează perioade ploioase este posibil să apară boli fungice, deci păstraţi substanţele potrivite la îndemînă.Forma florilor de Hemerocallis diferă de la o varietate la alta. Florile pot fi stelate, triunghiulare, simple sau involte, plate sau ca nişte trompete, cu aspect de păianjen etc. Taliile tulpinilor florale pot să varieze şi ele.
SFAT. Dacă aveţi spaţii destul de mari în grădină care sînt umbrite şi alte plante nu merg amplasate acolo, puteţi să alegeţi Vinca fără grijă. Are port tîrîtor, înălţime maximă de 30 cm, creştere rapidă şi de obicei face flori albastre. Vestea excelentă este că, dacă vreţi şi alte culori pentru diverse aranjamente cromatice, aveţi la dispoziţie şi culoarea albă şi grena. Ultima este de-a dreptul spectaculoasă. Ba chiar, dacă vreţi să încercaţi ceva inedit, merg plantate şi în ghivece suspendate.
Aveţi grijă să lăsaţi suficient spaţiu între plante. Dacă sînt înghesuite, vor creşte puţin, vor avea flori doar sporadic şi vor fi predispuse la boli. Lipsa aerisirii poate să provoace probleme de durată plantelor.
Citește pe Antena3.ro