x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Zgomotul şi furia...

Zgomotul şi furia...

06 Oct 2007   •   00:00

Unul dintre cei mai nocivi factori de stres urban il constituie poluarea sonoră. Se ştie că harta fonică a unei mari aglomerări urbane are impact şi asupra pieţei imobiliare. Măsurarea decibelilor se face in mod constant, autorităţile locale folosesc un intreg arsenal de mijloace pentru a limita sau pentru a penaliza excesele sonore.

Unul dintre cei mai nocivi factori de stres urban il constituie poluarea sonoră. Se ştie că harta fonică a unei mari aglomerări urbane are impact şi asupra pieţei imobiliare. Măsurarea decibelilor se face in mod constant, autorităţile locale folosesc un intreg arsenal de mijloace pentru a limita sau pentru a penaliza excesele sonore. S-au scris sute de tomuri despre deviaţiile de comportament ale fiinţei umane, dar şi ale animalelor sau păsărilor la zgomote puternice şi indelungate. Se ştie că, după trecerea unei anumite bariere de intensitate a sunetului, decibelii percepuţi de materia vie pot provoca grave dezordini fiziologice, pot deveni letali.

Scriu toate astea pentru că, cel puţin in ultima vreme, tot mai mulţi locuitori ai Bucureştiului reclamă creşterea nivelului de zgomot urban dincolo de limita suportabilităţii. Trăim intr-un oraş in care, deşi claxonatul este interzis, se claxonează in draci la orice oră din zi şi din noapte. Mai mult, şoferi sălbatici fac un zgomot infernal şi cu ambalatul nejustificat al motoarelor, cu scrăşnetul frănelor sau cu boxele bubuind de muzică de proastă calitate. Impănzită de şantiere, capitala Romăniei este, mai mult ca sigur, oraşul european cu cel mai mare număr de decibeli... pe cap de locuitor. Avem bulevarde bucureştene ale căror locuitori sunt, de luni in şir, supuşi unui adevărat supliciu sonor 24 de ore din 24.

Nu cred in valabilitatea nici unei justificări pentru un astfel de tratament aplicat concetăţenilor mei. Cred că băieţii care sunt plătiţi să ne asigure un nivel de zgomot suportabil ar trebui să facă publice măsurătorile reale, să scoată şi să completeze carnetele cu amenzi, să inchidă şantiere sau să impună programe de lucru stricte. Pentru că am cumpărat de curănd un apartament pe lăngă Gara de Nord (sper ca la apariţia acestor rănduri să pot spune că l-am şi achitat...), vreau să lansez in direcţia Primăriei Sectorului 1 o intrebare nevinovată: chiar e nevoie ca orice locomotivă care intră şi iese din gară să tragă sirene stridente, lungi, ucigătoare? Aud vreun răspuns???

×
Subiecte în articol: editorial