x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Viața de familie – ce este necesar să știi înainte de a deveni părinte

Viața de familie – ce este necesar să știi înainte de a deveni părinte

11 Dec 2020   •   13:20
Viața de familie – ce este necesar să știi înainte de a deveni părinte

Din clipa în care devii părinte, viața devine plină de surprize, iar acesta nu este neapărat un lucru rău. Surprizele pot fi plăcute, însă cele provocatoare ne obligă să găsim soluții creative și să experimentăm situații noi. Chiar dacă arta de a fi părinte se învață practicând, există și o parte teoretică pe care este bine să o descoperi înainte ca bebelușul să vină pe lume. Iată câteva direcții pe care le poți urmări și le poți adapta stilului tău:

Fii pregătit pentru schimbări

Viața de părinte aduce diverse schimbări, mai ales în primele două-trei luni, când va fi nevoie să te obișnuiești cu micuțul. Etapa aceasta poate fi depășită mai ușor atunci când știi care sunt pragurile dezvoltării copilului în primele luni, care sunt nevoile nou-născutului și la ce trebuie să fii atent ca părinte. De exemplu, în primele două luni de viață, copilul trece prin două pusee de creștere: în primele zece zile și în jurul vârstei de trei până la șase săptămâni. În aceste etape bebelușul poate fi agitat sau va vrea să mănânce mai mult decât de obicei. Cunoașterea anumitor informații te poate ajuta să privești schimbările cu mai mult calm, siguranță și încredere că le poți rezolva. De asemenea, stabilirea unei rutine, a unui program de somn, a unui stil de viață ordonat înainte de venirea pe lume a bebelușului vă poate disciplina în viața de părinte.

Copiii vin la pachet cu o mulțime de situații neprevăzute

Iar acest aspect nu trebuie să ne sperie, ci mai curând să ne antreneze acei mușchi ce țin de adaptabilitate, flexibilitate, spontaneitate și capacitatea de a rezolva rapid situațiile medicale neașteptate. Copiii au o sănătate fragilă în primii ani, iar vizitele la medic vor fi necesare destul de des.

 

Pe lângă tratamentul și vizitele la medic, este necesar să știi care sunt drepturile de care poți să beneficiezi în calitate de salariat asigurat. Dacă ești angajat, în astfel de situații poți solicita concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav. De acest concediu, dar și de indemnizație, poate beneficia oricare dintre cei doi părinți, dacă ați avut un stagiu de cotizare de cel puțin șase luni.

Investește în viitor

Deși pentru mulți părinți ar putea părea devreme să se gândească la un plan financiar încă din primele zile de viață ale micuțului, o asigurare care are și o componentă de investiții poate fi un început bun pentru cel mic. Îi poți crea un fond de economii care să poată fi folosit în viitor pentru studii sau alte achiziții importante.

Fiecare copil este unic

Fiecare copil este diferit. Poate începe să meargă sau să vorbească mai târziu decât alţii sau să fie mai emotiv. Copiii se dezvoltă în ritmul lor. Ideal este ca părintele să descopere ce nevoi are cel mic, ce îl definește, ce îi place să facă, ce talente are și care îi sunt calitățile, fără să îl compare cu alți copii.

 

Nu în ultimul rând, nu uita că, la fel cum fiecare copil este unic, fiecare părinte are modalitățile sale de a deveni mai bun. Îmbinând sfaturile anterioare cu personalitatea și valorile tale, vei găsi o cale ideală în meseria ta de părinte.

 

Sursă foto: Shutterstock

 

×